641
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες του Βερολίνου για τα κοινωνικά δίκτυα ή θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη | Reuters

Μαρκ, τέλος τα ψέματα (στο Facebook) λένε οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 16:42
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες του Βερολίνου για τα κοινωνικά δίκτυα ή θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη
|Reuters

Μαρκ, τέλος τα ψέματα (στο Facebook) λένε οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 16:42

Το πρόστιμο θα είναι χωρίς προηγούμενο: πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία είναι έτοιμη να επιβάλλει εξοντωτικές ποινές στις εταιρίες κοινωνικών δικτύων που δεν προσπαθούν αρκετά ώστε να ελέγχουν και να διαγράφουν ψευδείς ειδήσεις ή αναρτήσεις με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο. Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη το σχέδιο νόμου που αρκετό καιρό τώρα αναμενόταν.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δήλωσε ότι τα βήματα που έχουν κάνει ως τώρα εθελοντικά οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα social media είναι ενδιαφέροντα αλλά ανεπαρκή. «Είναι ελάχιστα τα υβριστικά σχόλια που διαγράφονται και όταν αυτό συμβαίνει γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση» ανέφερε ο Μάας.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα παράπονα των ίδιων των χρηστών τους. Πρέπει να επιβάλουμε αυστηρούς νομικούς περιορισμούς και κανόνες ώστε οι εταιρίες να υποχρεώνονται στη διαγραφή παράνομου περιεχομένου» προσέθεσε ο γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μάας το Facebook «κατεβάζει» εντός 24 ωρών μόνο το 33% των αναρτήσεων που οι ίδιοι οι χρήστες του έχουν καταγγείλει ενώ στο Twitter διαγράφεται μόνο ένα στα εκατό σχόλια που έχουν καταγγελθεί ως υβριστικά ή προσβλητικά. Αντίθετα ήταν επαινετικός για το YouTube το οποίο σβήνει το 90% των αναρτήσεων που οι χρήστες του έχουν καταγγείλει. Το Facebook του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έσπευσε να δηλώσει ιδιαίτερα απογοητευμένο από το νομοσχέδιο που παρουσίασε το Βερολίνο.

Τα μέτρα του Facebook κατά των fake news

630-500_Slideshow_1-1movieΣτη Γερμανία η συζήτηση για τις ψευδείς ειδήσεις έχει ανάψει για τα καλά τον τελαυταίο χρόνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η περίπτωση του σύρου πρόσφυγα Αντας Μονταμάνι. Ο Μονταμάνι είχε την μάλλον ατυχή έμπνευση να τραβήξει μία σέλφι με την καγκελάριο Μέρκελ. Η φωτογραφία κατέληξε στο Facebook και από εκεί σε πλήθος ξενοφοβικών και ρατσιστικών ιστοσελίδων που συνέδεσαν το πρόσωπο της φωτογραφίας με τους τρομοκράτες που χτύπησαν στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και αλλού. Πρόσφατα η φωτογραφία του αναρτήθηκε από ακροδεξιά ιστοσελίδα που τον ανέφερε μεταξύ των ατόμων που επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε έναν άστεγο άνδρα στο Βερολίνο.

Ο Μονταμάνι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Facebook αλλά ηττήθηκε. Στη δίκη οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να ιδιοποιηθούν τις φωτογραφίες των χρηστών. Το επιχείρημα ήταν απλώς μία πρόφαση καθώς το διαψεύδει η ίδια η πρακτική του Facebook το οποίο καθημερινά λογοκρίνει φωτογραφίες με την υποψία και μόνο γυμνού, συχνά δε πριν αυτές δημοσιοποιηθούν.

Το νομοσχέδιο του Μάας παρουσιάστηκε σε μία κρίσιμη πολιτικά στιγμή για τη Γερμανία εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Υποχρεώνει τα κοινωνικά δίκτυα να ελέγχουν το περιεχόμενο των αναρτήσεων ώστε να αποτρέψουν σχόλια ξενοφοβικά, ομοφοβικά και γενικώς προσβλητικά.

Οι ψεύτικες ειδήσεις που γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται ένας από τους λόγους που βοήθησαν τον Τραμπ να φτάσει ως τον Λευκό Οίκο.  Η καθηγήτρια Μελίσα Ζινταρς συνέταξε μία λίστα «κακών» και «καλών» ιστοσελίδων» και δίνει συμβουλές για να μην μας ξεγελούν οι ψεύτες.

Κακόφημα sites και ανιχνευτές ψεύδους στο Διαδίκτυο

630-500_Slideshow_2aΤο Facebook και το Twitter θα είναι υποχρεωμένα στο εξής να απλοποιήσουν τις διαδικασίες καταγγελίας των προσβλητικών και υβριστικών αναρτήσεων ενώ θα πρέπει να υποδείξουν ένα φυσικό πρόσωπο υπεύθυνο για τη Γερμανία στο οποίο θα μπορεί να αναφέρεται κάθε ενδιαφερόμενος.

Αν μία ανάρτηση κριθεί ποινικά κολάσιμη θα πρέπει να διαγραφεί εντός 24 ωρών από την δημοσιοποίηση της μήνυσης. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι απλά: αυτό αφορά περιπτώσεις ξεκάθαρες, όπως για παράδειγμα αναρτήσεις αρνητών του Ολοκαυτώματος, κάτι που είναι παράνομο στη Γερμανία η οποία έχει εξαιρετική ευαισθησία στο ζήτημα. Σε περιπτώσεις πιο αμφιλεγόμενες οι προθεσμίες διαγραφής θα παρατείνονται για μία εβδομάδα αλλά σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι των κοινωνικών δικτύων θα πρέπει να διαγράφουν τόσο το πρωτότυπο όσο και τα αντίγραφα των υβριστικών αναρτήσεων.

Οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι βαρύτατες. Οι εταιρίες που ως σήμερα νίπτουν τας χείρας τους για τις αναρτήσεις των χρηστών τους και για την ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ως και 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...