Την ώρα που άρχιζε η συνεδρίαση του Euro Working Group (17.00 ώρα Ελλάδος) διάλεξε το ΔΝΤ να δώσει στη δημοσιότητα μία νέα (προκαταρκτική) Mελέτη Bιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με αναθεωρημένα στοιχεία και νέες προσεγγίσεις οι οποίες συντείνουν σε μία σκληρή γραμμή με την -επί της ουσίας- προτροπή: «Κάντε κάτι τώρα».
Είναι γεγονός πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου αποτελούν ένα «δύσκολο κομμάτι» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη στρατηγική του στο ελληνικό ζήτημα.
Οπως γράφουν οι FT, στην πρώτη επίσημη ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει πως θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα για τα δάνειά της, μέσω αναβολής πληρωμών, σταθερών επιτοκίων και επιμήκυνσης ωριμάνσεων.
Μια ουσιαστική αναδιάταξη (reprofiling) των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι αναγκαία, αναφέρει το Ταμείο.
Το Ταμείο πιέζει στην έκθεση για πιο δραστικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς ως το 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, χωρίς τέτοιου είδους μέτρα, το χρέος της χώρας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ θα φτάσει το 250% του ΑΕΠ το 2060. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα εκτιναχτούν στο 60% του ΑΕΠ, τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.
Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εμφανίζεται για ακόμη μία φορά επιφυλακτικό ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Για να πιαστεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτείται «ηρωϊκή» προσπάθεια αναφέρει το Ταμείο και προσθέτει πως ο «κόφτης» δεν αποτελεί αποτελεσματικό αντίδοτο στις στέρεες μεταρρυθμίσεις.
Στα βασικά σημεία της μελέτης περιλαμβάνονται:
-Η ύπαρξη «κάβας» 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών (την περασμένη εβδομάδα υπήρξε το σενάριο των 20 δισ.)
-Η προκαταβολική και άνευ όρων ελάφρυνση σε τμήματα του χρέους ώστε να δοθεί στίγμα σταθερότητας στις αγορές και να μειωθεί η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες.
Στο εισαγωγικό τμήμα της έκθεσης του ΔΝΤ αναφέρεται ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επειτα από επτά χρόνια ύφεσης και της διαρθρωτικής προσαρμογής στο 16% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει καταφέρει μόνο να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, και αυτό οφείλεται σε σημαντικούς παράγοντες εφάπαξ. Αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά από το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της 3,5% του ΑΕΠ. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί ακόμη μέτρα περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Τα περιθώρια για νέα σημαντικά μέτρα είναι περιορισμένα».
Το Ταμείο παίρνει το θετικό και αρνητικό σενάριο: το θετικό στο οποίο περιλαμβάνεται η ισχυρή εφαρμογή των πολιτικών, με ανάπτυξη περίπου στο 1,5% και χωρίς πρόσθετη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Και το αρνητικό, σύμφωνα με το οποίο αδύναμη εφαρμογή των πολιτικών, χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1%. Στην περίπτωση επιβεβαίωσης του αρνητικού σεναρίου, η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι βέβαιη κατά το ΔΝΤ. Σε μία τέτοια περίπτωση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα να περιοριστούν σε μηδενικό επιτόκιο από τα ήδη υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2050.
Το ΔΝΤ τονίζει στην έκθεση του ότι τα ρίσκα για την επιβεβαίωση ενός τέτοιου αρνητικού σεναρίου για την Ελλάδα είναι πολλά.
IMF: Greece Public DSA Risk Assessment (Restructuring Scenario with Deferrals and Fixed Rates) pic.twitter.com/MGxvb4QCWt
— Fabrizio Goria (@FGoria) May 23, 2016
Good to see IMF publishing Greek program disappointment charts ahead of critics: privatisation edition version 5.4 pic.twitter.com/UoWcxYIyg2
— Gabriel Sterne (@GabrielSterne) May 23, 2016
From IMF’s DSA on Greece: Debt Restructuring, 2014–2060 pic.twitter.com/UUw1Uf4g31
— Fabrizio Goria (@FGoria) May 23, 2016
Θυμίζουμε ότι το «εαρινό» πακέτο Τόμσεν για νέα μέτρα που άγγιζαν τα 8 δισ. ευρώ ήταν προσαρμοσμένο στη λογική ότι χρειαζόντουσαν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ μιλάει για πρωτόγνωρη βοήθεια που έχει δεχθεί μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News