1001
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Προβόπουλος: «H κρίση θα μπορούσε να κρατήσει μόλις τρία χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 16:01
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Προβόπουλος: «H κρίση θα μπορούσε να κρατήσει μόλις τρία χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 16:01

Κατ’ αρχάς ο Γιώργος Προβόπουλος δεν ξέρει τίποτα για τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα. Ηταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014, όμως δεν ξέρει τίποτα –«δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί», είπε καταθέτοντας την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ. Τι ξέρει όμως ο πρώην διοικητής της ΤτΕ;

Οτι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι ή τρία χρόνια», όπως σημείωσε ικανοποιώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς για το ότι είμαστε έξι χρόνια τώρα βυθισμένοι στην κρίση, ευθύνονται κατά την ερμηνεία του κ. Προβόπουλου, οι πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις που έπρεπε «να είχαν σταματήσει τον κατήφορο». Αλλά και ότι η επιβολή των capital controls ήταν ένα «μεγάλο λάθος» που θα το πληρώνει η χώρα για πολλά χρόνια. «Θεωρώ ότι τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος. Θεωρώ ότι θα το πληρώνουμε αυτό για μια δεκαετία αλλά δεν νομοθετεί η ΤτΕ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της αυτό» είπε.

Με την πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική ο κ. Προβόπουλος προσέφερε τη δική του (πολιτικά ενδιαφέρουσα) οπτική γωνία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία της χώρας. «Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015. Εχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Πιο αναλυτικά ο κ. Προβόπουλος δέχτηκε την ερώτηση του Γιάννη Θεοφύλακτου του ΣΥΡΙΖΑ: Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε τρία χρόνια; Τι πήγε στραβά;

Η απάντηση του πρώην διοικητή της ΤτΕ ήταν η εξής: «Στις άλλες χώρες τέλειωσαν με τα μνημόνια Σε εμάς ακόμα οι μύτες τρέχουν. Αιμορραγούμε και το χειρότερο δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Δεν έχουμε ορατότητα που οδηγούμαστε και το λέω με λύπη μου μετά από 8 χρόνια. Εχω πει στο παρελθόν για ποιο λόγο το ελληνικό μνημόνιο δεν είχε την επιτυχία των άλλων. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα μπορούσε κανείς να ονοματίσει ως εξής:

» – Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

» – Εμείς, ως χώρα και πολίτες, δεν πήραμε πάνω μας την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ξέρουμε ότι έχουμε βαριά προβλήματα χρέους, παραδοξότητες της αγοράς κλπ αλλά δεν δείξαμε ενδιαφέρον για το τι κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Το λέω με λύπη! Όταν ξεκίνησαν οι τροϊκανοί να αντιμετωπίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις, από την πλευρά της χώρας δεν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα – ένα business plan – ολοκληρωμένο πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ετσι ήρθαν οι τροϊκανοί και μας είπαν τι να κάνουμε με φόρους και περικοπές κλπ.

» – Εξ αρχής όχι μόνο το πολιτικό σύστημα φάνηκε ανέτοιμο αλλά και η κοινωνία. Υπήρξε κάθετη διαίρεση και το κόμμα σας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) πήρε την μια πλευρά χωρίς να γίνει μια παραγωγική συζήτηση για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Ούτε σήμερα γίνεται αυτό. Σε άλλες χώρες κόμματα και κοινωνία έδειξαν μεγαλύτερη συμφιλίωση.

» Αν υπήρχε business plan η χώρα θα είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα σε τρία χρόνια. Το ΑΕΠ θα περιορίζονταν κατά 15% και σήμερα θα είχε καλύψει ένα μέρος της απώλειας. Θα είχε φύγει μπροστά».

Αιχμές για Παπανδρέου

Αναφορικά για το αν ο ίδιος ως διοικητής της ΤτΕ είχε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Προβόπουλος επέλεξε να «καρφώσει» ξανά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει πριν και μετά τις εκλογές του 2009. Τόνισε δε, πως όταν μίλησε για προοπτική χρεοκοπίας «ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε να με φάει».

«Τα έλεγα με προσεκτικά λόγια και χρησιμοποίησα κάποια στιγμή τον όρο ότι πάμε σε χρεοκοπία και του δικού σας κόμματος βουλευτές πέσανε να με φάνε» είπε χαρακτηριστικά στον κ. Θεοφύλακτο.

Επίσης σημείωσε ότι η πρώτη συνάντηση που έκανε ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός το 2009 ήταν με τον ίδιο: «Ηταν ο κ. Παπανδρέου, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Γιώργος  Παπακωνσταντίνου. Τους παρουσίασα την πορεία της χώρας με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα. Τους είπα ότι με τα στοιχεία και του Σεπτέμβριου φθάσαμε σε έλλειμμα 10%. Αυτό έπρεπε να κάνει θόρυβο».

Ο κ. Προβόπουλος όμως είπε ότι είχε ενημερώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πριν από τις εκλογές: «Με φώναξε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του κ. Φ. Σαχινίδη. Συναντηθήκαμε και βγαίνοντας είπα ον κάμερα ότι το το έλλειμμα πάει στο 9% και αν λάβει κανείς υποψη την δυναμική του θα ξεπεράσει το 12% . Αυτά τα είπα ον κάμερα αλλά ποιος συγκινήθηκε;».

 

Οι αιχμές για Στουρνάρα

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του για την Τράπεζα Αττικής, ύστερα από ερωτήσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη.

«Ηταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση π.χ. ίδιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα».

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν υπουργός ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε τον διάδοχό του στη διοίκηση της ΤτΕ και υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα. «Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κύριος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» σχολίασε ο κ. Προβόπουλος.

Αυτό που επίσης ξάφνιασε ήταν η αναφορά του κ. Προβόπουλου σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Απαντώντας πάλι στον Ηλία Κασιδιάρη για το ενδεχόμενο τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε πέρσι τον Νοέμβριο».

«Ποιος φταίει τότε;», συνέχισε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Δεν ξέρω», ανταπάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...