Αγνωστα ή, τέλος πάντων όχι και τόσο γνωστά, παρασκήνια από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, αποκαλύπτει με ανάρτηση του στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιβεβαιώνει το κακό κλίμα που υπήρχε στη σύσκεψη, με τις επιθέσεις Μεϊμαράκη κατά Τσίπρα που, σύμφωνα με άλλες πηγές, ήταν κάτι παραπάνω από σκληρές. Υπενθυμίζει ότι ήταν δική του πρωτοβουλία να φύγουν οι πρακτικογράφοι από την αίθουσα και να μην υπάρξουν πρακτικά, έτσι ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με μεγαλύτερη άνεση. Η απουσία πρακτικών από τη συγκεκριμένη σύσκεψη είναι ένα σημείο στο οποία εστίαζε συχνά την κριτική της η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ανάρτησή του που έχει τίτλο «Πως έγινε το όχι – ναι!»
«Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Τσίπρας όχι και σε πολύ καλή κατάσταση επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά. Κάποια στιγμή είπα: «Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ‘’ναι’’ ή ένα “όχι”». Ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει του στιλ «δε θα μας πει εμάς η Ευρώπη». Κοίταξε τον Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι. Λέω ξανά: «Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη». Ο ΠτΔ ανακοινώνει ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ και να του πει «αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών». Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. «Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες», προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια). Στην αρχή πήγε να υπαγορεύσει κάτι ο Τσίπρας. Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο “ναι” και όχι μισόλογα. Διαβάζω ένα σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο ΠτΔ είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το “όχι” του Τσίπρα “ναι”. Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη».
Απόσπασμα από τις σημειώσεις μου μετά την 8ωρη σύσκεψη των αρχηγών, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.»
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πειστεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (που κλήθηκε στη σύσκεψη) ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News