O τρόμος δεν επέστρεψε στη Γερμανία. Δεν είχε φύγει ποτέ… Λίγα 24ωρα μετά τη φρίκη του Μονάχου, όπου την Παρασκευή ένας 18χρονος Ιρανός σκόρπισε τον θάνατο σε εμπορικό κέντρο, ήταν η σειρά ενός νεαρού Σύρου να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο – αυτή τη φορά ευτυχώς χωρίς νεκρούς – πάλι όμως στην καρδιά της πιο ευημερούσας περιοχής της Γερμανίας, τη Βαυαρία. Αργά τη νύχτα της Κυριακής, ένας 27χρονος σύρος πρόσφυγας έγινε ο δράστης βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε εστιατόριο της πόλης Ανσμπαχ, κοντά στη Νυρεμβέργη, με στόχο ένα δημοφιλές φεστιβάλ: ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός 15 ανθρώπων, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.
Οπως δήλωσε ο Γιόαχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, ο δράστης είχε ζητήσει πριν από ένα χρόνο άσυλο και η αίτησή του απορρίφθηκε. Ωστόσο, του επετράπη να μείνει στη χώρα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία. Και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το νέο αυτό περιστατικό, μολονότι δεν συνδέεται με την τραγωδία του Μονάχου, θα τροφοδοτήσει εκ νέου τη φλέγουσα δημόσια συζήτηση στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη για το Προσφυγικό. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, πως αυτό που φάνηκε να ήταν έγκλημα πάθους, ο άγριος φόνος μιας γυναίκας από έναν 21χρονο στο Ντίσελντορφ πάλι την Κυριακή, πήρε διαστάσεις και συνδέθηκε αμέσως με το κύμα των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, μόνο και μόνο επειδή ο δράστης ήταν Σύρος.
Ολα πλέον φαίνονται να συνδέονται με ένα αόρατο νήμα, αυτό των πολυπολιτισμικών κοινωνιών της Ευρώπης οι οποίες κλονίζονται από τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τον φόβο και τον θάνατο…
Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά από επίσημα χείλη, αυτά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, διατυπώθηκε μια έμμεση σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τα πρόσφατα γεγονότα στη Γερμανία. Απαντώνας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα για ενδεχόμενο θέσπισης αυστηρότερων ελέγχων στην οπλοκατοχή μετά και το μακελειό στο Μόναχο, ο κ. Σχοινάς είπε: «Οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές σε όσους φεύγουν μακριά από τους πολέμους και τις διώξεις και ζητούν άσυλο, αλλά θα προστατευτούμε απέναντι σε επιθέσεις κατά του τρόπου ζωής μας. Η συμπόνοια μας δεν θα εκφραστεί εις βάρος της ασφάλειάς μας. Θα ελέγξουμε τα σύνορά μας, θα κάνουμε πιο δύσκολη την απόκτηση όπλων και θα βελτιώσουμε τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών» τόνισε ο κ. Σχοινάς, σε μια αναφορά που τουλάχιστον από τον ιστότοπο Politico χαρακτηρίστηκε ως σύνδεση του μακελειού στο Μόναχο με το Προσφυγικό.
Η τραγωδία στο Μόναχο συνέβη την Παρασκευή. Πέρασαν μόλις δύο 24ωρα. Και την Κυριακή, τελευταία ημέρα δημοφιλούς τριήμερης υπαίθριας μουσικής γιορτής που διοργανώνεται στο Ανσμπαχ και προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και από άλλες περιοχές, σημειώθηκε ένα νέο αιματηρό περιστατικό κατά το οποίο από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν νεκροί. Βλέπετε στον χώρο της εκδήλωσης υπολογίζεται ότι βρίσκονταν την στιγμή της έκρηξης περίπου 2.500 άτομα.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στόχος του δράστη ήταν το φεστιβάλ, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος διότι είχε μαζί του σακίδιο και η παρουσία του κρίθηκε ύποπτη. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η έκρηξη έξω από το εστιατόριο-καφέ Eugens Weinstube επί της Πφάρστρασε, πολύ κοντά στον χώρο της εκδήλωσης.
Ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν από νωρίς απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, σημειώνοντας ότι το περιεχόμενο που είχε ο δράστης στο σακίδιό του ήταν αρκετό για να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλά άτομα… Στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ο Χέρμαν είπε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι «δυστυχώς είναι πολύ κοντά η εκδοχή ότι πρόκειται για πράξη ενός ισλαμιστή βομβιστή αυτοκτονίας».
Αργότερα το απόγευμα Γιόαχιμ Χέρμαν ανακοίνωσε ότι στα κινητά τηλέφωνα του 27χρονου και στον φορητό υπολογιστή του, που βρέθηκε στην οικία του, υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό που συνδέεται με τους φανατικούς ισλαμιστές. Το BBC ανέφερε ότι πρόκειται για βίντεο ισλαμιστικών οργανώσεων σαλαφιστών και ότι ο βομβιστής είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μάλιστα έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «μαχητή του» και να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Σύμφωνα με τον Γιόαχιμ Χέρμαν ο δράστης εμφανίζεται σε βίντεο στο οποίο δήλωνε πως «στο όνομα του Αλλάχ ορκιζόταν πίστη στον (αρχηγό του ISIS) Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγνταντί και προανήγγειλε πράξη εκδίκησης κατά των Γερμανών επειδή “βρίσκονται ενάντια στο Ισλάμ”».
Ηταν λοιπόν ένας σύρος φανατικός που (όταν του αρνήθηκαν το άσυλο, ή και άσχετα από αυτό) αποφάσισε να σκορπίσει τον θάνατο. Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Νυρεμβέργης, Ρόμαν Φέρτιγνκερ, το πίστευε εξ αρχής, δείχνοντας και την αντίληψη που έχει αρχίσει να επικρατεί μεταξύ των γερμανών αξιωματούχων σχετικά με τους πρόσφυγες. Μιλώντας στα ΜΜΕ, υπογράμμισε ο Χέρμαν ότι εάν ο αυτόχειρας επετύγχανε να μπει στο χώρο της συναυλίας με το σακίδιό του, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι επρόκειτο για βόμβα με καρφιά και μικρά μεταλικά αντικείμενα.
Τι κάνεις λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους που καταφθάνουν από εμπόλεμες ζώνες, δικαιούνται να τους προσφέρεις καταφύγιο, αλλά είναι τουλάχιστον ψυχολογικά ετοιμόρροποι, διατεθειμένοι να προκαλέσουν τέτοιο κακό στην καρδιά της Ευρώπης; Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση δεν συνέδεσε τη βία με το Προσφυγικό. «Ο κίνδυνος οι δράστες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος να είναι πρόσφυγες δεν είναι ούτε μεγαλύτερος και ούτε μικρότερος από το να είναι Γερμανοί», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.
Ωστόσο, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφύγων από τη Συρία ήταν συνέχεια στα λεγόμενα του βαυαρού υπουργού Εσωτερικών. Ο Γιόαχιμ Χέρμαν ζήτησε να τηρηθούν με «συνέπεια» οι διαδικασίες για να αποτραπεί το ενδεχόμενο «παράλληλα με πρόσφυγες χτυπημένους από τον πόλεμο να έρχονται στη χώρα ή να είναι ήδη εδώ κι άλλοι που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια».
O ίδιος μάλιστα προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την χορήγηση ασύλου, αλλά και το ποινικό δίκαιο και τα ζητήματα παραμονής στην Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη: Πρέπει όλοι να δεχτούν το νομικό σύστημα αυτής της χώρας. Αν κάποιος το παραβιάζει, θα πρέπει να καθίσταται σαφές σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι έως τώρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας που συνεδριάζει την Τρίτη στο Τέγκερνζεε, με βασικό μέλημα την αποτροπή κατάχρησης του ασύλου.
Η πόλη Ανσμπαχ έχει 40.000 κατοίκους και βρίσκεται στο κρατίδιο της Βαυαρίας, κοντά στη Νυρεμβέργη, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Μονάχου.
Στην περιοχή εδρεύει αμερικάνικη ταξιαρχία ελικοπτέρων. Αρχικά, όταν έγινε γνωστή η έκρηξη, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αιτία που την προκάλεσε ήταν η διαρροή γκαζιού. Περίπου δυο ώρες αργότερα, η δήμαρχος της πόλης Κάρλα Σάιντε έκανε δηλώσεις και ανέφερε πως επρόκειτο για πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού και όχι για ατύχημα.
https://www.youtube.com/watch?v=e8lWI3RNw20
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας επιβεβαίωσε την εκτίμηση της δημάρχου, λέγοντας ότι «η έκρηξη οφειλόταν σε εσκεμμένη ενέργεια και όχι σε ατύχημα».
Γνωστοποίησε, πως δεν είχαν γίνει συλλήψεις στο πλαίσιο της επίθεσης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου είχε αναχωρήσει εσπευσμένα για το Ανσμπαχ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News