Εξήντα λεπτά, πάνω κάτω. Τόσο μόνο διήρκεσε η πολυαναμενόμενη πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το ΣτΕ καλείται να συζητήσει το θέμα και να εκδώσει μια απόφαση που θα κρίνει αν θα πέσει «μαύρο» σε κανάλια και θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι, μια απόφαση που θα κρίνει και τη σταθερότητα της κυβέρνησης καθώς το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών είναι εξόχως πολιτικό. Υπό αυτό το πρίσμα ήταν σχεδόν και αναμενόμενες οι αναφορές περί πρωτοφανούς έντασης μεταξύ των δικαστών σχεδόν από την αρχή της διάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου και εκφράστηκαν ενστάσεις επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Αν και θα πρέπει να μιλάμε για ματαίωση.
Και όντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ μίλησε για ματαίωση της διάσκεψης που οφείλεται κυρίως στο κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου:
«Εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών» ανέφερε το γραφείο του κ. Σακελλαρίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, επί του παρόντος παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρώτη διάσκεψη σημαδεύτηκε από διαφωνίες μελών του δικαστηρίου που εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με διάφορα τυπικά αλλά παράλληλα ουσιαστικά θέματα των υπό κρίση προσφυγών.
Ανακοίνωση για την ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέδωσε και η Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναφέρει:
«Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Βολές από Γεωργιάδη και Κουμουτσάκο
Αρκεί όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για να δυναμιτίσει μια διάσκεψη ενός τέτοιου θεσμού. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης σε μια πρώτη αντίδραση στην είδηση, εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, κάποιες αμφιβολίες: « Δεν μπορώ να πιστέψω ότι για το κλίμα υπάρχει αναβολή» είπε. «Πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές ανεπηρέαστους να κάνουν την δουλειά τους. Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, έχω εμπιστοσύνη ιδιαίτερα στην ολομέλεια του ΣτΕ. Δείχνει ότι θα είναι μία δύσκολη διαδικασία. Δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ότι οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εντάσεις, με την έννοια ότι οι περισσότερες υποθέσεις που δικάζουν έχουν πολύ μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι για το κλίμα υπάρχει αναβολή. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και εν μέρει το ΣτΕ, με την έννοια των αποφάσεων που προπήρε, έκαναν έναν λάθος χειρισμό ως προς το εξής: θα ήταν πολύ καλύτερο το ΣτΕ να είχε αποφασίσει πριν γίνει ο διαγωνισμός, παρά μετά. Αυτό θα ήταν σίγουρα πιο δόκιμο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η επίσημη Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, εξέφρασε έναν πολύ ευρύτερο προβληματισμό καθώς σημειώθηκε ότι μετά τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες έγινε ακόμα «σκοτεινότερη».
«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη. Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη.
Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, να υιοθετήσει πλήρως τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου των καναλαρχών συνιστά πρόκληση», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση που εξέδωσε σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί άριστο συνήγορο της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων». Επιπλέον, ότι «η προσπάθεια της ΝΔ να προστατέψει τους καναλάρχες από την καταβολή του τιμήματος για τις άδειες και να διατηρήσει το καθεστώς αυθαιρεσίας στο τηλεοπτικό πεδίο, στο οποίο συνέβαλλε στο μέγιστο βαθμό, είναι μάταιη».
«Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής τελειώνει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «αυτοί που πλήρωναν με αέρα και η ΝΔ που αποτελεί την ηχώ τους στη Βουλή, αποστομώνονται οριστικά».
Επιπροσθέτως κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η «η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές. Και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας προφανώς με την αναφορά αυτή, στο κλίμα πιέσεων που περιγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΣτΕ.
Ανησυχεί για τους θεσμούς το Ποτάμι
Την ανησυχία του για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι που σημείωσε μεταξύ άλλων την ύπαρξη καταγγελιών για υπαγόρευση αποφάσεων.
«Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Επίσης, προσθέτει πως «όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών, για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα». Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας», καταλήγει.
Νίκος Παππάς: «Ντροπή και αίσχος για όσους επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς»
Νέα επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ έκανε λόγο για «ντροπή και αίσχος για όσους επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς».
«Πόσα εισέπραξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Μηδέν» ανέφερε και τόνισε ότι «σε λίγες ημέρες το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι πραγματικότητα».
Το ιστορικό της διάσκεψης που δεν έγινε
Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου καλείται να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Eνωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο κ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.
Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρέπει να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ σε νέα διάσκεψη πλέον, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1/3/2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News