Η πολυαναμενομένη έκτακτη ανακοίνωση της NASA προκάλεσε πάταγο. Τα στελέχη της ανακοίνωσαν ότι γύρω από ένα σχετικά κοντινό άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 39 ετών φωτός από εμάς εντοπίστηκαν επτά πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης οι οποίοι βρίσκονται όλοι στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη. Την περιοχή όπου αναπτύσσονται συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Το άστρο ονομάζεται TRAPPIST-1 βρίσκεται στον Αστερισμό του Υδροχόου και ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών νάνων, άστρα μικρότερα σε μέγεθος, φωτεινότητα και θερμότητα από αυτή του Ηλιου. To TRAPPIST-1 έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό του Δία, δηλαδή έχει μέγεθος μόλις το 8% του Ηλιου και ανάλογα μικρή φωτεινότητα και θερμότητα. Οι επτά εξωπλανήτες (Trappist – 1b, c, d, e, f, g και h) είναι βραχώδεις και έχουν μάζες, πυκνότητα και μέγεθος παρόμοια με αυτά της Γης.
Η ανακοίνωση είναι σημαντική αφού πρόκειται για το πρώτο σύστημα που διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή και άρα ζωή. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της NASA είναι ότι τρεις από αυτούς τους εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς και άρα οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή εκεί είναι πολύ μεγάλες.
Οπως ανακοινώθηκε ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει στρέψει τις κάμερες και τα όργανα του στο TRAPPIST-1 και προσπαθεί να συλλέξει δεδομένα για τις επτά… αδελφές της Γης. Οι επιστήμονες θέλουν να συλλέξουν στοιχεία για την ατμόσφαιρα του κάθε πλανήτη και θα αναζητήσουν τις λεγόμενες «βιο-υπογραφές», χημικά στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη ζωής. Εκείνο βέβαια που θα ρίξει περισσότερο φως στο σύστημα αυτό είναι το James Webb, το πιο ισχυρό και προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το James Webb θα εκτοξευθεί το 2018 και είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει ίχνη ζωής σε άλλους κόσμους. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από οκτώ χώρες και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων στη γειτονιά μας είναι άστρα όπως το TRAPPIST – 1, γεγονός που τα καθιστά στόχους των αστρονόμων για μελλοντική έρευνα σε αναζήτηση εξωπλανητών γύρω τους.
Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου
(REUTERS/Mike Theiler)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News