578
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ | Aris Oikonomou / SOOC

Ο Ντάισελμπλουμ ανοίγει -ξανά- το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 14:57
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
|Aris Oikonomou / SOOC

Ο Ντάισελμπλουμ ανοίγει -ξανά- το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 14:57

Επαναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το Ασφαλιστικό, βάζοντας μάλιστα το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα για τη δεύτερη αξιολόγηση, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρεί ότι το θέμα «έχει κλείσει οριστικά και δεν ξανανοίγει». Αργότερα ο ίδιος έσπευσε να διασαφηνίσει ότι το έγγραφο του ολλανδού υπουργού Οικονομικών παρερμηνεύτηκε.

Οπως αναφέρει την Τρίτη το capital.gr, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του για το Eurogroup της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου καθιστά σαφές ότι τα πρώτο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το Ασφαλιστικό. Ακόμη ορίζει την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα στην επόμενη αποστολή τους για το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου.

«Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής» επισημαίνεται στο έγγραφο.

Τονίζεται ακόμη ότι «μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» αλλά και αναφορικά με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση». Το έγγραφο επισημαίνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις και υπογράμμισε ότι δεν επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, όπως έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», είπε ακόμη. Επισήμανε μάλιστα ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η καλύτερη, ειδικά στα θεσμικά χαρακτηριστικά που είχε.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει ως όρο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τόνισε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου.

Αργότερα, αφότου κυκλοφόρησε η είδηση του επίμαχου εγγράφου Ντάισελμπλουμ, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε στον ίδιο ζήτημα και τόνισε ότι «υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων». Μιλώντας στο ΑΠΕ διασαφήνισε ότι «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου. «Δηλαδή», είπε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του Ασφαλιστικού».

Αντίστοιχα και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Ολα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών».

Αναφορές για το χρέος

Στο ίδιο έγγραφο, ο επικεφαλής του Eurogroup συνδέει τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των άμεσης εφαρμογής παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το γεγονός αυτό, κατά το capital.gr, αποδεικνύει ότι ο ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και σύμφωνα με τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου, ξεκίνησε τις διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης των μέτρων, οι οποίες θα χρειασθούν αρκετή προσπάθεια μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή για να εφαρμοσθούν. Αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης στο Eurogroup.

Τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...