Αυτό που χωρίζει την Καγκελαρία, στο 1 της Βίλι Μπραντ Στράσε, από την έδρα των Χριστιανοδημοκρατών, το κτίριο Κόνραντ Αντενάουερ, στο 8 της Κλινγκελχόφερστράσε, είναι το υπέροχο Τιργκάρτεν, ο μεγάλος κήπος του Βερολίνου. Είναι μια υπέροχη βόλτα αν έχεις χρόνο να την κάνεις. Η Ανγκελα Μέρκελ θα την κάνει τη Δευτέρα: θα συναντήσει στη 1 μ.μ. τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Οχι στην Καγκελαρία, αλλά στο κτίριο του CDU. Είναι θέμα συμβολισμών. Και οι επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, είναι γεμάτες συμβολισμούς.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα, εμπεριέχει χαρακτηριστικά που όπως παρατηρούν αναλυτές, δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της ελληνικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι στα επτά χρόνια της μνημονιακής περιόδου, ουδέποτε είχαν επίσημες και δημόσιες συναντήσεις με τους εκάστοτε αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας – είτε αυτός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς (επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου), είτε βέβαια η Αλέκα Παπαρήγα (στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου) ή ο Αλέξης Τσίπρας (στις κυβερνήσεις Σαμαρά).
Το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την γερμανίδα καγκελάριο έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα στις 13:00, στα κεντρικά γραφεία του CDU (και όχι στην καγκελαρία, για προφανείς, συμβολικούς, λόγους) και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με βουλευτές του CDU.
Την Τρίτη στις 11:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, για την οποία, όπως μεταδίδεται τόσο από την Πειραιώς όσο και από το Βερολίνο, υπήρξαν πολλές και μακρές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Κατόπιν ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.
Είναι προφανές πως οι συναντήσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι κομβικής σημασίας: πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαθέσεις της γερμανικής πλευράς έναντι της κυβέρνησης είναι φανερά αρνητικές και δεν χαρακτηρίζονται πλέον από καμία ανεκτικότητα _ οι εποχές που η Μέρκελ ήταν η προστάτιδα του έλληνα Πρωθυπουργού έχουν παρέλθει και αυτό διαφάνηκε στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.
Βέβαια το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν ήταν να συμπέσει με μια τέτοια κρίση τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στις σχέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα. Είχε κλειστεί εδώ και καιρό, όπως εδώ και καιρό έπρεπε η κυβέρνηση να είχε κλείσει την αξιολόγηση και να έχουμε μπει σε ένα άλλο κεφάλαιο.
Πάρα ταύτα, όπως προεξοφλούν πηγές στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δημόσια στήριξη στον κ. Μητσοτάκη. Ο λόγος είναι επίσης προφανής. Στη Γερμανία γνωρίζουν πλέον ότι τέτοιου είδους «παρεμβάσεις» ενεργοποιούν στη χώρα μας άλλου είδους αντανακλαστικά και μια τέτοια κίνηση τώρα θα πυροδοτούσε ένα αχρείαστο κύμα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Λένε μάλιστα πως το Βερολίνο έχει στην ουσία ήδη διαμηνύσει προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και ότι απαιτείται υπομονή μέχρις ότου κλείσει η αξιολόγηση από τη σημερινή κυβέρνηση.
Το σενάριο είναι προτιμότερο και στο Βερολίνο, καθώς μία ενδεχόμενη εμπλοκή, θα πυροδοτούσε έναν νέο κύκλο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας, μεταθέτοντας στην επόμενη κυβέρνηση το βάρος της ψήφισης μέτρων.
Βέβαια, από το συγκεκριμένο σενάριο απουσιάζει ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, έπειτα και από το τελεσίγραφο που τέθηκε στην κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
Και σε κάθε περίπτωση, παρά τα μηνύματα για ψυχραιμία και υπομονή, στην καγκελαρία και στο CDU προετοιμάζονται για δύο σενάρια αναφορικά με την Ελλάδα, ένα με κλείσιμο της αξιολόγησης και ένα χωρίς, το οποίο προεξοφλεί εκλογές. Σε αυτή την εκδοχή, πρόθεση της κυβέρνησης Μέρκελ είναι – εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου – να παγώσει και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και να τις επαναλάβει υπό νέο πρίσμα, μετά δηλαδή τις εκλογές την Γερμανία και στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News