Της χάρισε τον πρώτο της τίτλο στα 133 χρόνια της ιστορίας της. Την έστεψε πρωταθλήτρια Αγγλίας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά – οι πιθανότητές της ήταν 1 προς 5.000. Εκανε το όνομά της να ακουστεί στα πέρατα του ποδοσφαιρικού κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι που ποτέ δεν υπήρξαν οπαδοί της, ταυτίστηκαν με την απίθανη ιστορία της. Εγραψε το πιο όμορφο παραμύθι των γηπέδων. Αναδείχτηκε «Προπονητής του 2016» μόλις πριν από έξι εβδομάδες. Κι όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να τον γλιτώσει από την κοινή μοίρα όλων των προπονητών. Τα αποτελέσματα… αποφάσισαν ότι ο Κλάουντιο Ρανιέρι έπρεπε να απολυθεί από τη Λέστερ. Με τον ίδιο τρόπο που ο Νίκος Αναστόπουλος εκδιώχθηκε από τον Αρη. Τουλάχιστον του Ιταλού δεν του έσπασαν το αυτοκίνητο…
Δυο εβδομάδες μετά την επίσημη διαβεβαίωση της διοίκησης του αγγλικού συλλόγου ότι τον στηρίζει, οι ταϊλανδοί ιδιοκτήτες το ξανασκέφτηκαν. «Ηταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήραμε σε αυτά τα επτά χρόνια που βρισκόμαστε στη Λέστερ. Θα τον ευγνωμονούμε για πάντα, όμως είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε τα μακροπρόθεσμα πλάνα του κλαμπ πάνω από κάθε προσωπικό συναίσθημα, όσο δυνατό και αν είναι αυτό. Πρέπει να πολεμήσουμε (για την παραμονή στην Premier League) και νιώθουμε ότι μια αλλαγή είναι απαραίτητη, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας στα 13 ματς που απομένουν», εξήγησε ο αντιπρόεδρος Αϊαουάτ Στριβανταναμπράβχα. Με λιγότερα λόγια: τιμή και δόξα στον Ρανιέρι, όμως πάμε «καρφί» προς την Championship (τη Β’ Αγγλίας), και ο υποβιβασμός κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ.
Το παράδοξο είναι, ότι ο Ρανιέρι έμαθε για την απόφαση της διοίκησης κατά την επιστροφή του από την Ανδαλουσία, όπου η Λέστερ πήρε ένα αποτέλεσμα (έχασε 2-1) το οποίο της επιτρέπει να ελπίζει σε πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League. Γιατί τώρα; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της Daily Mirror. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά που άκουσε ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Βιχάι Στριβανταναμπράβχα, από ποδοσφαιριστές της Λέστερ -σε πρόσφατη συνάντησή τους- τον τρόμαξαν τόσο, που αποφάσισε να επισπεύσει την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι παίκτες είπαν στο αφεντικό του συλλόγου: «Πλέον, δεν ξέρουμε τι κάνουμε… Την έχουμε πατήσει άσχημα…».
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ήταν δραματική. Επειτα από 25 αγωνιστικές, η Λέστερ βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μετράει 14 ήττες, ενώ σε ολόκληρη την περασμένη σεζόν είχε μόνο δυο. Δεν έχει κερδίσει ούτε έναν από τους 13 εκτός έδρας αγώνες της. Δεν έχει σκοράρει ούτε ένα γκολ στο Πρωτάθλημα μέσα στο 2017, και από την αρχή της χρονιάς έχει πάρει μόλις ένα βαθμό. Σε 11 παιχνίδια της δεν έχει πετύχει γκολ, κάτι που πέρυσι της συνέβη μόλις τρεις φορές. Εχει να επιδείξει 3,2 τελικές προσπάθειες εντός εστίας, κατά μέσον όρο, που αποτελεί το τρίτο χειρότερο ποσοστό στην Premier League. Ο Βάρντι έχει πετύχει πέντε γκολ, ενώ πέρυσι είχε σκοράρει 24 φορές. Ο Μαχρέζ τρία, έναντι 17 την περασμένη σεζόν (και δυο ασίστ αντί για 11). Εφέτος ο Ντρινκγουότερ έχει δημιουργήσει ένα τέρμα, από επτά πέρυσι. Το Κύπελλο Αγγλίας ήταν ένας από τους ρεαλιστικούς στόχους της εφετινής Λέστερ, όμως αποκλείστηκε από ομάδα της Γ’ Κατηγορίας. Πολλοί λένε πως αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Το πώς και γιατί η Λέστερ κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος αγγλικός σύλλογος -μετά τη Μάντσεστερ Σίτι του 1938- που θα υποβιβαστεί ως εν ενεργεία Πρωταθλητής, είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Αλλά το γεγονός της απόλυσης του Ρανιέρι, αυτό καθαυτό, είναι διδακτικό. Αποδεικνύει πως, περισσότερο από καλούς ή κακούς προπονητές, υπάρχουν προπονητές που τα καταφέρνουν σε μια ομάδα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και αποτυγχάνουν σε κάποια άλλη, με διαφορετική συγκυρία. Ενίοτε θριαμβεύουν τη μια χρονιά και απολύονται την επόμενη, στην ίδια ομάδα, όπως τώρα ο Ρανιέρι – και ο Ζοσέ Μουρίνιο αμέσως πριν από αυτόν.
Ο συγγραφέας της πιο ευφάνταστης ποδοσφαιρικής ιστορίας -πιο απίθανης και από της Δανίας του 1992 ή της Ελλάδας του 2004- ποτέ δεν αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του. Οταν τον ρωτούσαν, πάντα ξέφευγε με χιούμορ. Ελεγε πως η Λέστερ «πετούσε», επειδή άφηνε τους παίκτες του ελεύθερους στην προσωπική τους ζωή. Το ίδιο έκανε και στις παταγώδεις αποτυχίες, λίγο πριν απολυθεί. «Πέρυσι, όλα μας τα σουτ πήγαιναν δοκάρι και μέσα. Εφέτος, πάνε δοκάρι και έξω…». Ακούγεται «τρελό», όμως ακόμα και ο πιο καλός προπονητής δεν μπορεί να γνωρίζει, αν η δουλειά του θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Η πορεία της Λέστερ από το ναδίρ στο ζενίθ -και αντιστρόφως- είναι η πιο πειστική απόδειξη ότι, στο ποδόσφαιρο, «συνταγές» βέβαιης επιτυχίας δεν υπάρχουν.
Ακόμα και με την απόλυσή του, ο Ρανιέρι προκάλεσε παγκόσμιο ντόρο. Οι φίλαθλοι -όχι απαραιτήτως οπαδοί της Λέστερ- ο αγγλικός και ο ιταλικός Τύπος, αλλά και διάσημοι συνάδελφοί του ή ποδοσφαιρικοί σχολιαστές, κατακεραύνωσαν τη Λέστερ για την «αχαριστία» που επέδειξε απέναντί του. Ο ιστότοπος του αγγλικού συλλόγου κατακλύστηκε από αρνητικά σχόλια, ύβρεις, ακόμα και… κατάρες, κάτω από την ανακοίνωση για την αποπομπή του:
– «Πόσο αγνώμονες! Αυτός ο άνθρωπος σας έκανε γνωστή ομάδα»
– «Αθλιοι, ελπίζω να υποβιβαστείτε τρεις σεζόν στη σειρά»
– «Εάν δεν ήταν εκείνος, θα βρισκόσασταν, ήδη, στην Championship. Τέλος πάντων, καλό υποβιβασμό»
– «Απόλυτη ξεφτίλα, θα πρέπει να ντρέπεστε, αυτό είναι χειρότερο και από το να πέφτατε στη League One»
– «Δεν είμαι οπαδός της Λέστερ, αλλά μιλάμε για ντροπή… Σε ποιον πλανήτη ζει το διοικητικό συμβούλιο;»
– «Ουάου! Εννέα μήνες πριν πήρατε την Premier League. Πουλήσατε τον Καντέ, δεν αναπληρώσατε το κενό του και, έτσι, απολύσατε τον προπονητή, παρά το γεγονός πως είστε ακόμα στο Champions League. Σοκαριστική απόφαση».
https://www.youtube.com/watch?v=NpIwkb2Mlus
Κοντά στους οπαδούς, ο Τύπος. Οι περισσότερες εφημερίδες στο Νησί αναφέρουν ότι αδίκως απολύθηκε από τη Λέστερ, και πως οι ποδοσφαιριστές ήταν εκείνοι που τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. «Η μανία του Ρανιέρι έφερε την απόλυση. Τα αστέρια της Λέστερ στράφηκαν κατά του πρωταθλητή», έγραψε η Sun. «Ο Thinkerman προδόθηκε απ’ τα αστέρια της Λέστερ. Απ’ το όνειρο… στον εφιάλτη», ήταν ο τίτλος της Mirror. Στην Ιταλία, το πήραν ακόμα πιο κατάκαρδα: «Ο Ρανιέρι απαλλάχτηκε απ’ τη βρετανική αχαριστία», ξεσπάθωσε η Gazzetta dello Sport.
Ξεκάθαρα αντίθετος με την απόφαση να απολυθεί ο Ρανιέρι εμφανίστηκε ο Ζοσέ Μουρίνιο: Αφού ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία που δείχνει τους δυο άντρες αγκαλιασμένους, σχολίασε: «Πρωταθλητής Αγγλίας και καλύτερος προπονητής της χρονιάς για τη FIFA. Απολύθηκε. Αυτό είναι το νέο ποδόσφαιρο, Κλάουντιο. Συνέχισε να χαμογελάς, φίλε μου. Κανείς δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία που έγραψες». Πριν από μερικές ώρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Special One φορούσε μπλουζάκι στο οποίο αναγράφονταν τα αρχικά του ιταλού προπονητή (CR). «Είναι ένας μικρός φόρος τιμής από μένα στον άνθρωπο που έγραψε την πιο όμορφη ιστορία στην Premier League», εξήγησε ο Πορτογάλος.
Μετά τον Μουρίνιο, και ο Σπαλέτι έσπευσε να στηρίξει τον Ρανιέρι. Ο ιταλός τεχνικός της Ρόμα σχολίασε: «Δεν υπήρξε καμία ευγνωμοσύνη για τον Ρανιέρι, τον άνθρωπο που δημιούργησε αυτή την ομάδα. Οταν κερδίζεις έναν τίτλο με αυτόν τον τρόπο, αν είσαι συνεπής ως σύλλογος, πρέπει να δεχτείς και την πιθανότητα του υποβιβασμό». Επειτα, τον κάλεσε να μοιραστεί την εμπειρία του με τους «Λύκους»: «Θα ήμασταν χαρούμενοι αν μας επισκεπτόταν, αν τον είχαμε εδώ, για να μας διδάξει τις εμπειρίες του».
Ο διάσημος τηλεσχολιαστής, Γκάρι Λίνεκερ, ήταν αιχμηρός όπως πάντα: «Μετά απ’ όσα έκανε ο Κλάουντιο Ρανιέρι για τη Λέστερ, το να τον απολύσει τώρα, είναι ανεξήγητο, ασυγχώρητο και τόσο θλιβερό, που σου γυρίζουν τ’ άντερα». Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο πρώτος προπονητής που θα αντιμετωπίσει τη Λέστερ στη μετά-Ρανιέρι εποχή (τη Δευτέρα), αντέδρασε με σοφία, όπως πάντα: «Δεν μου έκανε καμία έκπληξη η απόφαση για τον Ρανιέρι. Πολλές περίεργες αποφάσεις πάρθηκαν τον τελευταίο χρόνο: το Brexit, η εκλογή του Τραμπ, η απόλυση του Ρανιέρι… Εάν το καταλαβαίνω όλο αυτό κάθε φορά; Οχι, προφανώς όχι. Αλλά, συμβαίνει… Δεν καταλαβαίνω γιατί η Λέστερ έδιωξε τον Ρανιέρι».
Εκτός από το κύμα συμπαράστασης, ο ιταλός τεχνικός έχει ακόμα μια… παρηγοριά: η αποζημίωσή του θα ανέλθει σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον μέσα στους επόμενους μήνες δεν συμφωνήσει με άλλον σύλλογο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην Ιταλία. Οπως εκτιμούν, ο Ρανιέρι έχει εισπράξει σε αποζημιώσεις απόλυσης άλλα 13 εκατ. ευρώ, από το 2005 έως τις 13 Ιουλίου 2015 που βρέθηκε στον πάγκο των «Αλεπούδων».
Μέσα σε ενάμισι χρόνο, έζησε τα πάντα: Από τον απόλυτο θρίαμβο, μέχρι την πιο μεγάλη κατρακύλα, που τον οδήγησε στην απόλυση. «Το όνειρό μου πέθανε, το μόνο που ονειρευόμουν ήταν να μείνω στο κλαμπ για πάντα», ανέφερε ο ίδιος στη συγκινητική επιστολή του – αποχαιρετισμό προς τους οπαδούς. Και ευχαρίστησε τους πάντες στον σύλλογο, για το υπέροχο ταξίδι. «Προπονηταράς» ή «τσαρλατάνος» -αν υπάρχουν τέτοιοι προπονητές- ένα είναι βέβαιο: ο Ρανιέρι, τη Λέστερ, την αγάπησε με πάθος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News