Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να παίξει πλέον το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ωσάν να μην την αγγίζει το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και η επίσημη στάση που κράτησαν οι Βρυξέλλες στην υπόθεση Γεωργίου, εντούτοις η… κίτρινη κάρτα της Κομισιόν είναι δεδομένη.
Ο εκνευρισμός στο Μαξίμου είναι δεδομένος, ενώ η ανησυχία είναι προφανής από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα φέρει τη σήμανση «σημαντικό» για την Κομισιόν και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο περί ελευθερίας των ανεξάρτητων Αρχών από τις δεσμεύσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.
Υπό τις νέες συνθήκες, το θέμα ΕΛΣΤΑΤ/Γεωργίου ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή ακόμη και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να παροξύνει τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι το θέμα των ανεξάρτητων Αρχών θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο Eurogroup, ενώ μέχρι τότε η Επιτροπή αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως ότι αποδέχεται την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων Αρχών και δεν παρεμβαίνει –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στο έργο τους.
Η Αθήνα απαντάει με νόημα ότι η υπόθεση Γεωργίου δεν την αφορά, καθώς αναφέρεται σε παρελθόντα χρόνο και ρίχνει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη σημειώνοντας πως είναι ανεξάρτητη να δράσει όπως εκείνη επιθυμεί για την υπόθεση και ζητάει μάλιστα από την Επιτροπή να συνδράμει κι αυτή προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι και χθες το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, τώρα, μετά και το ράπισμα από τις Βρυξέλλες, αλλάζει ρότα και δηλώνει πως το θέμα Γεωργίου είναι επί της ουσίας ένας πόλεμος μεταξύ Παπανδρεϊκών και Καραμανλικών για το ποιος φούσκωσε (ή όχι) τα στοιχεία του ελλείματος.
Σημειώνει, δε, η κυβέρνηση ότι επί των ημερών της δεν έχει κανένας να προσάψει κάτι στην ΕΛΣΤΑΤ και στον τρόπο που διαχειρίζεται, εκτιμάει και δημοσιεύει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός, όμως, ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να αφήσουν το θέμα να… πέσει κάτω, αντιθέτως το τοποθέτησαν αμέσως ψηλά στις προτεραιότητές τους, αυξάνει τους φόβους μιας πιθανής εμπλοκής στην αξιολόγηση του προγράμματος και συνακόλουθα στην εκταμίευση της υποδόσης.
Τίσεν: «Στηρίζουμε την ΕΛΣΤΑΤ»
Το πόσο σημαντικό είναι το θέμα Γεωργίου για την Κομισιόν αποδεικνύεται από όσα δήλωσε η επίτροπος Απασχόλησης, Μαριάνε Τίσεν (αρμόδια για την Eurostat) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα.
Με αφορμή τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η Τίσεν δεν διστάζει να εκφράσει την απόλυτη στήριξή της στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ, η διατήρηση της οποίας είναι καίριας σημασίας. «Φυσικά, η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή», σχολιάζει με νόημα.
Η βελγίδα επίτροπος εγείρει θέμα αποπολιτικοποίησης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δείχνοντας την πηγή των ανησυχιών και της ενόχλησης της Κομισιόν. Ακόμη δεν κρύβει ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Γι’ αυτό και έχει ήδη μπει και στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το Μνημόνιο», λέει η επίτροπος σε μια συνέντευξη από την οποία γίνεται φανερό ότι η Κομισιόν δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς συνέχεια.
Για το αν το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να μπλοκάρεις τις διαρπαγματεύσεις Αθήνας-Θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Τίσεν είπε: «Ολα αυτά θα είναι σίγουρα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος αργότερα φέτος. Γι’ αυτό άλλωστε ζητήσαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου».
Παπαγγελόπουλος: «Η επιστολή της Κομισιόν για ΕΛΣΤΑΤ παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα»
«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Οπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος «οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων».
Το ράπισμα της Κομισιόν
Στην πολιτική διένεξη που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα του 2009 τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας θέση υπέρ του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου.
Η Μαριάνε Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Η Κομισιόν κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια εντός της ημέρας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση, κατά την περίοδο 2010-2015, και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Τους προτρέπει επίσης να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.
Στην παρέμβαση αυτή της Κομισιόν αντέδρασε έντονα η κυβέρνηση, δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία επέκρινε την Επιτροπή επειδή παρά την πάγια αρχή της να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση «να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».
Η ίδια υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». Τόνισε ότι ο κ. Τσακαλώτος απάντησε με επιστολή του προς την Κομισιόν, εκφράζοντας την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Την παρέμβαση της Κομισιόν που επέκρινε η κυβέρνηση στήριξε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο μάλιστα για τη «δικαίωσή του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, «οι νέες εξελίξεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα, πολιτικά, ηθικά και θεσμικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς και την Νέα Δημοκρατία και κυρίως τα στελέχη εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επικίνδυνη αυτή μεθόδευση».
Clear for @EU_Commission & @EU_Eurostat that data on Greek gov debt during 2010-2015 were fully reliable & accurately reported
— Marianne Thyssen (@mariannethyssen) August 24, 2016
Μετέχοντας στην ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν, η Επίτροπος αποκάλυψε πως στάλθηκε επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν.
Η ίδια αποσαφήνισε πως Κομισιόν δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο ξεκαθάρισε πως τέτοιες κατηγορίες μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά. «Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και τα στελέχη από τέτοιες κατηγορίες», σημείωσε.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Κομισιόν είχε δηλώσει πως επρόκειτο να πάρει θέση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ υπέρ του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου, με τη μορφή ανώνυμων ευρωπαϊκών πηγών.
Οι Βρυξέλλες, σημείωσε το Reuters, έχουν υποστηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ κατά το παρελθόν, εν μέσω των επικρίσεων που δέχθηκε το έργο της υπηρεσίας από διάφορους έλληνες πολιτικούς από όλα τα κόμματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News