401
Εφημερίδα «Ελευθερία», 3 Ιανουαριου 1959 | Αρχείο Δημήτρη Κιώτη

Ο Κάστρο στον ελληνικό Τύπο του 1959

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2016, 11:40
Εφημερίδα «Ελευθερία», 3 Ιανουαριου 1959
|Αρχείο Δημήτρη Κιώτη

Ο Κάστρο στον ελληνικό Τύπο του 1959

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2016, 11:40

Πώς είδε ο ελληνικός Τύπος την άνοδο του Κάστρο στην εξουσία; Θετικά. Η εικόνα του δικτάτορα Μπατίστα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν όχι απλώς ζοφερή, αλλά απέδιδε το πρόσωπο ενός καθεστώτος που σκοπό είχε να απομυζήσει τον εθνικό πλούτο της Κούβας.

Τα δημοσιεύματα που βλέπετε προέρχονται από το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κιώτη

Η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα πληροφορεί τους αναγνώστες της για τις εξελίξεις στην Κούβα και στο διάστημα. Είναι 3 Ιανουαρίου 1959
Η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα πληροφορεί τους αναγνώστες της για τις εξελίξεις στην Κούβα και στο Διάστημα. Είναι 3 Ιανουαρίου 1959

Το 1959 στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση ΕΡΕ με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και, φυσικά, η δράση του ΚΚΕ ήταν απαγορευμένη. Ωστόσο η άνοδος του Κάστρο στην εξουσία δεν προβλήθηκε από την αρχή ως σημάδι  «κομμουνιστικού κινδύνου». Αργότερα, βέβαια, όταν το καθεστώς του συνδέθηκε με την Σοβιετική Ενωση, η Κούβα πήρε τη θέση της στη σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου.

«Τα Νέα» εξηγούν στους αναγνώστες τους τι «έρριξε» (με δυο ρο, τότε) τον Μπατίστα
«Τα Νέα» εξηγούν στους αναγνώστες τους τι «έρριξε» (με δυο ρο, τότε) τον Μπατίστα
Ρεπορτάζ στα «Νέα» της 3ης Ιανουαρίου 1959
Ρεπορτάζ στα «Νέα» της 3ης Ιανουαρίου 1959

Σε γενικές γραμμές, η άποψη της ελληνικής κοινής γνώμης για το καθεστώς Κάστρο ήταν θετική καθώς η δικτατορία Μπατίστα ήταν απεχθής ακόμα και προς το συντηρητικό ακροατήριο. Από την άλλη, το κοινό της Αριστεράς στήριζε, ηθικά, τη διακυβέρνηση Κάστρο, ενώ αργότερα, όταν διογκώθηκε ο αντιαμερικανισμός, οι δρόμοι της Αθήνας γνώρισαν ως και εκδηλώσεις συμπαράστασης στον λαό της Κούβας.

Η συντηρητική «Μακεδονία» του Γιάννη Βελλίδη, είδε θετικά την ανατροπή στην Κούβα...
Το 1959 η συντηρητική «Μακεδονία» του Γιάννη Βελλίδη είδε θετικά την ανατροπή στην Κούβα

Αργότερα, βέβαια, τα πρωτοσέλιδα άλλαξαν ύφος, καταγράφοντας την ένταση που προκλήθηκε στον πλανήτη γύρω από την Κούβα. Το πρωτοσέλιδο της «Μακεδονίας» της 19ης Απριλίου 1961, είναι χαρακτηριστικό.

19610419-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-1
Σε δύο χρόνια η παγκόσμια ένταση γύρω από την Κούβα άλλαξε τις τοποθετήσεις. «Μακεδονία», 19 Απριλίου 1961

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2008, όταν η εφημερίδα Gramma, δημοσίευσε την επιστολή με την οποία ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την προεδρία της χώρας…

19-2-2008

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...