«Επειδή πολλές φορές στον ύπνο μου συναντώ παιδιά που δουλεύουν σε αρτοποιεία, σε βενζινάδικα, σε μαγαζιά να είναι γκαρσόνια και να ρωτούν –ποιος είναι αυτός ο Τζαίημς Ντην;- εύκολο, μα την αλήθεια, όνομα, για να το μάθουν κι αυτοί που δεν ξέρουν εγγλέζικα-, για αυτά τα παιδιά λοιπόν, θα διηγηθώ εδώ, σ’ αυτό το βιβλίο, ποιος ήμουν, ποιος υπήρξα, γιατί έπαψα να ζω 24 ετών.»
Ετσι αιτιολογεί τη συγγραφή του βιβλίου «Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην» ο ποιητής, λογοτέχνης και εκδότης Γιώργος Χρονάς. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1987 από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» και το όνειρο του συγγραφέα του ήταν να δει τον Τζαίημς Ντην (του) στη σκηνή. «Βρήκα τη δύναμη και το πρόσωπο να τον ενσαρκώσει», λέει στο protagon. Τον νεαρό Αγησίλαο Σιούνη από το Περιστέρι. Ένα από τα παιδιά που θα μπορούσε να είχε συναντήσει στον ύπνο του, όπως περιγράφει. «Θα μπορούσα να είχα βάλει ένα σταρ για το ρόλο, αλλά προτίμησα τον Αγησίλαο. Μοιάζει στον Τζαίημς Ντην στην ταχύτητα, αγαπάει το θέατρο και την τέχνη, αλλά κάνει και άλλες δουλειές για να βιοποριστεί.»
Το έργο παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», αλλά ο Γιώργος Χρονάς επιθυμούσε διακαώς να το φέρει στη Θεσσαλονίκη. «Αν ένα έργο αρέσει στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ελπίδα να αρέσει παντού. Δεν υπάρχει η πληθώρα των θεάτρων στην Αθήνα, όπου βλέπουμε επαναλήψεις των επαναλήψεων και, στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη θεατρική κίνηση.» Έτσι, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, σε λαϊκή απογευματινή, παρουσιάζεται το έργο, ενώ οι παραστάσεις θα επαναλαμβάνονται στις 9 από την Τετάρτη 22/2 έως και το Σάββατο 25/2 και στις 8 την Κυριακή 26/2.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Χρονάς, ο οποίος θα βρίσκεται επί σκηνής σε κάποιο ρόλο, καθώς και η Ευσταθία Σκύλαρη στο ρόλο της Άννας Μαρίας Πιεράντζελι, της γυναίκας της ζωής του Τζαίημς Ντην. Η μουσική επιμέλεια είναι του Χρονά και περιλαμβάνει από Τζένη Βάνου μέχρι Έρθα Κιτ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Θεσσαλονικιά Έβελυν Σιούπη, τα video ο Χρήστος Δήμας, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Κωνσταντίνος Μπούρας.
Στο βίντεο του τέλους περιλαμβάνεται ντοκουμέντο από την κηδεία του Παντελή Παντελίδη, σε μια απόπειρα από τον Χρονά ταύτισης με την κηδεία του Τζαίημς Ντην. «Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος σκηνοθετούσε video clip του Παντελίδη ήρθε και με βρήκε συγκινημένος από αυτό που είδε. Ναι, ο Ντην με τον Παντελίδη είχαν κοινά -τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια: νεότητα, ωραιότητα, βιαστική ζωή…»
Για το Γιώργο Χρονά, «ο Τζαίημς Ντην δεν είναι ένα κοινό πρόσωπο. Είναι ένα πλατωνικό είδωλο, ένα σταθερό άστρο της τέχνης. Ενώ μπορούσε να κάνει πολλά, έκοψε τη ζωή του στα 24. Αυτό μας θυμίζει πολλούς κοινούς θανάτους, τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από νέους κι οι συγγενείς και φίλοι που τα επισκέπτονται συχνά προσπαθούν να τους επαναφέρουν στη ζωή. Ο θάνατος του Ντην ήταν απλός, κοινός, η ζωή του πέρασε με ταχύτητα. Πρόλαβε κι έκανε τρεις ταινίες και δεν είδε καμιά. Στην πρεμιέρα του “Ανατολικά της Εδέμ” δεν πήγε, ενώ όταν βγήκαν οι άλλες δυο είχε ήδη πεθάνει»…
Ο Τζαίημς Ντην γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1931, την ίδια χρονιά που γεννήθηκαν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και η Κική Δημουλά, όπως μας θυμίζει ο Γιώργος Χρονάς. «Σήμερα θα ήταν 86 ετών. Το φαντάζεσαι;»
Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ, Τρίτη 21 – Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, εισιτήρια 10 και 7 ευρώ, τηλ θεάτρου 2310 237 700.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News