Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει κρατήσει ίσως τη σκληρότερη στάση, υψώνοντας φράχτη στα σύνορά της και τοποθετώντας χιλιάδες στρατιώτες να τον περιπολούν. Εκτοτε δοκιμάζονται διάφορα «μέτρα» απομάκρυνσης των προσφύγων.
Δεν πέρασε πολύς καιρός αφότου ούγγρος πολιτικός, ο Γκιόργκι Σόπφλιν, μέλος της (ακρο)δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, πρότεινε να κρεμαστούν γουρουνοκεφαλές κατά μήκος των συνόρων της χώρας του, για να αποτρέψουν έτσι την είσοδο μουσουλμάνων προσφύγων.
Η κριτική που δέχεται η Ουγγαρία για την πολιτική της ως προς το Προσφυγικό σκληραίνει ολοένα, καθώς είναι κοινός τόπος των μελών της ΕΕ πως ακολουθεί μονομερείς τακτικές που κατακερματίζουν την Ενωση.
Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν ζητά την αποβολή της Ουγγαρίας. Δηλώνει πως μια τέτοια «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως αυτή της χώρας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από τα κράτη – μέλη, προσθέτοντας πως «θα βοηθούσε να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ με τρόπο τέτοιο, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας ενός μέλους να μην απαιτείται, πλέον, ομοφωνία».
«Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων»
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ενωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της », δήλωσε o Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ και καταλόγισε στον ούγγρο πρωθυπουργό πως διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το Προσφυγικού. Στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από άγρια ζώα», τόνισε.
Ο Ασελμπορν επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα: «Ο φράκτης , τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας, ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη, πρέπει να περιμένει τα χειρότερα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η χώρα «δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ», ενώ «πολιτικοί σαν τον Ορμπαν μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η ΕΕ να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες που δεν είναι καν σε θέση να εφαρμόσει στο εσωτερικό της».
Στις 2 Οκτωβρίου η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε ΕΕ να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;». Ηδη από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε την εκστρατεία υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Στο μεταξύ η χώρα ετοιμάζεται για την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη, κατά το πρότυπο του πρώτου που ύψωσε το 2015, στα νότια σύνορά της με τη Σερβία. Ο Ορμπαν προανήγγειλε ο ίδιος την κατασκευή του μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Σημείωσε πως ο νέος συνοριακός φράκτης θα φτιαχτεί κατά μήκος του ήδη υπάρχοντος φράγματος, το οποίο θα ισχυροποιηθεί. «Είναι σε εξέλιξη ο τεχνικός σχεδιασμός για την ανέγερση ενός πιο ισχυρού αμυντικού συστήματος, δίπλα σε αυτό που φτιάχτηκε πέρυσι βιαστικά», δήλωσε την Παρασκευή 26 Αυγούστου. «Η Ουγγαρία πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Αν δεν τους αποτρέψουμε με ωραία λόγια, τότε θα αναγκαστούμε να τους σταματήσουμε με βία», ήταν οι δηλώσεις του.
Επεσήμανε ακόμα πως θα ισχυροποιηθεί και η παρουσία της αστυνομίας από 44.000 σε 47.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 3.000 θα βρίσκονται μόνιμα στα νότια σύνορα.
Τα βίαια περιστατικά στα σύνορα συνεχίζονται, με πιο πρόσφατο εκείνο της 9ης Σεπτεμβρίου. Η Πέτρα Λάζο, εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου N1TV, εμφανίστηκε σε βίντεο να βάζει τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που κρατούσε το παιδί του, την ώρα που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας στην πόλη Ρόζσκε.
Υπήρξε και δεύτερο βίντεο, όπου η Λάζο εμφανιζόταν να κλωτσά δύο παιδιά που παραβίασαν τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η ουγγρική αστυνομία. Η εικονολήπτης κάλυπτε για το N1TV την ένταση που επικράτησε την Τρίτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία, καθώς 1.500 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, περίμεναν επί ώρες για να μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής και καταγραφής και να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News