Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στη Βρετανία μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ορίσει το κοινοβούλιο αρμόδιο να εγκρίνει ή όχι την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν μια ανατροπή για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, που ήθελε να έχει εκείνη όλες τις πρωτοβουλίες και είχε μάλιστα προσδιορίσει χρονικά την προσφυγή στα τέλη του Μαρτίου 2017· εξ ου και η έφεση που άσκησε η Ντάουνινγκ Στριτ κατά της απόφασης.
Αυτή η απόφαση όμως, λειτούργησε ως ένας νέος καταλύτης εκρηκτικών πολιτικών εξελίξεων, με την Τερέζα Μέι να βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε συμπληγάδες. Κατ’ αρχάς η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου δίχασε τους Τόρις. Οχι τόσο ως προς το ίδιο το αντικείμενο, αλλά ως προς τις αντιδράσεις που αυτή η απόφαση προκάλεσε. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών κατηγορούν την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την Μέι για τη σιωπή της απέναντι στις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά δικαστών, μερίδας του Τύπου και έξαλλων ευρωφοβικών στελεχών των Τόρις και του UKIP. Αυτή η σιωπή της Ντάουνινγκ Στριτ προκάλεσε μεταξύ άλλων την παραίτηση του Στίβεν Φίλιπς, βουλευτή των Τόρις, ο οποίος αποκάλεσε την κυβέρνηση «τυραννική και αντιδημοκρατική».
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την Μέι. Ξαφνικά βλέπει τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να της βγαίνει όχι από τ’ αριστερά αλλά από τα… ευρωπαϊκά. Ως τώρα, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης των Εργατικών παρέμενε αμήχανος απέναντι στο Brexit, μην μπορώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στον αριστερό ριζοσπαστισμό του και στη βαριά ευθύνη που φέρει η θέση του. Ωστόσο τώρα με συνέντευξή του στη Sunday Mirror παίρνει επιτέλους θέση. Ο Κόρμπιν προειδοποίησε την Ντάουνινγκ Στριτ να μη διανοηθεί να αποχωρήσει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και έθεσε σειρά προϋποθέσεων για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Κορμπιν, απειλεί ότι θα καταψηφίσει τον νόμο της κυβέρνησης για το άρθρο 50 και θα εξαναγκάσει την Μέι να πάει σε εκλογές!
Οι ισορροπίες στη Βουλή δεν ευνοούν την Τερέζα Μέι. Διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι μεγάλο ρίσκο να κρατήσει σκληρή στάση γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την υιοθετήσουν οι δικοί της βουλευτές. Η ίδια έχει πει ότι θα βάλει πάνω από την πρόσβαση στην κοινή αγορά τον έλεγχο των συνόρων, χαϊδεύοντας τα αυτιά του ξενοφοβικού ακροατηρίου της αλλά ανησυχώντας τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Οι χειρισμοί της Πρωθυπουργού ήταν εξ αρχής λαθεμένοι, εξηγούν τώρα πολιτικοί αναλυτές και παραθέτουν τους λόγους: Φέρθηκε αλαζονικά στους υπουργούς του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, βγήκε με έναν ακραίο λαϊκιστικό λόγο για να προσεταιριστεί ψηφοφόρους του Ukip, έστρεψε τους Τόρις πολύ δεξιά και βιάστηκε να οριοθετήσει, χρονικά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 πριν από τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές. Οι επιλογές που έχουν απομείνει στη Μέι είναι είτε να καταθέσει μια μετριοπαθή πρόταση, όσον αφορά το Brexit ή να πάει για εκλογές. Αλλά όπως σημειώνει η Deutsche Welle, εδώ που έχει φθάσει η κατάσταση δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News