«Η ελληνική κυβέρνηση προκαλεί την αγανάκτηση της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς με το σχέδιό της να ελέγξει με μια εποπτευόμενη από το κράτος εταιρεία τον διαφημιστικό τηλεοπτικό χρόνο». Το σχόλιο είναι από το hollywoodreporter.com και αποδίδει την αδυναμία των ξένων να κατανοήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις που επιχειρεί στο τηλεοπτικό τοπίο. Εν προκειμένω, αναφέρεται στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ελέγχει τη διαφήμιση στα τηλεοπτικά δίκτυα, παρακρατώντας ποσοστό 10% του τζίρου, υπέρ του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι ο φορέας ελέγχου των διαφημίσεων, όχι μόνο θα επιβλέπει την αγορά, αλλά θα δύναται να εγείρει και δικαιώματα για την είσπραξη εσόδων που καθυστερούν. Κοινώς, ο διαφημιζόμενος που θα καθυστερήσει να πληρώσει το κόστος της προβολής του, θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει και έναν κρατικό φορέα που θα διατηρεί νόμιμο συμφέρον από τη συναλλαγή. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να εμπλακεί στη διαφήμιση; Μα είναι προφανές. Επιθυμεί να έχει λόγο όχι μόνο στη λειτουργία, αλλά και στα έσοδα των καναλιών…
Η μέθοδος και το νομοσχέδιο κατ’ επέκταση αντίκειται «σε θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» υπογραμμίζει το site και παρομοιάζει την πρόταση της κυβέρνησης με προσπάθειες άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να χειραγωγήσουν την ελευθερία των ΜΜΕ, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, από το Time Warner μέχρι το 21st Century Fox και το Discovery Communication, με παρουσία στην ελληνική μικρή οθόνη, δεν πήραν θέση στο ζήτημα, αναφέρει η ιστοσελίδα. Καταγράφει όμως τον προβληματισμό παρατηρητών της αγοράς. «Σε κάθε περίπτωση δραστικών αλλαγών, συγκρούσεις και διασπάσεις μπορεί δυνητικά να επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Το site παραθέτει την – ακλόνητη – κυβερνητική πεποίθηση, ότι με αυτή τη νομολογία θα επικρατήσει διαφάνεια στον χώρο της διαφήμισης, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και θα προστατευθούν οι μικρότεροι οικονομικά «παίκτες». Από την άλλη, εκπρόσωποι της αγοράς σχολιάζουν ότι «η νέα νομοθετική πρόταση είναι εν δυνάμει αρνητικό μήνυμα σε υπάρχοντες και υποψήφιους νέους επενδυτές, σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται να επιβεβαιώσει τις σχέσεις με τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές της και να προσελκύσει καινούργιους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News