«Δεν πέφτει ο νόμος Παππά, δεν έχει πέσει ο νόμος. Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 για την αδειοδότηση». Αυτό διεμήνυσε σήμερα, Πέμπτη, αρχικά μέσω του ΣΚΑΪ, και έπειτα στην εισηγητική του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής (που άρχισε να συνεδριάζει στις 11 το πρωί και έληξε στις 19:07 σε ένα κλίμα αλαλούμ και έντονης αντιπαράθεσης), ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος επέμεινε τόσο στον νόμο-γέφυρα για τα κανάλια, όσο και στον αριθμό «τέσσερα» των αδειοδοτήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα το Μαξίμου, που κατέθεσε τη σχετική τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμφανίστηκε ξανά αμετακίνητο στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ενώ παράλληλα από τη ΝΔ επιμένουν σε μια σκληρή στάση κατάργησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να υπάρξουν συναινέσεις. Ποιες συναινέσεις, δηλαδή…
«Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες. Αλλά αυτογνωσία που θα οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να κάνουν το τελευταίο μεγάλο βήμα: την συγκρότηση του ΕΣΡ για να κάνει τον διαγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας στην Ολομέλεια και τόνισε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια». «Υπάρχει ένα δεδικασμένο», συμπλήρωσε, «ένα τίμημα, τα 255 εκατ. ευρώ, και θα πρέπει να συζητήσουμε όλοι πως θα εισπραχθεί το τίμημα, αλλιώς θα είμαστε όλοι υπόλογοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».
«Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», συνέχισε ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ. Τέλος, εξέφρασε την πίστη για σύγκλιση των κομμάτων στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, λέγοντας ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ».
«Οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι γιατί υπάρχει ένα μακρύ βεβαρημένο παρελθόν μη εφαρμογής αποφάσεων του ΣτΕ», ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για «βαθιά θεσμική ήττα». Τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οταν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να μιλά για πολυφωνία στα ΜΜΕ, μου ήρθε στο νου η ατάκα του Μαχάτμα Γκάντι τη δεκαετία του ’30, όταν τον ρώτησαν πώς αισθάνεται για τον δυτικό πολιτισμό και απάντησε ότι “θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να υπάρχει”. Το ίδιο αισθάνομαι για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, πολύ την ακούμε, λίγο την βλέπουμε», είπε.
«Ολοι όσοι εκπέμπουν να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι», ζήτησε ο κ. Βούτσης, λέγοντας πως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα επιλυθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια, κ. Βούτσης ζήτησε συγκρότηση του ΕΣΡ τονίζοντας ότι «το σήμα που δόθηκε και προς τα συμφέροντα και προς την κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα και με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Τις ευθύνες και τις αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς, ακούγοντας τις δικαστικές αποφάσεις, βλέποντας τι σκοπούς έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αναφερόμενος στο θέμα του αριθμού των αδειών ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «παρεξηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας επειδή είπε τέσσερις». «Εγώ λέω τρεις, όπως προέκυπτε από τις οικονομικές μελέτες που προϋπήρχαν» συνέχισε και πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι παραπάνω, πράγματι. Μπορεί να γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ, αλλά εμείς, τα κόμματα έχουμε άποψη. Άκουσα μία άποψη από μέλος του ΕΣΡ για 16 κανάλια. Ε, από τα 16 κανάλια τα 15 οδηγούνται στη διαπλοκή. Και να το ακούν αυτό οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 12 – 15 κανάλια στην Ελλάδα με 400 θέσεις εργασίας, αμοιβές και σταθερές εργασιακές σχέσεις».
Καλό είναι οι τόνοι να μην ανεβαίνουν καθώς «δεν είναι ανύπαρκτες» οι προϋποθέσεις συναίνεσης για το ΕΣΡ και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη «νέα πραγματικότητα», τόνισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά την τοποθέτησή του.
«Θα συμφωνήσω (σ.σ. με τον κ. Βούτση) ότι καλό είναι οι τόνοι να μην ανεβαίνουν. Αυτό που νομίζω ότι όλοι βλέπουν είναι ότι οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συναίνεσης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών δεν είναι ανύπαρκτες. Και αυτό γιατί οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο για πρόσωπα όσο και για τις θεσμικές ρυθμίσεις, έχουν ανοίξει τον δρόμο», είπε ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει δεχθεί μια νέα πραγματικότητα. Είναι, λοιπόν, στο χέρι της να κάνει το επόμενο βήμα, να πάμε παρακάτω, να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο, να μην έχουμε αυθαιρεσίες και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα» υπογράμμισε.
Πάντως, και για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, σύμφωνα με τροπολογία που έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα.
Eτσι, το ΕΣΡ θα πρέπει να δίνει σύμφωνη γνώμη και για τον αριθμό των καναλιών και για την τιμή εκκίνησης.
Συνοπτικά οι τροπολογίες ορίζουν ότι:
- αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες έως την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το άρθρο 2Α που αναστέλλεται αφορά τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών και την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
- ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ (αντί για αιτιολογημένη γνώμη). Ξεκαθαρίζεται ότι η γνώμη του ΕΣΡ θα δεσμεύει και το αποφασίζον όργανο , εν προκειμένω τον υπουργό στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
- το τίμημα για τις άδειεςθα ορίζεται με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Για την τροπολογία που αναστέλλει το άρθρο 2α, το οποίο ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις και πως ο διαγωνισμός διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ψήφισαν:
ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ», ΝΔ «ΟΧΙ», ΧΑ «ΟΧΙ», Δημ. Συμπαράταξη «ΝΑΙ», ΚΚΕ ΠΑΡΩΝ, Ποτάμι «ΟΧΙ», ΑΝΕΛ «ΝΑΙ», Ενωση Κεντρώων «ΠΑΡΩΝ»
– Για τις δύο επόμενες τροπολογίες, που ορίζουν ότι τόσο για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησης της σχετικής δημοπρασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, τα κόμματα ψήφισαν:
ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ», ΝΔ «ΟΧΙ», ΧΑ «ΟΧΙ», Δημ. Συμπαράταξη «ΝΑΙ», ΚΚΕ «ΠΑΡΩΝ», Ποτάμι «ΝΑΙ», ΑΝΕΛ «ΝΑΙ», Ενωση Κεντρώων «ΟΧΙ»
Η συναίνεση πάει περίπατο
Από το πρωί και αμέσωςε μετά τη συνέντευξη Παππά στον ΣΚΑΪ η ένταση είχε χτυπήσει «κόκκινο» . Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη έκανε λόγο για «τορπιλισμό» των προσπαθειών για συγκρότηση του ΕΣΡ –έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα η κρίσιμη έκτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής–, ενώ καυστική ανακοίνωση εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία χαρακτηρίζεται «αμετανόητος» ο υπουργός Επικρατείας.
«Ο υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση. Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει τον νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών. Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε σε μια πολύ γρήγορη αντίδραση η ΝΔ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «άδειασε τον κ. Βούτση ο οποίος στη Διάσκεψη των Προέδρων δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πίσω τον αριθμό τέσσερα. Ο Παππάς είπε σήμερα ότι επιμένει στον αριθμό τέσσερα γιατί είναι ο πυρήνας του νόμου του!»
«Αν καταργηθεί ο αριθμός τέσσερα, ώστε να μην δημιουργείται η αναστάτωση και αν επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, αμέσως θα προτείνουμε τα πρόσωπα τα οποία θέλουμε. Αν όμως ισχύουν αυτά που είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, που είναι ευθέως αντίθετα με τα όσα είπε ο κ. Βούτσης, τότε η ΝΔ δεν μπορεί να συναινέσει. Αυτή είναι η ακριβής μας θέση εξαρχής, δεν θα παίξει ο κ. Παππάς με τη νοημοσύνη μας, με τη δημοκρατία και τους εργαζομένους» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ. «Ο,τι πάει να οικοδομηθεί με συναίνεση ο κύριος Παππάς το χαλάει. Επρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί και το αν δεχθεί την παραίτησή του ο Πρωθυπουργός, είναι άλλο θέμα. Τον ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό του είναι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα με τον αριθμό τέσσερα των αδειών. «Δεν υπάρχει Υπουργός, υπάρχει ΕΣΡ και ό,τι εισηγηθεί το ΕΣΡ, ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει, άρα ο αριθμός φεύγει από την αρμοδιότητα του υπουργού. Πώς θα επιμένει στον αριθμό 4; Θα φτιάξει δικό του ΕΣΡ, με δικούς του ανθρώπους;»
Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας
Τι είπε ο κ. Παππάς; «Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί. Θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή. Η μόνη αλλαγή είναι ότι το “αιτιολογημένη γνώμη” του ΕΣΡ γίνεται ‘‘σύμφωνη’’ γνώμη», επέμεινε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «μπήκε σε αυτή τη διαδικασία πρόσκαιρο φρένο, αλλά οδήγησε πλέον όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. Τυπικά δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός (για την αδειοδότηση), συζητάμε επί των φημών» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ η κυβέρνηση στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, θα επιμείνει στον όρο «αναστολή» για το νόμο, και δεν προτίθεται να τον αποσύρει. Επέμεινε δε ότι η κυβερνητική άποψη είναι για τέσσερα κανάλια.
Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «το ΣτΕ λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με ταχύτητα διαστημική, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις… Εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση, διχάστηκε ο νομικός κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Οι δικές μας οι πράξεις, είπε, ήταν πράξεις ανάγκης όλες. Δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ και πέφτανε τα πρόστιμα, υπήρχε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν συγκροτηθεί ΕΣΡ την επομένη εβδομάδα, που το ευχόμαστε ολόκαρδα, και μας εγγυηθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουμε διαδικασία αδειοδότησης, αν όμως μας πει ότι θέλει δυο χρόνια το πολιτικό σύστημα όλο, όχι μόνο η κυβέρνηση, θα βρεθεί προ των ευθυνών του», συμπλήρωσε και υπογράμμισε:
«Διοργανώσαμε διαγωνισμό που εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το Δημόσιο».
«Αν δεν βρεθεί λύση για το ΕΣΡ θα είναι ακραία έκφραση θεσμικού εκβιασμού από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός. «Θα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος, αν μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προειδοποίησε ο κ. Παππάς.
«Είναι σαφές ότι από δω και πέρα το ΕΣΡ θα αδειοδοτεί τελεία και παύλα, οποιοσδήποτε διαγωνισμός θα γίνεται στο εξής από το ΕΣΡ, αλλά στοιχειώδη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουμε» παρατήρησε ακόμη.
«Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 για την αδειοδότηση… Το νόμο 4339 τον ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης και σε αρκετά άρθρα του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, 9 από τα 16 άρθρα. Ψηφίζουμε νομό που η καρδιά του έχει ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης, και εφαρμόσαμε το Σύνταγμα σε όλα τα στάδια» σημείωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείναι για το ΕΣΡ πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, η ΝΔ τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, ενώ το Ποτάμι έχει προκρίνει την περίπτωση του ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου.
Πριν από τη συνέντευξη του κ. Παππά, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα οδηγείται στο χάος και η κοινωνία σε διχασμό» προειδοποίησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News