Χωρίς πλέον να είναι έκπληξη, ο Σεπτέμβριος που πέρασε ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, σύμφωνα με τα δεδομένα της NASA.
Η μέση θερμοκρασία τον μήνα που πέρασε ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 136 ετών, δηλαδή από το 1880 οπότε και τηρούνται αξιόπιστα στοιχεία σε όλο τον κόσμο.
Το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA επιβεβαίωσε συγκεκριμένα ότι ο Σεπτέμβριος του 2016 ήταν κατά 0,91 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από τον μέσο όρο των ετών 1951-1980, τα οποία είναι το διάστημα αναφοράς.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρώνουμε 11 συνεχόμενους μήνες με ρεκόρ θερμοκρασιών έναντι του μέσου όρου. Σε αυτό το διάστημα επτά από τους 11 μήνες ήταν τουλάχιστον κατά ένα βαθμό πιο θερμοί από τον μέσο όρο.
Ο Σεπτέμβριος ήταν, ακόμη, κατά 0,004 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από τον Σεπτέμβριο του 2014, που έως τώρα ήταν ο θερμότερος. Πρακτικά, πάντως, η διαφορά είναι σχεδόν ασήμαντη στατιστικά.
Από μία άλλη οπτική γωνία, με πιθανότητα που φτάνει πλέον το 99%, το 2016 θα είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Μέσα στο έτος, ο Ιούλιος του 2016 ήταν μάλιστα ο πιο θερμός μήνας στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία της ανθρωπότητας.
Κατά ένα μέρος της αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων μηνών οφείλεται στην επίδραση του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η επίδρασή του τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να εξασθενεί και θα συνεχίσει να φθίνει, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν. Αυτό δείχνει μόνο στην κατεύθυνση του ανθρώπινου παράγοντα και στην επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου.
Οι αριθμοί ήταν πολλοί και ίσως προκαλούν σύγχυση. Το σημαντικό δεν είναι τόσο ότι η διαφορά του Σεπτεμβρίου ήταν μερικά χιλιοστά πάνω από τον μέσο όρο ή πόσους συνεχόμενους μήνες κλείσαμε με «θερμοκρασιακές ανωμαλίες» πάνω από τον μέσο όρο.
Η τάση όμως είναι εμφανής και δεν μπορεί να διαψευστεί και οι εκκλήσεις των επιστημόνων γίνονται όλο και πιο αγωνιώδεις για το τι πρέπει να γίνει: δραστικά μέτρα και άμεσα.
Στόχος είναι ως το 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην έχει ανέβει πάνω από δύο βαθμούς από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα, στόχος που φαίνεται όλο και πιο δύσκολος γιατί κατά ένα σημαντικό μέρος έχει καλυφθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News