Επί δεκαετίες ο γαλλο-καναδός Γκαετάν Ντιγκά θεωρείτο εκείνος που πρώτος έφερε το AIDS στις ΗΠΑ. Για τον ιπτάμενο φροντιστή, που πέθανε το 1984 και χαρακτηρίστηκε ως «Ασθενής Μηδέν» (Patient Zero) στην πρώιμη βιβλιογραφία, έφτασε η στιγμή της δικαίωσης χάρη σε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η έρευνα αφορούσε τις μεταλλάξεις του ιού HIV μέσα στα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature. Το πόρισμά της έδειξε πως ο Ντιγκά ήταν απλώς ένας από τους χιλιάδες ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό κατά τη δεκαετία του 1970, και όχι ο «πατέρας» του AIDS για τις ΗΠΑ.
Για τον σκοπό της έρευνας, η ομάδα του Πανεπιστημίου, με συντονιστή τον καθηγητή Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, Μάικλ Γουόρομπι, απομόνωσαν και εξέτασαν το γενετικό υλικό του ιού HIV από 2.000 δείγματα ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, που το 1979 και 1978 συμμετείχαν σε μελέτες για την ηπατίτιδα Β – συμπεριλαμβανομένου και του Ντιγκά.
Με την ολοκλήρωσή της, η ομάδα έδειξε ως πιθανότερη χρονολογία για την εμφάνιση της ασθένειας στις ΗΠΑ το 1970 ή το 1971, μία δεκαετία περίπου πριν η θανατηφόρα νόσος γίνει αντιληπτή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χρονολόγηση των δειγμάτων και την ανάλυση του αίματος του Ντιγκά, η επιστημονική ετυμηγορία είναι «αθώος».
Ο Γκαετάν Ντιγκά εργαζόταν ως ιπτάμενος φροντιστής στην εταιρεία Air Canada. Στην περίπτωσή του υπάρχει το εξής παράδοξο: Από μεγάλη προθυμία να βοηθήσει τους επιστήμονες σχετικά με την έρευνα και την κατανόηση του ιού, οδήγησε στο να χρεωθεί το «ταξίδι» του HIV προς τις ΗΠΑ. Εδωσε πληθώρα ονομάτων από άτομα με τα οποία είχε σεξουαλικές επαφές -κατονόμασε 72 από τους περίπου 750 συντρόφους του σε μία τριετία- και έγινε, έτσι, το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας.
Κατά τον Guardian και την εκτίμηση των επιστημόνων, η ιστορία του Ντιγκά δείχνει πως το επιχείρημα της υπαιτιότητας είναι άστοχο όταν αφορά επιδημίες, όπως ο HIV, ιδίως σε μια εποχή που κανείς δεν γνώριζε τι πραγματικά συμβαίνει με το AIDS. Η λογική του «Ασθενή Μηδέν» υιοθετείται εσφαλμένα και στην περίπτωση άλλων επιδημιών, δαιμονοποιώντας ασθενείς χωρίς πραγματικό επιστημονικό έρεισμα.
Η έρευνα, λοιπόν, έδειξε πως η νόσος ξεκίνησε από την πόλη Κινσάσα του Κονγκό, από εκεί πέρασε στην Καραϊβική και κατόπιν στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, εύλογα, απέσπασε τη διεθνή προσοχή. Ο τρόπος με τον οποίο μετέβη από την Καραϊβική στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ισως μέσω της σεξουαλικής επαφής κάποιου με φορέα του ιού, ίσως όμως και από προϊόντα αίματος που προορίζονταν για ιατρική χρήση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News