«Είναι τεράστια η ευθύνη για την ελληνική Πολιτεία να μπορέσει να λειτουργήσει και να κρατήσει την αίγλη του Κέντρου» είπε ο Πρωθυπουργός, παραλαμβάνοντας το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», παραπέμποντας στα λάθη που έγιναν με τα ολυμπιακά έργα. «Πρόκειται για ένα έργο που είναι φτιαγμένο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ» προσέθεσε.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος είχε διαβάσει μηνύματα πολιτών που εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη διαχείριση, από το κράτος, αυτής της σπουδαίας δωρεάς. Ωστόσο, όπως είπε, η πίστη προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού δίνει χώρο στην αισιοδοξία. Αλλωστε και η εκδήλωση δεν είχε θέση για απαισιόδοξο προβληματισμό.
Δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση των σχεδίων, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν ποτέ υλοποιηθεί στη χώρα μας -και σίγουρα το μεγαλύτερο έργο Πολιτισμού- ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Η δωρεά του Ιδρύματος είναι εντυπωσιακή και χωρίς προηγούμενο: το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» κόστισε συνολικά 617 εκατ. ευρώ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τη χώρα μας και εκτός από το γεγονός ότι θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αποτελεί ένα διεθνούς ακτινοβολίας αρχιτεκτονικό έργο, δια χειρός Ρέντσο Πιάνο.
«Αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα επέλεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης την επένδυση στον πολιτισμό και όχι σε πιο επικερδείς στόχους, πρωτοβουλία που, όπως είπε, εκτιμούν και οι πολίτες. «Το Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει στον τόπο, τον πολιτισμό, σε μια εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν να πάρουν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες που δημιουργούνται με το Κέντρο Πολιτισμού είναι πολλαπλασιαστικές.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνομαι, ταυτοχρόνως, μεγάλη την τύχη αλλά και βαρύ το χρέος που μου αναλογεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο. Με την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού, το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” συνεχίζει, επαξίως, την εμβληματική παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους μας.
Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν’ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα: Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, πνεύμα και πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την ανθρωπότητα, συνέπειες.
Πλην όμως η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”. Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του πολιτισμού γενικότερα.
Καταλήγω δίνοντάς σας την, οπωσδήποτε αυτονόητη, διαβεβαίωση: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου δεσμεύομαι να πράξω ό,τι μου αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Οι 1.200 θέσεις της κεντρικής αίθουσας στο κτίριο της Λυρικής Σκηνής είχαν ήδη διατεθεί δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την επίσημη τελετή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους: Τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του μεγάλου έργου.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον κ. Τσίπρα να έχει συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη καθώς και μια θερμή χειραψία με τον κ. Καραμανλή.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβε το ΚΠΙΣΝ για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.
Στο πρόγραμμα της τελετής και των εκδηλώσεων ήταν ένας «διάλογος» μεταξύ των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με χορό, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, δείγματα αστικής κουλτούρας και άλλα χάπενινγκ που αντανακλούν τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και τεχνικών υποδομών που διαθέτει το ΚΠΙΣΝ.
Αποσπάσματα του προγράμματος -τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος – αποκαλύφθηκαν σε διαφορετικά σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής.
Και για το τέλος πάρτι στην Αγορά και DJ set από την Kafka (Κατερίνα Καφεντζή).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News