Στην εποχή μας τέτοια μυστικά είναι δύσκολο να μείνουν για καιρό μυστικά. Πέντε μήνες μετά τα Panama Papers, τα οποία ανέδειξαν το πόσο διαδεδομένες είναι οι σχέσεις πολιτικών, καλλιτεχνών και άλλων διασημοτήτων με τις (νόμιμες) υπεράκτιες εταιρείες – με σκοπό προφανώς τη φοροαποφυγή -, έρχεται η διαρροή 1,3 εκατ. εγγράφων από εταιρείες στις Μπαχάμες να εμπλέξουν και άλλους πολιτικούς.
Αυτό που ονομάστηκε από τον Guardian ως BahamasLeaks, φέρνει στο μάτι του κυκλώνα την επί σειρά ετών επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νέλι Κρους καθώς και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Αμπερ Ρουντ. Η περίπτωση της τελευταίας αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, της πρωθυπουργού που καλείται να διαχειριστεί και να προωθήσει το Brexit.
Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Ρουντ, ένα ανερχόμενο αστέρι στους κόλπους των Τόρις, φέρεται να έχει διατελέσει διευθυντής σε δύο εταιρείες με έδρα τις Μπαχάμες, ενώ εμπλέκεται και σε μια άλλη μυστηριώδη επενδυτική εταιρεία (fund), του οποίου ο διευθυντής φυλακίστηκε επειδή εξαπατούσε τους επενδυτές.
Τα έγγραφα που έφερε στο φως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ΙCIJ) και έλαβε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, περιέχουν μια λίστα διευθυντών σε 175.000 εταιρείες με έδρα τις Μπαχάμες, έναν γνωστό φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής.
Και η Ρουντ δεν είναι η μόνη, απλά σε αυτήν στέκεται περισσότερο ο Guardian λόγω βρετανικού ενδιαφέροντος. Η Suddeutsche Zeitung επικεντρώνει την κριτική του στη Νέλι Κρους. Η ολλανδή πολιτικός φέρεται να είχε αποκρύψει ότι υπήρξε διευθύντρια υπεράκτιας εταιρείας Mint Holdings από το 2000 έως το 2009.
Η Νέλι Κρους υπήρξε δεξί χέρι του Μανουέλ Μπαρόζο στην Κομισιόν. Από το το 2004 ως το 2010 διατέλεσε επίτροπος Ανταγωνισμού, ενώ από το 2010 ως το 2014, ήταν επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, θέση που τώρα κατέχει ο Γκίντερ Ετινγκερ.
Πριν το διορισμό τους, τα μέλη της Κομισιόν υποχρεούνται να δηλώνουν όλες τις διευθυντικές θέσεις που κατείχαν σε βάθος δεκαετίας. Αλλά στις δηλώσεις που υπέβαλε η Κρους απέκρυψε τη σχέση της με την offshore στις Μπαχάμες.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό την συγκέντρωση πόρων για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων από την πτωχευμένη αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Enron, αλλά η συμφωνία αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν προχώρησε ποτέ.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Νέλι Κρους υπέβαλε δηλώσεις με καλή πίστη και «είναι έτοιμη να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη».
Υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας από το 2002 και το γεγονός ότι εμφανίζεται ως διευθύντρια οφείλεται σε «γραφειοκρατικό λάθος».
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η αποκάλυψη για τις σχέσεις της Κρους με τις υπεράκτιες εταιρείες στις Μπαχάμες, είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτήν την εποχή οι Βρυξέλλες, καθώς ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs.
«Οι αποκαλύψεις θα πλήξουν τις προσπάθειες των Βρυξελλών να αποδείξουν ότι η ΕΕ δεν είναι τόσο κοντά στους μεγαλοεπιχειρηματίες – μια εντύπωση που τροφοδοτεί τις διαδηλώσεις κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και τον Καναδά και απηχεί και το αποτέλεσμα του Brexit στη Βρετανία», σημείωσε ο Ντάνκαν Ρόμπινσον των FT.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News