«Βρόμικο πόλεμο» κατά της Ελλάδας καταγγέλλει ο Βούτσης
Οχι μόνο δεν υπάρχει συζήτηση περί δραχμής, αλλά οποιαδήποτε «βρόμικα» σχέδια για την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα γίνονται από μία μερίδα δανειστών και όχι από πρόσωπα του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση περί δραχμής, η οποία άνοιξε μετά τις «άτυχες» τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη.
«Εφόσον θα υπάρχει ευρώ και Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), δεν υπάρχει ζήτημα είτε μονομερούς αποχώρησης της χώρας είτε να πάμε σε εθνικό νόμισμα», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση να πάμε στη συζήτηση για τη δραχμή. Η ελληνική κυβέρνηση, δεν φλέρταρε ποτέ με τη δραχμή, ούτε την πρώτη περίοδο επί Βαρουφάκη», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υποστήριξε μάλιστα, ότι «τα σχέδια περί δραχμής γίνονται από μια μερίδα των δανειστών που δεν έχουν πλειοψηφία στην Ευρώπη».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «βρόμικα σχέδια σε βάρος της χώρας από κάποιους που θέλουν τη μετατροπή όλων των Βαλκανίων σε ζώνη φθηνών εργατικών χεριών».
Εκτίμησε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φλερτάρει με την ιδέα της διάσπασης της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συνεδρίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη.
Αναφορικά με την αξιολόγηση ο κ. Βούτσης είπε και αυτός ότι η λύση πρέπει να είναι «πολιτική».
Υποστήριξε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είχε κλείσει εάν το ΔΝΤ δεν έβαζε στο τραπέζι προληπτικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση δεν θα φέρει στη Βουλή -«ούτε κατά διάνοια δεν θα τα ψηφίσει»- όπως επεσήμανε. Ενόψει της συζήτησης που θα διεξαγόταν το απόγευμα της ίδιας μέρας, Τετάρτης, στην Ολομέλεια σχετικά με το πόρισμα για τον δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ, κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει και ο ίδιος και να δηλώσει ότι δεν είναι δυνατό να ζητούνται προληπτικά μέτρα από μια χώρα ως ένα μίνιμουμ συναίνεσης απέναντι στη χώρα.
Σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα μέτρα που αφορούν την αξιολόγηση έχουν ήδη νομοθετηθεί από το Δεκέμβριο και στην ερώτηση γιατί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται σε επιστολή του ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% με 35%, απάντησε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο». Τόνισε ότι «αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν κλείσει» και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτή.
Ερωτηθείς εάν θα γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση που επιμείνουν στα ακραία μέτρα οι δανειστές ήταν αρνητικός. «Δεν υπάρχουν αυτά ούτε στις σκέψεις ούτε στο στρατήγημα της κυβέρνησης» είπε και επανέλαβε ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιζόμασταν ως χομπίστες των εκλογών, εκτός εάν υπάρχουν απελπιστικά αδιέξοδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News