Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διατυπωθεί το τελικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», η διατύπωση του σχεδίου έχει ανατεθεί σε δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού αφού ουδείς στην Ελλάδα είναι πρόθυμος να συντάξει ένα πλαίσιο και να λάβει αποφάσεις. Πολιτικά και τραπεζικά στελέχη λειτουργούν υπό το φόβο της… απιστίας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει «κούρεμα» επιχειρηματικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, κυρίως για επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες με προοπτική ανάπτυξης. Εκεί όμως θα υπάρχουν δικλείδες για την εμπλοκή των παλαιών μετόχων. Αυτοί θα αποκλείονται από τη διάσωση των επιχειρήσεων, εκτός και αν, έστω και την τελευταία στιγμή, προσφέρουν χρήματα. Οι πιστώτριες τράπεζες θα αναλαμβάνουν να βρουν και αυτούς που θα τρέχουν την επιχείρηση στο νέο περιβάλλον.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η πώληση πακέτου επιχειρηματικών δανείων προς ξένο επενδυτικό κεφάλαιο. Είναι άγνωστο σε ποια τιμή θα γίνει η πώληση, αλλά η κοστολόγηση τους αναμένεται με ενδιαφέρον από την αγορά. Παράλληλα αναμένονται και οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακριβώς ακινήτων που ανήκουν σε επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό δεν θα προκαλέσει κοινωνική ενόχληση αφού πρόκειται κυρίως για βίλες και ακριβά εξοχικά.
Το σύνολο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι 148 δισ. ευρώ και το 44% είναι μη εξυπηρετούμενα. Από αυτά, τα 15, 2 δισ. προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις, τα 23,8 δισ. από μικρές και μεσαίες, τα 16,2 δισ. από ελεύθερους επαγγελματίες και τα 9,6 δισ. από λοιπές δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News