Ο μαλτέζος υπ. Οικονομικών εξηγεί γιατί δεν θα δεχτεί ποτέ «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, η Μάλτα θεωρείται ένας από τους «λαγούς» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και γι’ αυτό οι θέσεις του Εντουαρντ Σικλούνα, του μαλτέζου υπουργού Οικονομικών, έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Οπως αυτή που διατύπωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαλέτα: «Προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν Γερμανό ή σε έναν Μαλτέζο γιατί χρειάζεται “κούρεμα” χρέους η Ελλάδα και γρήγορα θα καταλάβετε γιατί δεν θα γίνει ποτέ».
Οπως σημειώνει η Ελένη Βαρβιτσιώτη στην ανταπόκρισή της από τη Μάλτα για την «Καθημερινή», ίσως όταν βρεθεί κάποιος εκτός Ελλάδας, μπορεί να δει το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος της χώρας μέσα από «μάτια ξένα».
Από την Πρωτοχρονιά η Μάλτα έχει αναλάβει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους επόμενους έξι μήνες. Και ο Σικλούνα ήταν ξεκάθαρος. Εξήγησε ευρωπαίους δημοσιογράφους ότι όσο και αν θέλει να δει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στα χαρτιά δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει “κούρεμα” χρέους». Ο λόγος; «Εχουμε συνεισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα το 3,3% του ΑΕΠ μας», εξηγούσε ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της Μεσογείου που δεν ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους. Και μπορεί το ποσό που μας έχουν δανείσει οι Μαλτέζοι να είναι μικρό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως είναι αναλογικά υψηλότερο ακόμα και από αυτό που έχουν συνεισφέρει οι Γερμανοί. «Αυτά είναι λεφτά των Μαλτέζων και έχουμε δανειστεί σε πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουμε με τη σειρά μας την Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερο», σημείωσε ο Σικλούνα.
Παρά τις αντιρρήσεις του Σικλούνα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, η μικρή χώρα της Μεσογείου είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη ελάφρυνση του χρέους, όπως η επέκταση των αποπληρωμών ή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που στην ουσία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «κούρεμα».
Οπως σωστά υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», φαίνεται πως δεν είναι μόνο ο Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε το «πρόβλημα». Είναι μια σειρά από μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης που ναι μεν δεν ακούγονται ποτέ στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά εκπροσωπούνται τελικά στο τραπέζι του Eurogroup και πολλές φορές το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Ελλάδα, τους στοιχίζει πολύ περισσότερα όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Χαρακτηριστική περίπτωση ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις υψηλές συντάξεις που δίνονται στην Ελλάδα παρά τη διαφορά του κόστους ζωής στις δύο χώρες. Ιδιαίτερα στο τελευταίο Eurogroup, μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το επίδομα στους συνταξιούχους, ο Σλοβάκος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Αλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας, ανέφεραν ότι όταν αυτές θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους, χορήγησαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News