Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το Προσφυγικό, καθώς η αδιαλλαξία Ερντογάν (που επιδεινώθηκε αμέσως μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία) όσον αφορά τις απαιτούμενες αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, τεντώνει τα νεύρα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αλυσίδα δηλώσεων από κορυφαίους αξιωματούχους. Επίσης επαναφέρει στο προσκήνιο το Plan B που αφορά άμεσα την Ελλάδα καθώς τα νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε hot-spot.
Η κορυφαία και πλέον… υψηλόβαθμη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προειδοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης για κατάρρευση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εάν η Αγκυρα δεν προχωρήσει σε αλλαγές στην αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, σε μετέπειτα δηλώσεις του.
Ο κ. Γιούνκερ σε έντονο ύφος, τόνισε ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί ώστε να υπάρξει κατάργηση της βίζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό.
«Ορίσαμε τα κριτήρια γι’ αυτή την κατάργηση, υπάρχουν 72 και το 65ο είναι η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εμμένουμε σε αυτό και η αποχώρηση του πρωθυπουργoύ Νταβούτογλου δεν σημαίνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μπορούν να αγνοηθούν», υπογράμμισε. «Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς την Ευρώπη, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου και εκείνος θα πρέπει να τους το εξηγήσει», κατέληξε.
Λίγο αργότερα και σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει η τεταμένη ατμόσφαιρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «η συμφωνία δεν είναι νεκρή».
«Εργαζόμαστε ακόμη προς την κατεύθυνση της χορήγησης στους Τούρκους του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης προς την ΕΕ, γιατί αποτελεί σημείο – κλειδί ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Σχινάς.
«Στο χέρι της Τουρκίας»
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε το πρωί της Πέμπτης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δηλώνοντας ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να εκπληρώσει τα 72 κριτήρια τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να χορηγήσει στους τούρκους πολίτες κατάργηση βίζας για ταξίδια στο ευρωπαϊκό έδαφος από τις 30 Ιουνίου 2016».
Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εζεμέν Μπαζκίρ, είχε τονίσει ότι κατά την άποψη της Αγκυρας, όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας έχουν εκπληρωθεί.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ωστόσο, μιλώντας σε διάσκεψη για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό της πλαίσιο σε σχέση με την τρομοκρατία, το οποίο σήμερα οδηγεί σε διώξεις εκπροσώπων του Τύπου.
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας», ανέφερε.
Προηγήθηκε την Τετάρτη ο Μάρτιν Σουλτς
Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε άλλη μία προειδοποίηση από ευρωπαϊκής πλευράς.
«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, παρουσία του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εζεμέν Μπαζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.
Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.
Ο τούρκος υπουργός επέμεινε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News