Η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα
Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης συμπέρανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποίησε όσα όφειλε να εφαρμόσει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, με μέτρα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τις συντάξεις και το φορολογικό, ενώ ζήτησε και τη νομοθέτηση μέτρων που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους. «Φρένο» στα μέτρα έβαλαν οι ενδοιασμοί της κυβέρνησης σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.
Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μισέλ Φράτσερ, μιλώντας στη Deutsche Welle, εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το δίλημμα, καθώς μακροπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν αναγκαίες, βραχυπρόθεσμα όμως έχουν οικονομικό κόστος για τους κοινωνικά αδύναμους. «Δεν βλέπω καμία εναλλακτική παρά να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Συνεπώς, η διένεξη μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί. Επίσης, βλέπω την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και πέραν του 2018», τόνισε.
Ωστόσο η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς ενδεχομένως να επαναφέρει τη συζήτηση για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, μια επιλογή που κατά τον Φάτσερ είναι η χειρότερη δυνατή. «Μια έξοδος δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της», εκτίμησε, «ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι. Τουναντίον, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια».
Διανύοντας ήδη το όγδοο έτος της κρίσης, υπάρχει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, οι τράπεζες δεν παρέχουν δάνεια και οι εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματίες αποφεύγουν τις επενδύσεις, ένας «γόρδιος δεσμός» για την Ελλάδα, που ο Φάτσερ εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Πρόκειται για μια διαδικασία ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά τουλάχιστον δέκα ακόμη ετών. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η τρόικα, ούτε το ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους. Και σε τελική ανάλυση αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τον ρόλο του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον ρόλο του «διαιτητή». «Το Ταμείο έχει δίκιο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την προϋπόθεση ότι πριν από τη συζήτηση αυτού του θέματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα. Το βρίσκω σωστό», είπε ενώ εκτίμησε ότι η διαγραφή χρέους, που θα ονομαστεί αναδιάρθρωση, «είναι θέμα χρόνου».
Σχολιάζοντας την υπόδειξη Σόιμπλε για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως τον θεσμό που θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ, δήλωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αν και ο ESM χρειάζεται να αποκτήσει τεχνογνωσία για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Τέλος, σύμφωνα με τον Φράτσερ, θα πρέπει να θεσπιστεί το αξίωμα ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα προΐσταται αυτού του θεσμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News