Είναι ο τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ μια πυξίδα με βάση την οποία – απέναντί της φυσικά – μπορεί να κινηθεί ο χώρος του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου; Κατά τον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι. Αυτό διακρίνει κανείς μετά τις τρεις ηχηρές παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο, με την ομιλία του στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς και με τα άρθρα του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Ο τυχοδιωκτισμός, το παιχνίδι με τους θεσμούς, η συκοφάντηση, η χυδαιολογία, η αλλοίωση του φρονήματος και της λογικής του ελληνικού λαού είναι έγκλημα καθοσιώσεως», τόνισε στην ομιλία του το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, «το ετερόκλητο μέτωπο που ελέγχει την κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 με κοινό παρονομαστή την αντιμνημονιακή προϋπηρεσία και τον εξουσιαστικό κυνισμό, οικοδόμησε την επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας στην υπόθεση του δημοσίου χρέους» σημείωσε στο άρθρο του που τιτλοφορείτο «Τι έγινε λοιπόν με το χρέος στο τελευταίο Eurogroup;». «Πότε επιτέλους θα αναρωτηθεί η ελληνική κοινωνία για ποιον λόγο και με ποια λογική έπρεπε η χώρα να υποστεί αυτή την υποχώρηση για να καταλήξει σήμερα βαθιά μέσα στο Μνημόνιο 3 plus, δηλαδή σε ένα σημείο που βρίσκεται πάρα πολλά χιλιόμετρα πίσω από την κατάσταση και την προοπτική του Δεκεμβρίου 2014» διερωτήθηκε στο άρθρο του στα ΝΕΑ.
H προσέγγιση του κ. Βενιζέλου είναι σαφής και αποτελεί κοινή συνισταμένη δύο παραγόντων:
Κατ’ αρχάς προεξοφλεί την κάθετη άρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ – σας λέει κάτι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου; Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έδρασαν τα τελευταία χρόνια «εγκληματικά».
«Το να λες ότι αυταπατώμαι δε σε καθιστά ούτε συμπαθή ούτε αθώο. Το να έχεις ιδεοληψίες, στερεότυπα, το να υποστηρίζεις τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό είναι εν πάση περιπτώσει κάτι μεμπτό, αλλά ο τυχοδιωκτισμός, το παιχνίδι με τους θεσμούς, η συκοφάντηση, η χυδαιολογία, η αλλοίωση του φρονήματος και της λογικής του ελληνικού λαού είναι έγκλημα καθοσιώσεως. Και, τώρα, ο κ. Τσίπρας είναι σφοδρότατα μνημονιακός, το καλό παιδί, ο εκτελεστής των εντολών. Με τι κόστος για τη χώρα; Και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που χάθηκε, για το κεκτημένο των προσπαθειών μας μέχρι το Δεκέμβριο του 2014;» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του τη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Βενιζέλος.
«Δεκαέξι μήνες μετά την πολιτική αλλαγή που εμφανίζεται ως καθεστωτική αλλαγή, δεκαέξι μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πού βρισκόμαστε; Εχουμε ζήσει δύο χαμένα οικονομικά έτη. Έχει προκληθεί μία βλάβη στην οικονομία, τους θεσμούς και την κοινωνική αντίληψη με πολύ μεγάλο βάθος. Έχει αποδυναμωθεί η εθνική ισχύς γιατί έγινε η ατυχέστατη, η επικίνδυνη διασύνδεση του οικονομικού προγράμματος, της αναθεώρησής του, του προσφυγικού και του σκληρού πυρήνα των εθνικών θεμάτων, των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτική ασφάλειας. Και τώρα, δεκαέξι μήνες μετά, τι μας λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Με τον πιο προκλητικό και αυθάδη τρόπο είπε προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, “ναι, ας πούμε, είχαμε αυταπάτες”. “Τώρα όμως είμαστε ευρωπαϊστές, σκληρά μνημονιακοί. Τί έχετε να αντιτάξετε σε αυτό, εσείς που έχετε το βάρος των προηγουμένων Μνημονίων, που διαχειριστήκατε την κρίση από το 2009 έως το 2015 τον Ιανουάριο;”. Εννοεί ο κ. Τσίπρας ότι “τώρα εμείς εφαρμόζουμε το Μνημόνιο 3 plus, για να μην πω 4, ακόμη και χωρίς κανένα αντάλλαγμα για το χρέος και περιμένουμε υπομονετικά, πεισματικά την ανάκαμψη της οικονομίας για να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με αυτούς που αυταπατώμενοι εξαπατήσαμε, οδηγώντας τους να μας ψηφίσουν τέσσερις φορές, στις Ευρωεκλογές, στις εκλογές του Γενάρη, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015″» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος.
«Οι κυβερνώντες μπορούν να καταθέσουν στέφανο συγγνώμης στο PSI. Η διαφορά μεταξύ “αυταπάτης” και οργανωμένης εξαπάτησης της κοινωνίας είναι πάντως πολύ βαριά και δεν εξαλείφεται»
Ο ίδιος βέβαια δεν παρέλειψε να υποδείξει και άλλους χώρους ως υπεύθυνους για την καταστροφή. «Δεν ανήκει η ευθύνη μόνο στον κ. Τσίπρα και τη σκληρή ηγετική ομάδα που καθάρισε με σκληρό τρόπο την πτέρυγα του κυρίου Λαφαζάνη. Δεν ανήκει η ευθύνη μόνον στην εθνικολαϊκιστική δεξιά, αλλά ευρύτερα σε όλους εκείνους που στήριξαν ή ανέχθηκαν ή υπέθαλψαν αυτήν την εξαπάτηση της ιστορίας, γιατί περί αυτού πρόκειται» – μια έμμεση παραπομπή στην καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, εναντίον της οποίας ο κ. Βενιζέλος είχε στοχεύσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, όταν κατήγγειλε ότι «υπάρχει ένας αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση».
Κατά δεύτερον η αταλάντευτη υποστήριξη των χειρισμών που επέβλεψε ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, για το περίφημο PSI στο θέμα του χρέους. Στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι εξαπάτησε τους Ελληνες με το θέμα του χρέους και αυτή η εξαπάτηση βασίστηκε, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, «στον ισχυρισμό ότι η μεγάλη παρέμβαση στο χρέος που έγινε το 2012 ήταν από ανεπαρκής έως βλαπτική. Στον ισχυρισμό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι “επονείδιστο” (όπως τα χρέη των τριτοκοσμικών δικτατοριών) και “διαγραπτέο”. Στην πολιτική υπόσχεση ότι η νέα κυβέρνηση θα προβεί σε παύση πληρωμών σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους και σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ονομαστικό “κούρεμά” του. Το βασικό επιχείρημα ήταν – και είναι – ότι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το υπέρογκο και μη βιώσιμο χρέος και όχι τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και τα συνεχιζόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Οχι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Οτι το χρέος οδηγεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Και συνεπώς η δραστική ονομαστική μείωσή του θα επιτρέψει την αλλαγή πολιτικής και τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και παρακάτω στο άρθρο του εξήγησε:
«Προκειμένου να εμπεδωθεί αυτή η αφήγηση συγκαλύφθηκε με συνειδητά και επίμονα ψεύδη το μέγεθος της παρέμβασης του 2012. Η δραστική μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους κατά 106 δις ευρώ ( περίπου 50% του ΑΕΠ ) μέσω του PSI και της επαναγοράς ομολόγων ( debt buy-back ή PSI plus ) και η επιπλέον δραστική μείωση της παρούσας αξίας του χρέους ( τουλάχιστον κατά ένα άλλο 50 % του ΑΕΠ) μέσω της εντυπωσιακής βελτίωσης των όρων δανεισμού της χώρας (έμμεσο OSI, δηλαδή συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων στη μείωση του ελληνικού χρέους). Ένα χρέος 1.000 ευρώ εξοφλητέο σε περίοδο τριών ετών με επιτόκιο 6% δεν έχει την ίδια παρούσα αξία με ένα χρέος 1.000 ευρώ εξοφλητέο σε περίοδο σαράντα ετών με επιτόκιο 1%. Και όμως τα δυο αυτά χρέη έχουν ίδια ονομαστική αξία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει μετά το 2012 με το ελληνικό χρέος που λήγει το 2059, έχει περίοδο χάριτος μέχρι το 2022 και διέπεται από εντυπωσιακά μικρο μέσο επιτόκιο. Η μικρή παρούσα αξία φαίνεται στο περιορισμένο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης. Οι ετήσιοι τόκοι τώρα είναι μειωμένοι κατά περίπου 60% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην Βουλή, οι μέσες ετήσιες δαπάνες για τόκους μέχρι το 2059 κινούνται στο 1,7% του ΑΕΠ. Ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην ευρωζώνη. Πολύ μικρότερο αυτών της Ιταλίας, Πορτογαλίας κοκ .
» Προκειμένου να επιβληθεί η κυβερνητική θεωρία περί χρέους επινοήθηκε το επιχείρημα ότι το κράτος απέσπασε 13 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν την περίοδο αυτή το κράτος επιχορήγησε τα ταμεία με 104 δις σύμφωνα με τη τελευταία επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή! Και βεβαίως υποτιμήθηκε σκοπίμως η ρητή δέσμευση του Eurogroup του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2012 ότι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές (περαιτέρω μείωση χρέους σε παρούσα αξία) θα γίνουν μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα».
Και στο άρθρο του στην «Καθημερινή», ο κ. Βενιζέλος κατέληξε: «Η ορθή απεικόνιση του χρέους σε παρούσα αξία και οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, όπως τις συμφωνήσαμε το 2012 ως συμπλήρωμα του ριζικού PSI / OSI, θα αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης που επέφερε στη δυναμική του χρέους η περίοδος 2015-2016. Μετά οι κυβερνώντες μπορούν να καταθέσουν στέφανο συγγνώμης στο PSI. Η διαφορά μεταξύ “αυταπάτης” και οργανωμένης εξαπάτησης της κοινωνίας είναι πάντως πολύ βαριά και δεν εξαλείφεται».
Μετά όμως την «αποκαθήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι το επόμενο βήμα για την κεντροαριστερά; Ισως αυτό που είπε στο τέλος της ομιλίας του το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος.
«Πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους παλιούς μας ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινωνική μας βάση. Πρέπει όμως να έρθουν αυτοί σε εμάς και όχι να πάμε εμείς σε αυτούς, δηλαδή στις λογικές του ΣΥΡΙΖΑ, της αυταπάτης και της εξαπάτησης, αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας… Εχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοπιστία του χώρου, έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνεχίσει κανείς την πολιτική της αλήθειας απέναντι σε μία κοινωνία που αντιδρά εν τέλει στην αλήθεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News