2911
O Μπαράκ Ομπάμα στο Μαξίμου | REUTERS/Yorgos Karahalis/Pool

Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 15:13
O Μπαράκ Ομπάμα στο Μαξίμου
|REUTERS/Yorgos Karahalis/Pool

Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 15:13

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να ξέρετε πως όσο προχωράτε, θα έχετε τις ΗΠΑ δίπλα σας». Aυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα· ήταν τα ακριβή λόγια του 44ου προέδρου των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου, κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Και σε γενικές γραμμές στην κυβέρνηση δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα δε με τη γραμμή πληροφόρησης του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αμερικανική παρέμβαση του Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και για την αξιολόγηση, υπό τον φόβο εμποδίων και προσπαθειών υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου έγιναν δύο συναντήσεις, μία σε στενό κύκλο και μία με διευρυμένη σύνθεση. Στην πρώτη οι συζητήσεις περιελάμβαναν τα οικονομικά θέματα, το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τα θέματα ασφαλείας. Με τη συμμετοχή από ελληνική πλευράς των Νίκου Κοτζιά, Νίκου Παππά, Ευκλείδη Τσακαλωτου, του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη. Η δεύτερη συνάντηση ακολούθησε με την συμμετοχή και των υπουργών Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τους οποίους είχε συνομιλία και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επισήμαναν την σημασία που δίνουν στην τήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για χρέος. Από ελληνικής πλευράς τέθηκε το ζήτημα αποφυγής «κάθε ενδεχόμενου και πιθανού εμποδίου» έως τις επικείμενες συνεδριάσεις του EWG και Eurogroup.
Κυβερνητικές πηγές δεν διευκρίνιζαν για τι εμπόδια έγινε συζήτηση, όμως εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μία παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο και σε αυτό το πεδίο. «Φαντάζομαι θα τεθεί στην γερμανική πλευρά», ανέφερε σχετικά κυβερνητική πηγή.

Ομως αυτές οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς έγιναν πίσω από κλειστές θύρες και λίγοι μπορούν να ξέρουν το αποτέλεσμα· άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του είναι ως γνωστόν σε αποδρομή, στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δικούς του. Το επίσημο δείπνο το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό ήταν αυτό που έδωσε τις ευκαιρίες για δημόσιες δηλώσεις, μηνύματα και photo opportunities. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση του με τις πολιτικές λιτότητας, κάλεσε τους δανειστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το χρέος και αναφέρθηκε με ζεστά λόγια στο ρόλο της Ελλάδας στο Προσφυγικό. Παράλληλα οι διμερείς συνομιλίες έδωσαν έμφαση και στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται θετικοί στην ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είναι έκπληξη η φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Στάθηκε δε, στο ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου με 12 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδες, το οποίο κατέρριψε το καλοκαίρι ο αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς. Κάνοντας πρόποση «στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μίας μακράς θάλασσας», ο κ. Ομπάμα είπε στα ελληνικά «στην υγειά σας!».

«Οι Ελληνες πληρώνουν λάθος πολιτικές», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ. Οπως επεσήμανε, οι έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, για το οποίο ωστόσο δεν ήταν υπεύθυνοι οι ίδιοι, αλλά οι λανθασμένες πολιτικές. Πρόσθεσε επίσης ότι παρά το κόστος αυτό, οι Έλληνες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα ΕΕ και Ευρωζώνης. Αναφερόμενος στον κ. Ομπάμα, είπε ότι υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τα καθήκοντά του, υψώνοντας τείχη αναχαίτισης των ακραίων ανισοτήτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου – η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, καθώς και την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του  έλληνα πρωθυπουργού

«Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών η στιγμή που ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα… Ο λαός μας έχει χύσει το αίμα του για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες.

Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν αμερικανό πρόεδρο που υπερασπίστηκε αυτές τις αξίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία αλλά και την προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή.

Με την πολιτική που ασκήθηκε από τον Ομπάμα αναπτύχθηκε η οικονομία ενώ στην Ευρώπη με την εμμονή στη λιτότητα έχουν προκληθεί πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το 1953 ρυθμίστηκε το χρέος της Γερμανίας και σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα και ο λαός της βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.

Σήμερα, παρά τις πληγές μας, στεκόμαστε όρθιοι. Αποφύγαμε την επαπειλούμενη καταστροφή, βήμα με βήμα επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Πριν από ενάμισι χρόνο κληθήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις και ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ομπάμα για τον ρόλο του εκείνες τις δύσκολες ώρες, για όσα πρόσφερε στην κυβέρνηση μου.

Πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις. Μετά από επτά χρόνια η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Είναι τώρα ο καιρός να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και των εταίρων μας. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντική την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Δεν έχει μόνο ιστορικά συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Οι αναμενόμενες αποφάσεις δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αυτές που θα οικοδομήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συζητήσαμε για τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, για έργα που είναι σε εξέλιξη όπως οι αγωγοί αερίου. Μιλήσαμε για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα προωθεί την συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Η χώρα μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά της. Παρά την περιορισμένη στήριξη από πολλές χώρες επιμένουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Υπογραμμίσαμε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της συνέχισης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η προάσπιση και τήρηση του διεθνούς δικαίου αποτελούν προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Υπογράμμισα την προσήλωσή μου στον διάλογο με την Τουρκία. Τόνισα, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς την απειλή πολέμου.

Η λύση για το Κυπριακό είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στηρίζουμε τις συζητήσεις που διεξάγονται και φέρνουν την ελπίδα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η λύση να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα

«Καλησπέρα», είπε στα Ελληνικά ο αμερικανός πρόεδρος, ξεκινώντας την ομιλία του. «Πολλά από τα ιδεώδη της δημοκρατίας έχουν  γεννηθεί εδώ στην Αθήνα. Εμαθα την έκφραση “καλός καγαθός”. Εως και σήμερα οι ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη, θέλω να σε ευχαριστήσω. Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην Οικονομία. Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα. Η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης.

Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. Ολοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, να ευημερεί ο ελληνικός λαός.  Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους. Συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αλέξη, επίσης σε ευχαριστώ για την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες, ειδικά στα νησιά και όλα αυτά τα έκαναν οι Έλληνες εν μέσω οικονομικών δεινών. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα παραμένει σύμμαχος και αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.  Ακόμα και σε τόσο δύσκολες στιγμές είναι από τις λίγες οι χώρες που συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ. Και θέλω να τους συγχαρώ για αυτό.

Συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότατα θα λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες».

2016-11-15T125812Z_750337841_D1BEUMZBKUAB_RTRMADP_3_OBAMA-GREECE

Ερωτηθείς για την Οικονομία των ΗΠΑ και αν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα ανέφερε: «Περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση. Η Οικονομία μας συρρικνωνόταν ταχύτερα από ό,τι την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση ένα από τα μαθήματα είναι πως είναι σημαντικό να εφαρμόζει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική προσαρμογή. Είχαμε το πλεονέκτημα του δολαρίου. Είχαμε περιθώρια ευελιξίας… Το βασικό μάθημα είναι ότι ιδιαίτερα όταν η Οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει το να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας βοηθάει. Εσείς περάσατε από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήταν αναγκαίες κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε κι εμείς τις μεταρρυθμίσεις μας που ήταν επίσης απολύτως αναγκαίες. Βλέπω ότι υπάρχει η βούληση να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Χρειάζεται όμως και αναπτυξιακή ατζέντα. Η Ελλάδα δεσμεύεται να αλλάξει, υπάρχει μία ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση. Αυτό θα ήταν καλό για όλους».

Νωρίτερα -όπως το είχε προαναγγείλει με τη συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής»- το επανέλαβε δύο 24ωρα αργότερα και μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήρε αυτό που ήθελε: μια φράση του αμερικανού προέδρου –έστω και του πολιτικά ηττημένου από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Μόνο με λιτότητα δεν έρχεται ευημερία, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι.

«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού προς τον αμερικανό πρόεδρο στον οποίο μίλησε μπροστά στις κάμερες στον ενικό: «Σε ευχαριστούμε που επέλεξες την Ελλάδα σε αυτό το ταξίδι σου, η επίσκεψή σου σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα»…

181836
O Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τον κόσμο κατά την άφιξή του στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελά (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στο «Ελ. Βενιζέλος» με το Air Force One και υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πρώτα κατέλυσε στον Αστέρα Βουλιαγμένης και ακολούθως μετέβη στο κέντρο της (έρημης) Αθήνας για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν αρκετά πιο χαλαρή, άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ξανασυναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή, είπε συγκεκριμένα: «Εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους». Επεσήμανε ωστόσο, την αναγκαιότητα για «μεταρρυθμίσεις που δεν είναι εύκολες, αλλά χρειάζονται για να γίνει η (ελληνική) οικονομία πιο ανταγωνιστική».

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη πάντως τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες. Και παράλληλα συνεχάρη επίσης τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ γι’ αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Οι δηλώσεις Τσίπρα

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή που επιλέξατε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού σας ταξιδιού και αυτό δίνει μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» είπε απευθυνόμενος στον καλεσμένο του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ούτε αυτή τη φορά φόρεσε γραβάτα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και σήμερα για την υπεράσπιση της
Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα βρουν ανταπόκριση.

«Ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση χρέους, αλλά και να έχουμε και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους που αφορά όλη την Ευρώπη και την οικονομία, αλλά και για το Κυπριακό ελπίζουμε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση» κατέληξε.

2016-11-15T122334Z_1130591441_D1BEUMYYIWAA_RTRMADP_3_OBAMA-GREECE

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά έχετε αρκετό δρόμο μπροστά σας», δήλωσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνομιλία του μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα· αφού πρώτα ξεκουράστηκε για μιάμιση ώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα και στο Προσφυγικό, δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπισε τους πρόσφυγες.

Υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Ομπάμα στο Προεδρικό

«Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και έπρεπε να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα στη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι έχει υπομείνει πολλά.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε, για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε ένα από τα μηνύματα που θέλει να στείλει είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης και η ανάγκη να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους και ιδίως στους νέους. Ο Ομπάμα εξήρε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Τόνισε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μία χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείρισή του.

«Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την τρομοκρατία, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία» ανέφερε.

Κλείνοντας, ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξανά τους Ελληνες για τη φιλοξενία και την υποδοχή του. «Η φιλία και η συνεργασία είναι που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» είπε.

2016-11-15T122422Z_1139062020_D1BEUMYYKSAA_RTRMADP_3_OBAMA-GREECE
Μπαράκ Ομπάμα και Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό (Reuters)

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ομπάμα για την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας».

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά και η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

«Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ισχυρή» είπε ο κ. Παυλόπουλος

Και συνέχισε λέγοντας πως «παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα εμπνέεται από το ευρωπαϊκό ιδεώδες και ότι τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο ίδιος έθεσε επί τάπητος τρία θέματα: Κυπριακό, Συνθήκη Λωζάνης και ΠΓΔΜ.

«Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μας ταχείας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δεν αποδεχόμαστε στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές ότι αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Για το θέμα της ΠΓΔΜ είπε: «Το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους».

Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Εμείς, κύριε Πρόεδρε, σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμια εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού».

2016-11-15T113614Z_2046528593_LR1ECBF0W83SS_RTRMADP_3_OBAMA-GREECE
Πιθανώς, η φωτογραφία της ημέρας: προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν χαιρετούν την πομπή του αμερικανού προέδρου την ώρα που περνά μπροστά από το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό (REUTERS/Michalis Karagiannis)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...