Ανεπιθύμητος ο Τραμπ για 1.000.000 Βρετανούς – και η καταμέτρηση συνεχίζεται
Εκτός από τη μοίρα δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν ή πηγαινοέρχονται στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί και τη δική του. Για δεύτερη φορά διοργανώνεται εκστρατεία στη Βρετανία που καλεί σε «σαμποτάζ» κατά του αμερικανού προέδρου. Αυτή τη φορά οι διοργανωτές ζητούν να μην προσκληθεί ποτέ ο Τραμπ ως εκπρόσωπος κράτους σε επίσκεψη στη Βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με τους ίδιους, ύστερα από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος ανθρώπων που κατάγονται από επτά χώρες -Συρία, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη – μία επίσημη επίσκεψη του Τραμπ θα εξέθετε την ίδια τη βασίλισσα της χώρας.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έρχεται στη Βρετανία ως αρχηγός της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά δεν θα πρέπει να προσκληθεί σε επίσημη κρατική επίσκεψη γιατί κάτι τέτοιο θα ντρόπιαζε τη Βασίλισσα», γράφει η ανακοίνωση στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών που μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχε ξεπεράσει το 1.000.000 υπογραφές -100.000 αρκούν για να συζητηθεί μία πρόταση στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Ο καταγεγραμμένος μισογυνισμός και η χυδαιότητά του τον αμαυρώνουν και του στερούν το δικαίωμα να επισκέπτεται τη Βασίλισσα ή τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Επομένως, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει να προσκαλείται στη Βρετανία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ασφαλώς πρώτος – πρώτος στήριξε το κίνημα ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, καλώντας τους ακόλουθούς του στο Twitter να ψηφίσουν διαδικτυακά στην εκστρατεία. Ο ίδιος ζήτησε από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για το καλοκαίρι επίσκεψη του Τραμπ στη χώρα, ώστε να μην απογοητεύσει η ίδια τον βρετανικό λαό.
.@Theresa_May would be failing the British people if she does not postpone the state visit & condemn Trump's actions in the clearest terms
— Jeremy Corbyn MP (@jeremycorbyn) January 29, 2017
Αλλά και η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας Ρουθ Ντέιβιντσον, τοποθετήθηκε δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα πρέπει να επισκεφθεί τη Βρετανία όσο είναι σε ισχύ η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων. «Οι επισκέψεις ηγετών σε μία χώρα δεν είναι μόνο υπόθεση τύπων. Είναι μία ουσιαστική επικύρωση κοινών θέσεων και απόψεων. Μία επίσκεψη από τον κ. Τραμπ δεν θα ήταν καλή από κάθε άποψη ειδικά όσο είναι σε ισχύ η απόφαση για αποκλεισμό των μουσουλμάνων».
Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος του Ντέιβιντ Γκοκ, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχει δηλώσει ότι η απόφαση του Τραμπ είναι διχαστική εκφράζοντας την ελπίδα του να την αναθεωρήσει. Και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των βρετανών υπηκόων που έχουν διπλή υπηκοότητα. Αλλά τον αντέκρουσε η ίδια του η αδερφή: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων, όχι μόνο των βρετανών υπηκόων».
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, πολύ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ ή το δημοψήφισμα της Βρετανίας δηλαδή, μία αντίστοιχη εκστρατεία είχε φτάσει και είχε συζητηθεί επί ώρες στη βρετανική Βουλή. Τότε οι πολίτες ζητούσαν να απαγορευθεί εξ ολοκλήρου η είσοδος του Τραμπ στη χώρα τους λόγω της δέσμευσής του να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει 575.000 υπογραφές! Οι βουλευτές τελικά απέρριψαν την πρόταση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την υποψηφιότητα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Τώρα, όμως, ο υποψήφιος είναι πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News