Ανάμεσα σε όλες τις πληροφορίες που έφεραν στο φως τα WikiLeaks, διαρρέοντας δεκάδες e-mail του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα -ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον- υπάρχει κάτι και για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για την Ελλάδα του πολυτάραχου Ιουλίου του 2015, τότε που ο ελληνικός λαός κλήθηκε να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα που θα όριζε, θεωρητικά, τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Τότε που ξυπνούσες και δεν ήξερες αν θα είσαι μέρος της ΕΕ ή όχι.
Φαίνεται ότι προκειμένου να πειστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συνάψει νέα συμφωνία με τους πιστωτές, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τη βοήθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Σε άλλα e-mail, εκφράζονται οι ανησυχίες διαφόρων παραγόντων που έχουν επιρροή στις ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, για το ενδεχόμενο Grexit και για τη δράση της αμερικανικής κυβέρνησης σε περίπτωση που η χώρα υιοθετήσει τη δραχμή.
Παρασκευή, 10, Ιουλίου, 2015, Τζον Ποντέστα προς Μπιλ Κλίντον
Η οργάνωση του Τζούλιαν Ασάνζ, δημοσίευσε ένα e-mail το οποίο υπογράφει ο Ποντέστα, στις 10 Ιουλίου 2015, απευθυνόμενος στην Τίνα Φλουρνόι, επικεφαλής του προσωπικού του Μπιλ Κλίντον.
«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», γράφει στο ηλεκτρονικό μήνυμά του.
Η απάντηση, δια χειρός Φλουρνόι, έρχεται ύστερα από δυόμισι ώρες. «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»
Από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τι μπορεί να ειπώθηκε ανάμεσά τους. Πάντως, λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε η είδηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τα κρίσιμα 24ώρα μετά το δημοψήφισμα. Οπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες όντως μίλησαν τηλεφωνικώς το καλοκαίρι του 2015 αλλά πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου και, σε καμία περίπτωση, στις 10 Ιουλίου.
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2015, Φιλ Αγγελίδης προς Τζον Ποντέστα
Δύο ημέρες πριν, στις 8 Ιουλίου, ο κ. Ποντέστα είχε δεχθεί ένα -σίγουρα ανάμεσα σε πολλά- μήνυμα που εξέφραζε ιδιαίτερες ανησυχίες για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, το ενδεχόμενο της εξόδου της από την Ευρωζώνη και την ανάγκη προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο. Το e-mail έστειλε ο Φιλ Αγγελίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνια. Ο τελευταίος που υπογράφει το μήνυμα, ευχαριστεί τον (τότε) προσωπάρχη του Λευκού Οίκου που τον έφερε σε επαφή με τον «Τζεφ», δηλαδή τον σύμβουλο οικονομικής πολιτικής του Ομπάμα Τζέφρι Ζάιεντς και ζητά πληροφορίες για το τι θα κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε περίπτωση Grexit. Ανάμεσα σε άλλα λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούν και για τη σταθερότητα της νέας δραχμής.
«Τζον, είχα μία πολύ καλή συζήτηση με τον Τζεφ σήμερα, σ’ ευχαριστώ που το κανόνισες. Είναι πάρα πολύ καλό που ο πρόεδρος (Ομπάμα) τοποθετήθηκε σήμερα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B για τη σταθερότητα στην Ελλάδα –για παράδειγμα ανθρωπιστική βοήθεια, προσπάθειες να επιτευχθεί κάποιο επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κλπ.
Ισως συγκροτήσουμε μία ομάδα Ελληνοαμαερικανών (καθώς και μη Ελληνοαμερικανών υπεύθυνων στα ζητήματα της οικονομίας και της ασφάλειας) να προωθήσουν τη στήριξη στην (αμερικανική) κυβέρνηση και στις κινήσεις που θα κάνει εφόσον ένα Plan B γίνει απαραίτητο. Θα ήθελα λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Τέλος, θα ήταν πολύ καλό αν η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκανε μία τοποθέτηση με αντίστοιχο τρόπο –ίσως με μία δήλωση που θα στηρίζει τις προσπάθειες της (αμερικανικής) κυβέρνησης να συμβάλλει στην επίτευξη μίας θετικής συμφωνίας με έμφαση στην οικονομική, ανθρωπιστική και γεωπολιτική σημασία μίας καλής συμφωνίας. Αλλά το αφήνω πάνω σας».
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2015, Τζον Ποντέστα προς Τζέφρι Ζάιεντς
Aν ανατρέξει κανείς στα e-mail του Ποντέστα τα οποία έχει διαρρεύσει η οργάνωση -υπάρχει ξεχωριστή ενότητα- θα συμπεράνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητούσε διακαώς δίοδο επικοινωνίας με την ελληνική. Δύο ημέρες νωρίτερα, για παράδειγμα, στις 8 Ιουλίου, ο Ποντέστα επικοινώνησε δι’ αλληλογραφίας με τον σύμβουλο οικονομικής πολιτικής του Ομπάμα, Ζάιεντς. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ποντέστα αναζήτησε πρόσωπα με επιρροή στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ οι οποίοι ίσως είχαν επαφές με τον κ. Τσίπρα. Στο e-mail περιγράφει τι ειπώθηκε στις συνομιλίες του με τον Αγγελίδη, και τον Μάικλ Δουκάκη, πρώην κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης καθώς και υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών στις εκλογές του 1988.
«Ο Αγγελίδης (Αντζελάιντες) δεν είναι κοντά με τον Τσίπρα, αλλά σημείωσε ότι ο Τσίπρας συνάντησε τον ίδιο και άλλους προεξέχοντες Ελληνο-αμερικανούς όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι έχουν κρατήσει επαφή από τότε. Σήμερα το βράδυ θα μιλήσει με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, έναν συμφοιτητή του από το πανεπιστήμιο που τον ξέρει 40 χρόνια, για να δουν πώς μπορούν μας βοηθήσουν να πείσουμε τον Τσίπρα για το Plan A, να περάσουμε δηλαδή το μήνυμα ότι όπως ο Τσίπρας έχει τα πολιτικά κίνητρα στο εσωτερικό της χώρας έτσι και η Μέρκελ έχει ανάγκη να προωθήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο.
Ο Αγγελίδης είπε ότι στην περίπτωση ενός Grexit θα ήθελε να φανεί χρήσιμος και πρότεινε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για να δώσει ενισχύσεις. Και ο Δουκάκης πρότεινε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα αν χρειαστεί. Αλλά (ο Δουκάκης) δεν ξέρει κάποιον που να έχει άμεση επαφή με τον Τσίπρα. Εγώ επεσήμανα ότι το ζήτημα είναι το Plan A, να υπάρξει συμφωνία και να ψάξει ο ίδιος βαθιά στα δίκτυα γνωριμιών του, να σκεφτεί οποιονδήποτε μπορεί να κινητοποιήσει τον Τσίπρα. Ο ίδιος (Δουκάκης) είχε την ιδέα να αποσταλούν αμερικανοί ειδήμονες στην Ελλάδα για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες τους για τη δυνατότητα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις (για παράδειγμα πρώην εργαζόμενοι της IRS μπορούν να βοηθήσουν για τη συγκέντρωση φόρων). Είπαμε ότι θα είμαστε σε επαφή».
Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, 2015, Φιλ Αγγελίδης προς Τζον Ποντέστα
Ο Φιλ Αγγελίδης είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την ελληνική οικονομία και νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2015. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απηύθυνε στον Ποντέστα, ζήτησε να μάθει τι μπορεί να γίνει για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
«Τι μπορεί να γίνει ώστε να πετύχουμε μία περίοδο ανάπαυλας, με την απαιτούμενη σταθερότητα στις αγορές, ώστε να μπορέσουν να προκύψουν λογικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν, όπως είπε ο πρόεδρος (Ομπάμα) στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας όσο βρίσκεται στην ΕΕ; Φοβάμαι ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου γρήγορα, με σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρώπινες συνέπειες για όλους. Να σημειώσω ότι ο συμφοιτητής μου, Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος ξέρω ότι είναι πολύ κοντά με τον Γιάνη Βαρουφάκη (ο Τζέιμι τον έφερε στο UT για να διδάξει) είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και με κρατά ενήμερο. Ξέρω πόσο απασχολημένος είσαι, αν έχεις λίγο χρόνο θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως».
Απ’ ότι φαίνεται ο Ποντέστα θα επικοινωνούσε μαζί του την επόμενη ημέρα, αλλά δεν έχει έρθει στο φως σχετικό e-mail με αυτά που συζητήθηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News