598
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης σε παλαιότερη συνεδρίαση στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πυρά Συριζαίων κατά Ξυδάκη για τα περί δραχμής

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 11:04
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης σε παλαιότερη συνεδρίαση στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πυρά Συριζαίων κατά Ξυδάκη για τα περί δραχμής

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 11:04

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως την αποδοκιμασία του Μαξίμου, προκάλεσαν οι πολύκροτες τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κυβερνώντος κόμματος, Νίκου Ξυδάκη, για μια συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης χαρακτήρισε «καταστροφή» την έξοδο από το ευρώ.

«Η βίαιη υποτίμηση της οικονομικής σου ταυτότητας, όχι του νομίσματος, της οικονομικής σου ταυτότητας, θα είναι καταστροφή και η χώρα, ούσα τόσα χρόνια μέσα στην ΕΕ, δεν έχει κανένα μηχανισμό διαφορετικής μηχανικής άρθρωσης από αυτόν που συναρτάται με την ΕΕ. Τελεία και παύλα», είπε την Τετάρτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν έχουμε διατροφική αυτάρκεια, δεν έχουμε κανένα μηχανισμό οργάνωσης συναλλαγματικών ισοτιμιών, η οικονομία μας είναι βαθιά με την οικονομία της Ευρωζώνης. Τελεία!», τόνισε. «Ο κόσμος έχει αυξημένη αίσθηση ματαίωσης και με τον τρόπο που χρησιμοποίησε την ενότητα της αγοράς, έκαψε επιδοτήσεις, σπατάλησε δυνατότητες δεν έκανε θεσμούς». Οσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, εξέφρασε την αμφιβολία του ότι η καταφυγή σε δημοψήφισμα «δίνει σώφρον αποτέλεσμα».

xydakkk
Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» της 1ης Φεβρουαρίου 2017

«Η θέση της χώρας αταλάντευτα στην Ευρώπη» διασαφήνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, παίρνοντας και αυτός αποστάσεις από τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Σε άδειασμα του κ. Ξυδάκη προέβη και ο βουλευτής Φθιώτιδας Δημήτρης Βέττας. «Η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά δεν είναι καν πολιτική άποψη», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:

«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η επιστροφή στo εθνικό νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον καθένα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, προειδοποίησε ότι «η χώρα μπαίνει σε μια δίνη μέσα από τέτοιες ανούσιες συζητήσεις», για α συμπληρώσει ότι όλα αυτά γίνονται παραμονές του κλεισίματος της αξιολόγησης. «Η δραχμή δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας» προσέθεσε και κατήγγειλε πως «η συζήτηση για τη δραχμή αποτελεί πίεση ώστε η κυβέρνηση να γίνει πιο ενδοτική στις πιέσεις των δανειστών».

Είπε επίσης πως οι λεγόμενοι δραχμιστές έχουν θέσεις αινίγματα και όχι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.

Την Τρίτη, ο κ. Ξυδάκης είχε θέσει εμμέσως το ζήτημα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια» για ένα ζήτημα που «δαιμονοποιήθηκε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

Πάντως αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις κάνοντας λόγο για ένα «ατυχές παράδειγμα». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ότι «αυτό που διατύπωσα είναι αν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά μετά από επτά χρόνια πόνου για μία εθνική συνεννόηση» και ότι «δεν άνοιξα κανένα θέμα για δραχμή».

Σημειώνεται ότι νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ANT1 καταλήγει ότι τρεις στους δέκα Ελληνες τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Το ποσοστό αυξάνεται στο 40% αν πρόκειται για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει στο 50% στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...