244
Μία πόλη φάντασμα | Reuters

Ο Ασαντ σφυροκοπεί το Χαλέπι και κερδίζει την Παλμύρα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2016, 09:41
Μία πόλη φάντασμα
|Reuters

Ο Ασαντ σφυροκοπεί το Χαλέπι και κερδίζει την Παλμύρα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2016, 09:41

Ο συριακός στρατός έσφιξε τον κλοιό γύρω από τους πολιορκημένους αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι και φαίνεται ότι με ρωσική βοήθεια ανακτά την Παλμύρα από τους τζιχαντιστές. Στο μεταξύ κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι οι δέκα υπουργοί Εξωτερικών δυτικών και αραβικών χωρών ζήτησαν χθες να τερματιστούν τα δεινά των αμάχων στη Συρία και κυρίως το Χαλέπι, όμως ήταν εμφανές ένα αίσθημα αδυναμίας.

Στο Χαλέπι, βασικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν εντατικά τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο βομβαρδισμός είναι πρωτοφανής έντασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπού αλ Λάιτ εκπρόσωπος της ομάδας διασωστών «Λευκά Κράνη» από το Χαλέπι. «Οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Πεθαίνουν διότι δεν μπορούν να βγουν από εκεί». Πλέον ο συριακός στρατός ελέγχει το 85% των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, κάτι που η Δαμασκός αρνείται, κατηγορώντας με τη σειρά της τους αντάρτες για ανάλογες επιθέσεις.

Στο μεταξύ από το Παρίσι  ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατήγγειλε ότι «ο τυφλός βομβαρδισμός από το καθεστώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».
Η σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια «τεχνική» σύνοδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε «η επιβολή εκεχειρίας, η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποχώρηση της (ένοπλης) αντιπολίτευσης και των αμάχων από το Χαλέπι», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...