461
Ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιδιότυπο κίνημα «Δεν κληρονομώ» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δεν μπορείς να πληρώσεις φόρο κληρονομιάς; Δώστο στο Δημόσιο!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2016, 16:23
Ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιδιότυπο κίνημα «Δεν κληρονομώ»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δεν μπορείς να πληρώσεις φόρο κληρονομιάς; Δώστο στο Δημόσιο!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2016, 16:23

Υπάρχει το «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία» του διοικητή του ΟΑΕΕ, τώρα υπάρχει και το όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς ας δώσει το ακίνητο στο Δημόσιο. Αυτό το μοντέλο, πληρωμή φόρων κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιών που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης, σε ερώτημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν ζητήματα, σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, αλλά και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, διευκρινίζοντας ότι και αυτές οι εκκρεμότητες θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

«Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έχουμε προβλέψει αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ στο δημόσιο και το ακίνητο που το δημόσιο θα συμφωνήσει να εκχωρηθεί για τη φορολογική υποχρέωση κάνει 50.000, αυτά τα 20.000 διαφορά, να μην τα χάνει ο πολίτης αλλά να υπάρχει ειδική διαδικασία ώστε ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει το δημόσιο», είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.«Εμείς δεν θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε ότι θετικό υπάρχει και να τα αλλάξουμε όλα, να μειώσουμε τη φορολογία, να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη και θέλουμε τις όποιες αδικίες υπερβολές, αντιφάσεις υπάρχουν, να τις ξεπεράσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όταν ο Δημ. Καμμένος του επισήμανε ότι τείνει να δημιουργεί «κίνημα ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ».

Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή ισχύει από το 2014 ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ σε πρακτική εφαρμογή.

Τα φορολογικά βάρη και τα χρέη φαίνεται πως καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν και να πουλήσουν εύκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013. Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιών, με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ανήλθαν το 2015 σε 45.627, από 29.200 που ήταν το 2013 και 41386 που ήταν το 2014.

Ενδεικτικά, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5068. Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 1509, το 2014 ήταν 1539, και το 2015 ανήλθαν σε 1692.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...