Δεν είναι καλά τα νέα. Αν η κυβέρνηση ήλπιζε στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της τελευταίας, Μάριο Ντράγκι, έθεσε τη Δευτέρα κάποιες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο, το έχει επαναλάβει ο Ιταλός και στο παρελθόν. Η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία όλο και περισσότεροι -και όχι μόνο το ΔΝΤ- αμφισβητούν και σίγουρα θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αρα το QE φαίνεται να απομακρύνεται και πάλι, τουλάχιστον ως προς τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Μιλώντας τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης.
Επομένως, ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Οταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στον στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.
Μιλώντας γενικότερα για την πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της «υπερχαλαρής» νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως λόγω του υποτονικού πληθωρισμού, «η στήριξη από τα νομισματικά μέτρα είναι ακόμη αναγκαία». Ακόμη, ο Ντράγκι επεσήμανε πως η ΕΚΤ έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε όρους τόσο μεγέθους, όσο και χρονικής διάρκειας. Οπως χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε: «Το οφέλη της νομισματικής πολιτικής ξεκάθαρα υπερτερούν των πιθανών παράπλευρων επιπτώσεων, καθώς τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατηρούμενη σταθερότητα».
Πρόσθεσε πάντως πως «δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες για μία καλύτερη και ανθεκτικότερη Ευρωζώνη (…) Για να πετύχουμε τους στόχους της Ευρωζώνης χρειαζόμαστε μία βιώσιμη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News