To πρώτο εξάμηνο, της πρώτης φοράς Αριστερά θα συνεχίσει να στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν γίνονται κυβερνητικές φιέστες στο Τάε Κβον Ντο.
Την Τρίτη μάθαμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης τριγυρνούσε στην Ευρώπη, «διαπραγματευόταν» και ζητούσε ρευστότητα διατυμπανίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα». Την Πέμπτη μάθαμε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερώσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία – και το hashtag #Ρωσικη_Δραχμη που γεννήθηκε στο twitter την ώρα που ο Πρωθυπουργός μιλούσε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα Ελλάδα, νέα Ευρώπη, δίκαιη ανάπτυξη, θρίαμβο του δημοψηφίσματος κλπ. δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για το κυβερνών κόμμα, σίγουρα πιο ενοχλητικό από τις αναμενόμενα σκληρές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης.
Και καλά, με τον Βαρουφάκη ξέρεις τι να περιμένεις. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε ποτέ σε διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με ρώσους αξιωματούχους. «Κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρώην υπουργού. «Ομως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό». Περισσότερα θα πει στη συνέντευξη που έχει υποσχεθεί για αύριο Σάββατο στην πάντα φιλόξενη «Εφημερίδα των Συντακτών». Αλλά οι αποκαλύψεις που έρχονται για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί δραχμής, Πούτιν και παρεμβάσεων από Ουάσιγκτον, από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικές πτυχές του δράματος του 2015, έρχονται από το εξωτερικό. Και πώς να τις αντιμετωπίσεις; Αμηχανία.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα «δεν έχω ενημέρωση, δεν μπορώ να τοποθετηθώ και να κάνω κάποιο σχόλιο» του συνήθως λαλίστατου Γιώργου Σταθάκη το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για την αποκάλυψη των Γάλλων ότι ο Βλ. Πούτιν είχε ενημερώσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι ο κ. Τσίπρας του είχε ζητήσει να τυπώσει δραχμές.
Η αποκάλυψη για το «αίτημα» του κ. Τσίπρα προς τον ρώσο πρόεδρο για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία έγινε στο βιβλίο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» που κυκλοφόρησε στη Γαλλία την Πέμπτη. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ σε σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde. Και μεταξύ άλλων περιγράφεται μια συνομιλία του Ολάντ με τον Πούτιν στις 6 Ιουλίου 2015, μία μέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Οπως διηγείται στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, ο ρώσος πρόεδρος τού είχε αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε ρωτήσει αν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ολάντ κατάλαβε τότε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία μπορούσε αν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit. Η όλη δε στιχομυθία είναι κατά τους συγγραφείς, μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση όντως μελετούσε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Τα επίμαχα σχόλια του Ολάντ στους δύο δημοσιογράφους είχαν γίνει σε συνάντησή τους στις 9 Ιουλίου 2015, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά το ελληνικό δημοψήφισμα του «όχι»: «Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.
» Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…”
» “Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου”, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ.
» “Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.
» Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα.
“Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.
“Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με όσα γράφονται στο βιβλίο, ανέφερε ότι «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και ολοκληρώνει την τηλεφωνική συνομιλία.
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».
Το τηλεφώνημα της 6ης Ιουλίου
Φυσικά από το Μαξίμου διέψευσαν κάτι τέτοιο. «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον έλληνα Πρωθυπουργό. Κοινός τόπος και των δύο ήταν πάντοτε ότι η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη», ανέφεραν οι γνωστοί κύκλοι του Μαξίμου.
Αρα κάποιος απ’ όλους λέει ψέματα: α) Οι δύο συγγραφείς, αλλά για το βιβλίο τους δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από το Μέγαρο των Ηλυσίων, β) ο Ολάντ για το τι του είπε πραγματικά ο Πούτιν στις 6 Ιουλίου γ) ο Πούτιν για το τι του είχε πει ο Τσίπρας και δ) το Μαξίμου.
Μια βεβαιότητα πάντως είναι ότι μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο έγινε όντως στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, την ημέρα που, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν κάλεσε τον Ολάντ και προέβη στις επίμαχες αναφορές!
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκείνη την ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί μετέβη κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μετακινήθηκαν σε διπλανή αίθουσα και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν. Σε ερώτηση της «Καθημερινής» ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του», όπως λέει. Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να «παρερμηνεύθηκε» και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.
«Αλβανία Νο2»;
Μετά τις αποκαλύψεις στο βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση υιοθετώντας τα όσα φέρεται να υποστηρίζει ο Ολάντ: «Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό. Ολοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
To πρωί της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ήθελε να κάνει την Ελλάδα «Αλβανία Νο2».
«Από όσα καταλαβαίνουμε, και όσα μαθαίνουμε τώρα – Ολαντ, Πουτιν κλπ. – το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κατεύθυνση ήταν Μόσχα για να τυπωθούν δραχμές, Πεκίνο για να μάς δοθεί βοήθεια, που δεν μας δόθηκε, και ίσως Τίρανα, με την έννοια ότι θα γινόμασταν Αλβανία Νο 2 στα Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από το ΠΑΣΟΚ συνδύασαν τα όσα διθυραμβικά είπε ο κ. Τσίπρας στην πρώτη βραδιά του Συνεδρίου με τις αποκαλύψεις του Ολάντ: «Τέτοιος θρίαμβος το δημοψήφισμα που το όχι του λαού έγινε ναι σε όλα, όσα ζητούσαν οι δανειστές. Δοξάστε τον. ΥΓ: Κρίμα που οι αποκαλύψεις του Πούτιν στον Ολάντ για το τύπωμα δραχμών του χάλασε τη φιέστα»
Πιο καυστική η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Λέει ψέματα λοιπόν και ο Ολάντ και ο Πούτιν. Και ο μόνος που λέει αληθεια είναι ο κ.Τσίπρας. Δεν ζήτησε από τον κ. Πούτιν να τυπώσει η Ελλάδα δραχμές στη Ρωσία. Ο Πούτιν το φαντάστηκε και ο Ολαντ παραπλανηθηκε. Τίποτα δεν συνέβη σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου. Το παιχνίδι με την δραχμή ήταν κάτι που είχε αποκαλύψει το Ποτάμι. Και αυτός είναι ο λόγος που πιέζαμε για να γίνει μία συμφωνία πριν κατρακυλήσουμε εκτός Ευρώπης. Τώρα ήρθε ή ώρα να απολογηθεί ο κ.Τσιπρας για τα όσα επικίνδυνα έκαναν – αυτός και η παρέα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – και χρέωσαν την χώρα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια».
«Ναι, συζητούσαμε το Grexit»
Aπό τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το όλο θέμα. Μάλλον ανεπιτυχώς.
«Δεν είχαμε ποτέ σχέδιο να βγούμε εκτός ευρώ» διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. «Και από ιδρύσεως του που ήταν κόμμα του 5% ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι πολιτικοί πρόγονοί του, δεν όταν ποτέ υπέρ της διάλυσης και της αποσάθρωσης της ευρωζώνης, υπέρ μιας αντίληψης ότι η σωτήρια είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα… Εμείς θέλουμε επανίδρυση της Ευρώπης. Στόχος μας να προσπαθήσουμε με άλλες δυνάμεις να κάνουμε μια προσπάθεια για μια διαφορετική και καλύτερη Ευρώπη», είπε στον ΣΚΑΪ.
Αλλά στον ίδια σταθμό λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος ομολόγησε πως «συζητούσαμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης», το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, το οποίο είχε τεθεί, όπως είπε, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που «δεν λειτουργούσε αυτόνομα».
«Τα σκληρά διλήμματα που ετίθεντο στην κυβέρνηση είναι γνωστά, όπως και το περιεχόμενο της επιστολής Γιούνκερ. Τελικά καταλήξαμε στην επιλογή παραμονής στην ευρωζώνη», είπε ο βουλευτής Τρικάλων.
Οσο για τον κ. Βαρουφάκη; Αυτός σχολίασε πως «κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε. Ομως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».
Τα mail Ομπάμα – Κλίντον
Τα νέα αυτά στοιχεία για τις σκέψεις περί δραχμής ήρθαν να αθροιστούν στο παζλ που περιγράφει το πόσο κοντά βρέθηκε η χώρα μας στην έξοδο από την Ευρωζώνη εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015.
Βλέπετε, εκτός από το βιβλίο για τον Ολάντ, μια άλλη αποκάλυψη που έγινε την Πέμπτη και αφορά στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ηλθε από τα Wikileaks που περιγράφουν την αγωνία της Ουάσιγκτον για το Grexit και την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή την περίοδο του δημοψηφίσματος. Τα Wikileaks έδωσαν στη δημοσιότητα mail μέσω του οποίου ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα στις 10 Ιουλίου 2015 (πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και πριν από τη δραματική Σύνοδο Κορυφής) απευθυνόταν στο γραφείο του Μπιλ Κλίντον, ρωτώντας τον αν μπορεί να μιλήσει στον Τσίπρα για το ζήτημα επίτευξης της ελληνικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα ο Ποντέστα, απευθυνόμενος στην Τίνα Φλουρνόι, επικεφαλής του προσωπικού του Μπιλ Κλίντον ανέφερε σε email: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».
Η απάντηση, από την Φλουρνόι, ήρθε ύστερα από δυόμισι ώρες: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»
Από τα στοιχεία, δεν διευκρινίστηκε εάν τελικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα.
Το μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε εμμέσως την αποκάλυψη των WikiLeaks σχετικά με τις επαφές Τσίπρα – Κλίντον για υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά όχι την επικοινωνία των δυο ανδρών μετά το δημοψήφισμα.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν, αν και δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Σημείωσαν όμως ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος». Οι ίδιοι κύκλοι διέψευσαν ότι Τσίπρας και Κλίντον είχαν επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα. Επέμειναν ότι είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα – πριν καν μάλιστα αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» τόνισαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News