Σε μια άκρως πολιτικοποιημένη βραδιά Οσκαρ, αυτή η ομιλία ήταν ό,τι πιο πολιτικό. Ο Ασγκάρ Φαραντί, ο φημισμένος ιρανός σκηνοθέτης υποψήφιος και πάλι για βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, είχε δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, από τη στιγμή που o Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε απαγόρευση είσοδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικά έθνη.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας είχαν στείλει από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φανατισμού πριν τη μέρα της απονομής των 89ων Οσκαρ.
Ο «Εμποράκος» του Φαραντί πράγματι κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ηταν ένας θρίαμβος ερήμην για τον ιρανό δημιουργό. Οχι ακριβώς όμως. Ο απών Φαραντί «ακούστηκε» δυνατά, με μια επιστολή που ζήτησε να διαβαστεί στην αίθουσα.
«Είναι μεγάλη μου τιμή που λαμβάνω αυτό το πολύτιμο βραβείο για δεύτερη φορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία, το συνεργείο μου στο Ιράν, τον παραγωγό μου, Αλεξάντρ Μαλέ-Γκι, την Cohen Media, την Amazon και τους συνυποψηφίους μου στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. Η απουσία μου είναι ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους της χώρας μου και σε εκείνους έξι ακόμα εθνών τους οποίους δεν σεβάστηκε ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ.
» Το να χωρίζουμε τον κόσμο σε ‘εμάς’ και ‘τους εχθρούς μας’ προκαλεί φόβο, μια παραπλανητική δικαίωση της βίας και του πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν υπάρξει οι ίδιες θύματα της βίας. Οι κινηματογραφιστές μπορούν να στρέψουν τις κάμερές τους και να αποτυπώσουν ανθρώπινες αρετές και να σπάσουν τα στερεότυπα διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν συμπάθεια ανάμεσα σε ‘εμάς’ και τους ‘άλλους’, μια συμπάθεια που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News