Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε ότι η Ελλάδα είχε το 2015 σχέδιο για δραχμή. «Ηταν σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε σε συνέντευξή του στο France 24 διαψεύδοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν ή/και τον Φρανσουά Ολάντ που, μέσω δύο γάλλων συγγραφέων, περιέγραψαν ένα τέτοιο σχέδιο Grexit, στο περιβόητο πια βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και μια εβδομάδα στη Γαλλία. Μετά ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ.
Στην ίδια συνέντευξη στο France 24, o κ. Τσίπρας είπε ότι το Grexit ήταν ένα σχέδιο «που απέτυχε κυρίως χάρη στην ικανότητα να συνεργαστούμε μεταξύ μας οι προοδευτικές κυβερνήσεις για να πείσουμε την Ανγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει». Και αφού τα είπε αυτά ο κ. Τσίπρας πήγε και συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ.
Είναι και αυτός ένας δυισμός: η Ελλάδα (και ο Τσίπρας) του 2015 από τη μία, η Ελλάδα (και ο Τσίπρας) του 2016 από την άλλη. Διότι πλέον ο Πρωθυπουργός δεν είναι ο πολιτικός του δημοψηφίσματος και ο προϊστάμενος του Γιάνη Βαρουφάκη, του «Σχεδίου Χ» και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά αυτός που εφαρμόζει πιστά τα σκληρά μνημόνια και συναντιέται με τους ευρωπαίους ηγέτες για να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για το χρέος.
Για τον κ. Τσίπρα το βιβλίο των δύο γάλλων δημοσιογράφων με την επίμαχη συνομιλία Ολάντ-Πούτιν για το ελληνικό αίτημα περί εκτύπωσης δραχμών έχει μόνο «μυθιστορηματική αξία» και τα όσα αναφέρονται σχετικά «δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».
«Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη» συμπλήρωσε στη συνέντευξή του στην Καρολίν ντε Καμαρέ ο κ. Τσίπρας.
Και αφού ξεπέρασε αυτό το θέμα, ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε την Παρασκευή σε επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώ είχε και μια σύντομη συνομιλία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Στόχος των επαφών του κ. Τσίπρα ήταν το θέμα του χρέους και το Προσφυγικό. Στην ίδια συνέντευξη άλλωστε στο France 24, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές. Εχουμε πει ότι λύση δεν είναι η λιτότητα, αλλά η ατζέντα της ανάπτυξης», υπογράμμισε. Για το Προσφυγικό ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι «το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας».
Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».
Κατά τη συνάντησή του πάντως με την Ανγκελα Μέρκελ, δεν φαίνεται ο κ. Τσίπρας να πήρε κάποια δέσμευση για το χρέος. Η γερμανίδα καγκελάριος είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι στην ατζέντα της συνάντησής της με τον έλληνα ομόλογό της βρέθηκαν η προσφυγική κρίση, το Κυπριακό και το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να σχολιάσει καν την πορεία της της ελληνικής οικονομίας. Κατά πληροφορίες όμως, η Ανγκελα Μέρκελ παράπεμψε την ελληνική πλευρά στο Eurogroup, τους θεσμούς και το ΔΝΤ, γεγονός που φανερώνει την απροθυμία του Βερολίνου στηρίξει το αίτημα της Αθήνας.
Στο άλλο τετ-α-τετ, με τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την τήρηση της συμφωνίας, που συνδέει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τη γραμμή πληροφόρησης του Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση του Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό αίτημα, αλλά δεν υπήρξαν σχόλια ή εκτιμήσεις για τη γερμανική στάση….
Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ που προηγήθηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει λύση έγκαιρα για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη επιλύει τα προβλήματά της. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Ο Ολάντ από την πλευρά του συμφώνησε με την θέση του κ. Τσίπρα πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Τόνισα σε όλους τους συνομιλητές μου, την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι να δοθεί σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να γίνει πόλος επενδύσεων από τα 2017. Οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη και κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις σε μία ευαίσθητη περίοδο». Πρόσθεσε δε: «Ελπίζω ότι μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις και στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να καταλάβουν οι επενδυτές πως η αβεβαιότητα έχει περάσει και έχει αφήσει πίσω της την κρίση».
Οσον αφορά στο Προσφυγικο: «Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και σε αυτή την κατεύθυνση επισημάναμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει η δέσμευση του Ευρωπαικού Συμβουλίου για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200», είπε για να συμπληρώσει:
«Επίσης είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα ακόμα χειρότερο σχέδιο.Κάποιοι επιμένουν να σηκώνουν φράχτες. Το κείμενο μιλάει για ενίσχυση της πολιτικής του προσφυγικού από το σύνολο της Ευρώπης. Μία πολιτική που πρέπει να αντικαταστήσει τις παράνομες με τις νόμιμες διαδικασίες και για το χτύπημα των διακινητών. Η έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης είναι ένα πρόσχημα. Τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν στην φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News