Πάλι η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και για μία ακόμη φορά, η προσφυγή της Κομισιόν κατά της χώρας έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Μάλιστα πρόκειται για μία κατηγορία που βαρύνει τη χώρα από το 2011! Η Ελλάδα ευθύνεται για την παρενόχληση της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Ή πιο συγκεκριμένα, ευθύνεται για την παράλειψη της προστασίας της, καθώς δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολύνεται η ζωή της, η αναπαραγωγή της και η κινητικότητά της στον κόλπο της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία.
Η καρέτα καρέτα αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος, δηλαδή ως είδος που χρήζει αυστηρής προστασίας και του οποίου η διατήρηση προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικών ζωνών διατήρησης. Ωστόσο, αντί για ειδικές ζώνες διατήρησης του περιβάλλοντος των χελωνών, στις θίνες της Μεσσηνίας έχουν ανεγερθεί ή έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται πολλές υποδομές οι οποίες στο μέλλον θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή και ανάπτυξη του είδους στον κόλπο.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το δικαστήριο, «η κατασκευή και η χρήση των υποδομών αυτών, μπορούν, ιδίως λόγω της ηχορύπανσης, της φωτορύπανσης και της ανθρώπινης παρουσίας που συνεπάγονται, όπως ακριβώς και το ελεύθερο κάμπινγκ και η λειτουργία των μπαρ, να παρενοχλήσουν σημαντικά τη θαλάσσια χελώνα κατά την αναπαραγωγή της».
Εξίσου επιβαρυντική για το οικοσύστημα των χελωνών είναι η ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων καθώς και η ασφαλτόστρωση ορισμένων οδών. «Βλάπτουν τους οικότοπους αμμοθινών της χελώνας επιδεινώνοντας την ηχορύπανση και τη φωτορύπανση και παρενοχλώντας τις χελώνες κατά την ωοτοκία καθώς και κατά την εκκόλαψη των νεοσσών», τονίζει η ανακοίνωση. «Το Δικαστήριο διαπιστώνει ομοίως ότι τα φώτα των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων γύρω από τη ζώνη της Κυπαρισσίας επίσης προκαλούν παρενόχληση των χελωνών».
Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο τουλάχιστον που έγινε η προσφυγή, δηλαδή το 2011, οι τοπικές Αρχές δεν είχαν φροντίσει να θεσπιστεί ένα πλήρες και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο προληπτικού χαρακτήρα στη ζώνη της Κυπαρισσίας. «Η Ελλάδα εξέδωσε ορισμένες νομικές πράξεις μετά τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής», τονίζεται στο πόρισμα. Ωστόσο, καθώς οι «αυτουργοί των παρενοχλήσεων» παραδέχθηκαν το ενδεχόμενο να ταράσσεται η κατάσταση των χελωνών κατά την περίοδο αναπαραγωγής, αποδεικνύεται ότι «υπήρξε εκ προθέσεως παρενόχληση απαγορευόμενη από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Επιτροπή ενέγραψε, μεταξύ άλλων, τις θίνες της Κυπαρισσίας στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας, για τον λόγο, ιδίως, ότι στη ζώνη αυτή ζουν χελώνες καρέτα καρέτα, το 2006.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News