961
Με φόντο την Ακρόπολη, ο Πρωθυπουργός περιγράφει πώς οραματίζεται την Ελλάδα του 2021 | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που οραματίζεται ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 22:03
Με φόντο την Ακρόπολη, ο Πρωθυπουργός περιγράφει πώς οραματίζεται την Ελλάδα του 2021
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που οραματίζεται ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 22:03

Την ημέρα που ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Πέμπτη, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει εκδήλωση για τη «δίκαιη ανάπτυξη», στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο στο περιεχόμενο και τους στόχους του νόμου όσο και στην απόφαση να γίνει η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρελθοντικές απόπειρες από άλλες κυβερνήσεις να πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση σε αυτή την τοποθεσία δεν είχαν λάβει έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο.

Παρ’ όλα αυτά, η εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» πραγματοποιήθηκε κανονικά -άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, λίγο μετά τις 21:00. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε να παρουσιάσει έναν «προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας» που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διαμορφώσει την Ελλάδα του 2021. Αδραξε την ευκαιρία για να δώσει τον ορισμό της «δίκαιης ανάπτυξης», στις συγκεκριμένες χρονικές συνθήκες, όπως των αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης. «Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο ίδιος.

Η «δίκαιη ανάπτυξη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να είναι «βιώσιμη και δημοκρατική». Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, «το μέλλον του δημόσιου τομέα είναι η αποκατάσταση του επιτελικού του ρόλου στην οικονομία», με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι «βαθιά αντιγραφειοκρατικό, με ελάχιστες καθυστερήσεις και χρονοτριβές, ικανό να σχεδιάσει και μα κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις», εξήγησε ο ίδιος.

Το όραμά του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και για την Ελλάδα του 2021, είναι φιλόδοξο. Οπως είπε, σχεδόν 7 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία μέσα στο 2016, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι η αύξηση της εργασίας. Μακροπρόθεσμος στόχος, δηλαδή, είναι η μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 12% (δηλαδή στο μισό από το σημερινό 24,1%). Πώς; «Θα αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτοι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, η γη και το φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφική θέση της χώρας», τόνισε ο ίδιος ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μελλοντικά έργα υποδομών και ενέργειας.

Και πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της «δίκαιης ανάπτυξης» και μειωμένης ανεργίας; Στο ερώτημα ο ίδιος απάντησε με πέντε επί μέρους σημεία:

– με τα 6,75 δισ. που θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ.

– με τις συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

– με τα δρομολογημένα έργα υποδομών και ενέργειας ύψους 5 δισ. ευρώ μέσα την επόμενη πενταετία.

– με τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης για 164.847 ανέργους που θα τρέξουν εντός του 2016

– με τη συνέχιση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων στον ιδιωτικό τομέα όπου στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε και 13 αναπτυξιακά εργαλεία:

– η επικείμενη επαναφορά του waiver

– αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ (για δεύτερο συνεχόμενο έτος)

– η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης

– ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων που βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων

Ειδικότερα για το πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων χρεών:

– ο νέος αναπτυξιακός νόμος

– σύνδεση του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό

– ενεργοποίηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου των προσκλήσεων από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δις (σ.σ. ουσιαστικά θα έχει ενεργοποιηθεί το μισό ΕΣΠΑ).

– το πακέτο Γιούνκερ (πρόγραμμα EFSI) όπου ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις ευρώ

– η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας με:

α) παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με επωφελές τίμημα και διασφαλίζοντας επενδυτικά σχέδια και θέσεις εργασίας

β) πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών

γ) αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης

– αντιμετώπιση γραφειοκρατίας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα

– νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού

– One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες

– ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με  στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου

Αναφερόμενος στην ανάγκη για επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, επεσήμανε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα ολοκληρωθούν πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65), ενώ θα αρχίσουν ξανά οι εργασίες στο μετρό της Θεσσαλονίκης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2020.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε επτά νέα μεγάλα έργα:

– Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας (Αλσος Βεΐκου –Γουδί)

– Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

– Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης ο οποίος εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ

– Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί  στο τέλος του 2018

– Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι (διαδρομή Λιμάνι Πειραιά – Λιμάνι Κερατσινίου).

– Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65

– Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου

Οσο για τον τομέα της Ενέργειας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει ή βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού τέσσερα έργα:

– ΤΑΡ: Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής με 8.000 θέσεις εργασίας

– σχεδιάζεται ο IGB για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης

– σχεδιάζεται Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη

– αναβαθμίζεται ο Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας

Κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση

Την αντίθεσή του με την ίδια την έννοια «δίκαιη ανάπτυξη» που ενστερνίζεται ο Πρωθυπουργός σε «μία στιγμή που η πραγματική οικονομία και η κοινωνία μαστίζονται με τόσο μεγάλη ένταση», είχε εκφράσει νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «τουλάχιστον ειρωνικό». Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον δήμο Αχαρνών, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «η υπερφορολόγηση οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής σε καμία προοπτική ανάπτυξης με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση». Μίλησε και για την υψηλή εγκληματικότητα που «δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, με αποτέλεσμα, δυστυχώς, οι πολίτες εδώ στο Δήμο Αχαρνών να αισθάνονται κάθε μέρα τη ζωή τους να υποβαθμίζεται».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...