606
Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ανίς Αμρι | POLICE RECORD OBTAINED VIA REUTERS

Γνωστός σε όλους ήταν ο Τυνήσιος!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 09:57
Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ανίς Αμρι
|POLICE RECORD OBTAINED VIA REUTERS

Γνωστός σε όλους ήταν ο Τυνήσιος!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 09:57

Τον ήξεραν. Ηταν σεσημασμένος. Είχε το προφίλ του νεαρού εξτρεμιστή που ακριβώς έπρεπε να έχουν προσέξει και λάβει υπ’ όψιν τους. Τον είχαν στις λίστες τους· ο Ανίς Αμρί ήταν από πέρυσι τον Ιανουάριο στους καταλόγους του GTAZ (της γερμανικής κεντρικής βάσης δεδομένων για την τρομοκρατία) ως άτομο που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια. Ομως κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ, ζούσε στη Γερμανία από τον Ιούλιο του 2015 και έφτασε μετά από 18 μήνες να σκορπίσει τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Οπως μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters, η γερμανική αστυνομία εντόπισε δακτυλικά αποτυπώματα του Αμρί στην πόρτα του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι υποψίες, ότι ο καταζητούμενος Τυνήσιος ήταν αυτός που οδήγησε το φορτηγό στο πλήθος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας θα πρόκειται για ένα τεράστιο φιάσκο των γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας και ένα ακόμη πλήγμα για την Ανγκελα Μέρκελ που εκείνη την περίοδο, το 2015, ήταν υπέρμαχος των πολιτικών των ανοιχτών συνόρων.

Ο Αμρι έφθασε στη Γερμανία από την Ιταλία. Τον ήξεραν και οι Ιταλοί. Οπως μετέδωσε την Πέμπτη η RAI, ο Τυνήσιος εξέτισε από το 2011 μέχρι το 2015 ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στη Σικελία, για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού της Λαμπεντούζα! Οταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας.

Δεν υπήρξε συνεννόηση Ιταλών και Γερμανών; Προφανώς. Αλλα τον Αμρί τον ήξεραν οι πάντες. Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τυνήσιος ήταν γνωστός και στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ: Είχε κάνει έρευνα στο Διαδίκτυο για το πώς να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά μέσω Telegram με το Ισλαμικό Κράτος, τόνισαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην εφημερίδα. Οι NYT αποκάλυψαν πως οι ΗΠΑ είχαν βάλει τον Αμρί σε λίστα απαγόρευσης πτήσεων προς την χώρα.

Στο ρεπορτάζ τους οι New York Times σημειώνουν ότι πρόκειται για την χειρότερη επίθεση στη Γερμανία από την επανένωση και στέκονται στο γεγονός ότι και το Βερολίνο που υπερηφανεύεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε θέματα ασφαλείας τελικά υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και το Βέλγιο επιτρέποντας σε ανθρώπους που είναι γνωστοί στις Αρχές να διενεργούν τέτοιες πράξεις τρομακτικές πράξεις.

To νεοϋορκέζικο φύλλο επικαλείται και αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχουν 549 άτομα που έχουν καταχωρηθεί ως επικίνδυνοι Ισλαμιστές, αλλά δεν ζουν όλοι στην Γερμανία. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αναφερόμενες στο τι θα χρειαζόταν για να παρακολουθούνται αυτά τα άτομα εξηγούν ότι χρειάζονται περίπου 40 άτομα για κάθε ύποπτο «κάτι το οποίο είναι ανέφικτο».

Οι γερμανικές Αρχές έχουν ήδη παραδεχτεί ότι ο 24χρονος Αμρί ξέφυγε μέσα από τα χέρια τους πριν από λίγους μήνες. Είχε συλληφθεί στο Φρίντρισχάφεν στη νότια Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο καθώς είχε εντοπιστεί με πλαστά έγγραφα ενώ μετέβαινε στην Ιταλία. Αφέθηκε ελεύθερος με δικαστική απόφαση. Είχε εμφανιστεί και δεύτερη φορά στο ραντάρ της Ασφάλειας, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται προσπαθούσε να αγοράσει όπλο…

Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ανίς Αμρί, προειδοποιώντας ότι είναι επικίνδυνος και ότι πιθανότατα φέρει όπλο.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από το γεγονός ότι ο καταζητούμενος Τυνήσιος είχε περάσει από τη χώρα, αποφάσισε την παράταση της ισχύος των μέτρων ασφαλείας που είχαν υιοθετηθεί για το Αγιο Eτος των Καθολικών, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου. «Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους κινδύνους που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Πρόσθεσε, όμως, ότι «οι Ιταλοί πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...