705
Χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ | INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξηλώνουν τον νόμο Κατρούγκαλου – νέο σχέδιο νόμου για τα «μπλοκάκια»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 12:12
Χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ
|INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξηλώνουν τον νόμο Κατρούγκαλου – νέο σχέδιο νόμου για τα «μπλοκάκια»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 12:12

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στο ζήτημα με τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές φέρεται να αναζητεί το υπουργείο Εργασίας σε μία προσπάθεια να δώσει τέλος στην εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για χιλιάδες μισθωτούς – ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτλέεσμα να απειλούνται πλέον ευθέως τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Ηδη από την Παρασκευή, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία, το υπουργείο Εργασίας άρχισε να υποχωρεί και να «ξηλώνει» τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017. Η τροπολογία προβλέπει την αντικατάσταση της πρόβλεψης υπολογισμού των νέων συντάξεων με βάση τον ανύπαρκτο δείκτη μισθών από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, μια εξέλιξη η οποία ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων.

Και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου για «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή της επόμενες ημέρες.

Με αυτό το σχέδιο νόμου ελπίζει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο χάος που έχει δημιουργηθεί από την αρχή του έτους για τους ασφαλισμένους με μπλοκάκια. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ειδοποιητήρια για περίπου 150.000 ασφαλισμένους με μπλοκάκια, κυρίως λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των νέων εισφορών.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες αμειβόμενοι με μπλοκάκια παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, είτε λόγω αδυναμίας εκκαθάρισης από τα λογιστήρια είτε εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης του συνολικού κόστους απασχόλησης, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Για παράδειγμα, χιλιάδες επιστήμονες που μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Η σύγχυση αυτή έχει επίσης ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, κατά το πρώτο κρίσιμο τεστ της λειτουργίας του νέου υπερταμείου.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει και σε αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς λόγω του μαζικού κλείσιμου των δελτίων παροχής υπηρεσιών προέκυψαν προστριβές ακόμη και μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενώ είναι δεκάδες οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αντιδρούν ζητώντας βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας έχει καταρτίσει το σχέδιο νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις». Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.

Με ανακοίνωση διαψεύδει τις πληροφορίες για καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων το υπουργείο

Για να καθησυχάσει τους «ανησυχούντες» το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε το Σάββατο μία ανακοίνωση για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου.

«Υπενθυμίζουμε στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017.

Η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000. Επομένως, είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου.

Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Το ίδιο ανακριβής είναι η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως έχουμε δηλώσει αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας.

Τα θέματα που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...