Ο εργοδότης μπορεί να ξέρει τι κάνεις με τον υπολογιστή σου
Πώς το λένε οι αστυνομικοί στις αμερικανικές ταινίες όταν σε συλλαμβάνουν; Κάθε δήλωση που κάνεις ίσως να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το κάθε «κλικ» που κάνεις. O (πρώην) εργοδότης σου έχει δικαίωμα να ξέρει τι έκανες στον υπολογιστή σου και να το χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Είναι μια απόφαση του Αρείου Πάγου που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα της νέας εποχής και των -όχι και τόσο- νέων εργασιακών ηθών. Στον πυρήνα του προβλήματος το αν και κατά πόσο αποτελούν προσωπικά (και άρα απαραβίαστα) δεδομένα τα όσα έκανες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της εταιρείας στην οποία εργαζόσουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ξεκάθαρο. Εχει δικαίωμα ο εργοδότης να έχει πρόσβαση σε αυτά και να τα χρησιμοποιήσει.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ 1/2017 απόφασή της, έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα μπορούν οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν για ποινική και αστική διεκδίκηση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη επιχείρηση.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι είναι καθ’ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι μόνο τυχόν emails που εστάλησαν από μια εταιρεία σε μια άλλη, ή από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο, αλλά και στοιχεία περιήγησης σε ιστότοπους και βεβαίως downloading, καθώς όλα καταγράφονται στη μνήμη του υπολογιστή.
Παράλληλα, στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.
Ακόμη, κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρόμοιων με αυτών του εργοδότη που εργάζονται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News