Γερμανικός Τύπος: Ο Σόιμπλε θέλει Grexit εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ
Ο γερμανικός Τύπος μεταφέρει κλίμα 2015 για την Ελλάδα, εποχή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν επίσης σε αδιέξοδο. Παρά το Brexit, τον Τραμπ, το Προσφυγικό, τις εντάσεις με την Τουρκία και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, το ελληνικό ζήτημα παραμένει επίκαιρο.
Η εφημερίδα Bild, στο σημερινό της φύλλο, αναφέρεται στην Ελλάδα και στις πληροφορίες που έχει ότι την προεκλογική περίοδο το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος. Και επισημαίνει ότι την πληροφορία αυτή την έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος, που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση που έδωσε πριν από δύο χρόνια, ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.
Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.
Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου, που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική.
«Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
«Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».
Σταύρος Θεοδωράκης: «O Τσίπρας προτίμησε την καθυστέρηση και τώρα μας έχουν βάλει ξανά το μαχαίρι στον λαιμό»
«Είναι φανερό ότι στον κ. Τσίπρα αρέσουν τα παλιά έργα, οι επαναλήψεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα.
«Είχε όλο τον χρόνο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ώστε να μην ζήσουμε ξανά σκηνές από το 2015, αλλά προτίμησε την καθυστέρηση και τώρα μας έχουν βάλει ξανά το μαχαίρι στον λαιμό. Ηδη ο κ. Σόιμπλε αναθερμαίνει τα σενάρια Grexit. Δεν θα του κάνουμε βέβαια το χατίρι και ελπίζω ότι δεν θέλει να του κάνει το χατίρι και ο κ. Τσίπρας».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τριμηνιαίας έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας των κυβερνητικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News