«Ειπώθηκε πως είμαι ένας τρομοκράτης αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ζω στο Βερολίνο και όλοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Αυτές οι ψευδείς αναφορές άλλαξαν τη ζωή μου, δεν μπορώ να βγω έξω, φοβάμαι συνέχεια. Ελπίζω πως θα βρεθεί μια λύση, είμαι άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, είμαστε όλοι ίσοι».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ανάς Μονταμάνι, πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος το 2015 κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία της Aνγκελα Μέρκελ και των ανοιχτών συνόρων. Ο 17χρονος, τότε, Ανάς είχε την τύχη (ή μάλλον την ατυχία, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια) να βγάλει μια selfie μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Βερολίνο. Η φωτογραφία του αναπάντεχου ζευγαριού κατέληξε να αποτελεί σύμβολο της απόφασης της Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί από τα Μέσα όλου του κόσμου αλλά και να κατακλύσει το Διαδίκτυο.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο Ανάς Μονταμάνι κατέφυγε στη γερμανική Δικαιοσύνη, αξιώνοντας από το Facebook την άμεση απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας από κάθε ανάρτηση στην οποία εμπεριέχεται και την απαγόρευση της αναδημοσίευσής της καθώς και κάθε «πειραγμένης» εκδοχής της, έπειτα από τη χρήση της σε εκατοντάδες χιλιάδες ανακριβείς και κατασκευασμένες αναφορές που συνδέουν τον νεαρό Σύρο με την τρομοκρατία.
Η ακροαματική διαδικασία για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του διαδικτυακού κολοσσού ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Βίρτσμπουργκ της βόρειας Βαυαρίας ενώ η υπόθεση, μία από τις πολλές με κατηγορούμενο το Facebook στη Γερμανία, αναδεικνύει μερικά βασικά ερωτήματα νομικής φύσης. Ποιος φέρει την ευθύνη για αναρτήσεις ανακριβούς ή προσβλητικού περιεχομένου από ανώνυμες πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπορούν να θεωρηθούν ένοχοι για συκοφαντική δυσφήμιση όλοι όσοι αναπαράγουν κείμενα που δεν φέρουν την υπογραφή τους ή αναρτούν μια επεξεργασμένη από κάποιον τρίτο φωτογραφία; – διερωτώνται σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Το Facebook, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να περιορίσει (κυρίως μέσω της σύναψης συνεργασιών με διεθνή και τοπικά ΜΜΕ) την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε σε παγκόσμια κλίμακα με αφορμή το ενδεχόμενο να συνέβαλε στην παραπληροφόρηση των αμερικανών ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών και στη Γερμανία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι τοπικές Αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου για τη διάδοση παραπλανητικού ή ψευδούς προπαγανδιστικού υλικού από υποστηρικτές αλλά και φορείς, επίσημους και κυρίως ανεπίσημους, λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.
Ο Γολογοθάς του Ανάς ξεκίνησε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016. Εκείνη την περίοδο ο νεαρός Σύρος ζούσε ήδη με μια ανάδοχη οικογένεια και εργαζόταν ως ταμίας σε κατάστημα των McDonald’s στην περιφέρεια του Βερολίνου. Και η ζωή του έμοιαζε να κυλά ομαλά έως τη στιγμή που είδε τη φωτογραφία του σε μια ανάρτηση στο Facebook που συνέδεε την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με πρόσφυγες από τη Συρία. Αφότου επισήμαναν το γεγονός στο Facebook, η επίμαχη ανάρτηση αποσύρθηκε αμέσως αλλά από τότε και έπειτα αναπαράχθηκε περισσότερες από 200.000 φορές! Το περιστατικό επαναλήφθηκε και μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ενώ πιο πρόσφατα άγνωστος ανάρτησε τη φωτογραφία του Ανάς, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετείχε σε επίθεση επτά προσφύγων κατά αστέγου στο Βερολίνο!
«Θέλω ειρήνη στη ζωή μου. Αρκετοί δεν το πιστεύουν και πολλοί με μισούν αλλά το μοναδικό που έκανα ήταν να βγάλω μια selfie με την κυρία Μέρκελ», δήλωσε ο ίδιος, εξερχόμενος από το δικαστήριο. Ο παγκόσμιος κυρίαρχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, υποστηρίζει πως το ζήτημα αποτελεί μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και δεν αφορά ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου σχετικά με εικόνες που κοινοποιούνται στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη δεν τη φέρει η εταιρεία αλλά όλοι όσοι ανάρτησαν την φωτογραφία. Η απόφαση των γερμανών δικαστών αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News