Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης η Βουλή.
Με ψήφους 252 υπέρ, 3 κατά και 4 «παρών» πέρασε η πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας επέκριναν την κυβέρνηση για επικοινωνιακό τακτικισμό λόγω διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, υπερψήφισαν την πρόταση με την επωδό «όλα στο φως».
«Η κυβέρνηση αυτή είναι προσηλωμένη στη διαφάνεια και για αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, εντός θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αναδειχθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις σκανδάλων» είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι απουσίαζαν από τη συζήτηση αν και τα κόμματα τους υπερψηφίζουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οι πολίτες ξέρουν ότι αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή τον Γενάρη του 2015 αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν ποτέ, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι πολίτες περιμένουν καθαρή απάντηση από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, «που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και σήμερα ζητάνε και τα ρέστα».
Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, « οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης επέλεξαν να φυγομαχήσουν, να απουσιάζουν από τη συνεδρίαση». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρόκειται για πολιτική επιλογή, αμηχανία, σιωπή και φυγομαχία. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός καταλόγισε «βαρύτατη πολιτική ευθύνη σε όσους πέρασαν τη διάταξη για ασυλία υπουργών που έβλαψαν τη χώρα». Σημείωσε όμως πως αυτή η «συνταγματική ασπίδα που προστατεύει τη διαπλοκή» δεν καλύπτει δεν καλύπτει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προανακριτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά προγράμματα, που αφορούν τον καιρό της θητείας του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο με τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή, έθεσαν ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης να καταθέσει την πρόταση αυτή σε περίοδο που είναι ακόμη ανοιχτή η διαπραγμάτευση.
Οι τρεις λογαριασμοί στην Ελβετία
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού: «Η προανακριτική για τον κ. Παπαντωνίου είναι αντιπερισπασμός; Μπορεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει να μην ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Πρόσφατα οι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του. Ο κ Παπαντωνίου για να προστατεύσει το κόμμα και το όνομά του: Να δώσει τώρα όλα τα στοιχεία για τους τρεις λογαριασμούς στην Ελβετία».
Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.
«Προσπάθεια αποπροσανατολισμού»
Προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού καταλόγισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την πρότασή της για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησής της.
Όπως εξήγησε, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, έχοντας πλήρη συνείδηση, διαχρονικά, της αρνητικής εμπειρίας από τη λειτουργία και τα αποτελέσματα τέτοιων Επιτροπών, «δεν θέλουμε να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις μας, να διερευνώνται διεξοδικά όλες οι υποθέσεις που ενδέχεται να περιέχουν σκοτεινές πλευρές και να δημιουργούν τυχόν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων».
Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».
«Θα πούμε “ναι” στην Προανακριτική εμείς. Αλλά την Ολυμπιάδα, τα δημόσια έργα, αυτοί που τα φάγανε θα μείνουν ατιμώρητοι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.
Υπέρ της σύστασης επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «αρένα» η όλη διαδικασία. Ο ίδιος άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φως για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».
Εχει ενδιαφέρον ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την προανακριτική για έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Αν και αυτά έχουν πια λίγη -και μόνο συμβολική- σημασία τόσο που μεταλλάχθηκε το πολιτικό σκηνικό στα χρόνια που μεσολάβησαν από τα χρόνια της ευμάρειας στα χρόνια της κρίσης.
Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα, γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης.
«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ωστόσο ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον ή απλώς ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Το υπόμνημα του Παπαντωνίου
Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει:
«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.
» Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Οχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News