Ηταν μια πρώτη κάλπη σε μια χρονιά εκλογών στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Στο κρατίδιο του Ζάαρ δόθηκε η πρώτη μάχη. Και έδειξε ότι ο δυναμισμός των Σοσιαλδημοκρατών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία τους ο Μάρτιν Σουλτς δεν είχε ανταπόκριση. Τουλάχιστον εκεί. Στο κρατίδιο που παραδοσιακά πρώτη δύναμη είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όχι μόνο κράτησε την πρωτοκαθεδρία, αλλά διατήρησε και τις μεγάλες διαφορές από το SPD – μεγαλύτερες και από τις προηγούμενες εκλογές του 2012!
Εντάξει, το Ζάαρλαντ δεν είναι καν ενδεικτικό. Αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των γερμανών ψηφοφόρων. Είναι όμως ένα πρώτο «μη βήμα» για του Σοσιαλδημοκράτες που ήλπιζαν ότι από εκεί θα ξεκινούσαν την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Αντιθέτως το CDU της Μέρκελ έδειξε να αντέχει. Προς το παρόν τουλάχιστον.
«Το ότι δεν πετύχαμε απόψε τον στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας» ήταν μια πρώτη αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς. Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευσή του.
Οπως μετέδωσε η Deutsche Welle, το CDU παίρνει γύρω στο 40% των ψήφων και η τοπική πρωθυπουργός Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ζάαρ. Οι Σοσιαλδημοκράτες κυμάνθηκαν περί ενός ποσοστού κοντά στο 30%. Δύο exit polls προέβλεψαν διψήφια διαφορά.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι αναλυτές απέδωσαν το αποτέλεσμα στην ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση (ακόμα και από ψηφοφόρους της Αριστεράς) στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, αλλά και στην κινητοποίηση, ενδεχομένως την τελευταία στιγμή, πολλών ψηφοφόρων που ήθελαν να αποτρέψουν έναν συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά, ενδεχόμενο που είχαν αφήσει ανοιχτό τόσο η υποψήφια του SPD στο Ζάαρ, Ανκε Ρέλινγκερ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτή την εξήγηση συνηγορεί και η εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης στην κάλπη, που έφτασε το 71%, έναντι 61,6% το 2012.
Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε και πάλι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Από το κρατίδιο προέρχεται ένας εκ των ηγετών του Die Linke, ο Οσκαρ Λαφοντέν, κάτι που δικαιολογεί το υψηλό ποσοστό του.
Exit polls give #Merkel's @cdu a clear gain in #Saarland. The Social Democrats couldn't translate the '#Schulz effect' into a surprise win pic.twitter.com/MqSgitoeLW
— Thomas Sparrow (@Thomas_Sparrow) March 26, 2017
Αναλυτικά, βάσει του exit poll της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
-Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41%
-Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5%
-Η Αριστερά (Die Linke) 13%
-Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6%
-Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
-Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3 %
Σύμφωνα με το exit poll του ZDF, τα κόμματα προβλέπεται να λάβουν τα παρακάτω ποσοστά:
-Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40%
-Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30%
-Η Αριστερά (Die Linke) 13%
-Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6%
-Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
-Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3.5%
Στις προηγούμενες εκλογές, το 2012, το κόμματα είχαν λάβει τα εξής ποσοστά:
-Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 35,2%
-Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,6%
-Η Αριστερά (Die Linke) 16,1%
-Πράσινοι (Die Gruenen) 5 %
-Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 1,2%
-Εναλλακτική για την Γερμανία –
«Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και αξιοπιστία» δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του CDU, Πέτερ Τάουμπερ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν «τόσο τους αριστερούς, όσο και τους δεξιούς λαϊκιστές».
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά προσπάθησε να δώσει θάρρος στους ψηφοφόρους του SPD. Έχουμε μπροστά μας αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αν συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το σενάριο μετεκλογικού συνασπισμού με την Αριστερά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε ότι στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και από κει και πέρα, όποιος θέλει, θα είναι ευπρόσδεκτος να διαπραγματευθεί μαζί τους.
«Ήλπιζα ότι οι σοσιαλδημοκράτες θαμπορούσαν να ξεπεράσουν αισθητά το 30% στο Ζάαρ, αλλά αυτό δεν έγινε. Ελπίζω όμως να συμβεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να στείλουμε την CDU στην αντιπολίτευση», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής τoυ Die Linke Ντίτμαρ Μπαρτς, διατηρώντας έτσι ανοιχτό το πιθανό σενάριο του «αριστερού συνασπισμού» σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Οι εκλογές στο Ζάαρ δεν αποτελoυν δοκιμή για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δικαιοσύνης και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ζάαρ, Χάικο Μάας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News