Ηταν κάτι που ο κόσμος υποψιαζόταν. Οι δουλειές που έκανε η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν με το ISIS. Τώρα όμως υπάρχουν και αποδείξεις, που φτάνουν ως και την οικογένεια του τούρκου προέδρου. Τα WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες emails τα οποία αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις του γαμπρού του Ερντογάν με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το οποίο χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρίσκεται η εταιρεία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής στην Τουρκία πετρελαίου από το ISIS αλλά και σε οργανωμένες προσπάθειες ελέγχου και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης από το καθεστώς Ερντογάν.
Τα WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα 57.934 emails από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας. Αφορούν συνολικά μια χρονική περίοδο 16 ετών (από το 2000 ως και τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2016) και αποκαλύπτουν την επικοινωνία που είχε ο Αλμπαϊράκ με άτομα της τουρκικής ελίτ όπως πολιτικούς, επιχειρηματίες και μεγάλα ονόματα της Τουρκίας.
RELEASE: Searchable archive of 57,934 emails from #Erdoğan's son-in-law Berat #Albayrak #BeratsBox #redhack https://t.co/IxBDrnO8UP pic.twitter.com/fpAvYJUJy8
— WikiLeaks (@wikileaks) December 5, 2016
Σε γενικές γραμμές τα emails που διέρρευσαν από τα WikiLeaks περιγράφουν τον σκοτεινό ρόλο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη δημόσια σφαίρα της Τουρκίας. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στην τουρκική πολιτική ζωή και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης· η δε διασύνδεση με το ΙSIS και την εταιρεία Powertrans, με την οποία ο γαμπρός του Ερντογάν είχε αρνηθεί ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα ενός ανθρώπου του παρασκηνίου.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει εκτενής ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του γαμπρού του Ερντογάν και της εταιρείας Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από εκπροσώπους του ISIS.
Τον Νοέμβριο του 2011, η κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο απαγόρευε πλήρως κάθε είδους συναλλαγή σε πετρέλαιο. Ομως το νομοσχέδιο εμπεριείχε τροπολογία η οποία επέτρεπε στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση σε «συγκεκριμένες περιπτώσεις». Ηταν ένα «παράθυρο» που επέτρεψε στην Powertrans να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος.
O Αλμπαϊράκ είχε επανειλημμένα αρνηθεί κάθε σχέση με την εταιρεία. Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος με τον δικηγόρο του που είχε συντάξει μια επιστολή διάψευσης: «Δεν έχω καμία σχέση πλέον με την Powertrans», έγραφε η επιστολή. «Τι εννοείς; Ποτέ δεν είχα σχέση με αυτήν την εταιρεία!» ήταν η απάντηση του Αλμπαϊράκ. Αλλά τα emails που δημοσίευσαν το Wikileaks τον διαψεύδουν: υπάρχουν μεταξύ άλλων συνομιλίες του Αλμπαϊράκ με τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, τον Μπετούλ Γιλμάζ, στον οποίο ο γαμπρός του Ερντογάν εκφράζει τις απόψεις του και εγκρίνει αποφάσεις που αφορούν προσλήψεις, απολύσεις, ακόμα και έγκριση μισθών και αυξήσεων εργαζομένων της Powertrans! Αυτό τον καθιστά αν όχι αφεντικό, σίγουρα άνθρωπο που συμμετέχει στη διοίκηση.
Το αρχείο των emails που αποκάλυψαν τα WikiLeaks περιγράφει επίσης τον βαθμό που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε να περάσει τη γραμμή της μέσα από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν το 2013, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Τότε η κυβέρνηση αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σοβαρό τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα social media στην εξάπλωση και γιγάντωση του κλίματος. Με βάση πολλά emails από το 2013 έως σήμερα, καθίσταται φανερό πως μετά τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση έχει προβεί σε οργανωμένες απόπειρες ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Aποκαλύπτεται ότι το κυβερνών ΑΚΡ είχε προσλάβει ανθρώπους να δουλεύουν στο Twitter ώστε να επηρεάσουν το περιεχόμενο και την ανταλλαγή μηνυμάτων. Σχετικές αναφορές είχε κάνει στο παρελθόν και η Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της το 2013 είχε ισχυριστεί πως το ΑΚΡ είχε δημιουργήσει μία ομάδα 6.000 ατόμων για τη διαχείριση των social media.
Τα emails αποδεικνύουν εξάλλου ότι το ΑΚΡ είχε οργανώσει δύο ομάδες προπαγάνδας στα social media. Η μία ομάδα αποτελείτο από προγραμματιστές, γραφίστες, σεναριογράφους και ψυχιάτρους ειδικευμένους στον ψυχολογικό πόλεμο. Μία μεγαλύτερη ομάδα αποτελείτο από ψεύτικους λογαριασμούς στο Τwitter, οι οποίοι κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα υπέρ του Ερντογάν σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αποκαλύψεις αυτές είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς τόσο το σκάνδαλο των συναλλαγών της κυβέρνησης με το ISIS όσο και η προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημερωσης και των social media, αποτελούν δύο ζητήματα που έχουν απασχολήσει εγχώριο και διεθνή Τύπο συχνά στο παρελθόν, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «οικογενειακό» σκάνδαλο για τον Ερντογάν. Πριν από την υπόθεση αυτή, τα μέσα ενημέρωσης αλλά ακόμα και τους ευρωπαίους ηγέτες, είχε απασχολήσει ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ, ο οποίος κατοικούσε στη Μπολόνια για σπουδές και ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μετά από την απαγγελία των κατηγοριών, ο Μπιλάλ εγκατέλειψε χωρίς εξηγήσεις την Ιταλία και επέστρεψε στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News