Το αμφιθέατρο της Παλμύρας γέμισε χθες από τις νότες του Μπαχ και του Προκόφιεφ. Γέμισε, όμως, και από ρώσους αξιωματικούς καθώς και από τη μορφή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα από τη γιγάντια οθόνη που είχε στηθεί. Τι ήταν λοιπόν αυτή η συναυλία στην Παλμύρα; Μια γιορτή για την απελευθέρωση της αρχαίας πόλης από τους τζιχαντιστές ή μια εκδήλωση προπαγάνδας;
Οποια απάντηση και να δώσει κανείς, γεγονός είναι ότι οι μουσικοί που γέμισαν με την ευγένεια της κλασικής μουσικής έναν χώρο, όπου πριν από λίγο καιρό οι τζιχαντιστές εκτελούσαν ανθρώπους και κατέστρεφαν μνημεία, είναι μέλη της περίφημης ορχήστρας του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Διευθυντής της είναι ο Βαλέρι Γκερκίεφ – σπουδαίος καλλιτέχνης και θαυμαστής του Πούτιν.
Από το σύνολο έλειπαν μόνο οι γυναίκες και οι πιο ηλικιωμένοι για λόγους ασφαλείας. Ηταν, όμως, εκεί ο Σεργκέι Ροντούλγκιν: ο προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου, ο οποίος φιγουράρει στα Panama Papers. Το όνομά του στις λίστες των υπεράκτιων εταιριών – λένε κάποιοι – είναι η απόδειξη ότι ο Πούτιν θησαυρίζει παράνομα.
Γιορτή απελευθέρωσης ή εκδήλωση προπαγάνδας; Για τον σχολιαστή της ρωσικής τηλεόρασης ήταν απλώς «ένα αφιέρωμα της Παλμύρας του Βορρά στην ελεύθερη Παλμύρα»
Η ιδέα του κοντσέρτου της Παλμύρας ήταν – λένε άλλες πληροφορίες – του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου προσωπικά. Ο ίδιος ζήτησε να ακυρωθεί μια συναυλία της ορχήστρας, που ήταν προγραμματισμένη στα Ουράλια για να στείλει αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς στην Παλμύρα. «Είναι – είπε στο μήνυμά του – μια χειρονομία ευγνωμοσύνης, μνήμης και ελπίδας για τα θύματα της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο».
Το πρόγραμμα, τουλάχιστον, ήταν επιλογή του Γκερκίεφ. Ο μαέστρος δεν ήθελε θριαμβευτικά εμβατήρια – όπως ενδεχομένως θα ήθελε ο Πούτιν. Γι’ αυτό επέλεξε την πρώτη συμφωνία του Προκόφιεφ, που ο μεγάλος ρώσος συνθέτης συνέθεσε πριν από ακριβώς έναν αιώνα ως μήνυμα αισιοδοξίας απέναντι στον όλεθρο του πολέμου.
Ο ίδιος ο Γκερκίεφ ονόμασε τη συναυλία «Προσευχή για την Παλμύρα» αποφεύγοντας οποιαδήποτε πολιτικό σχόλιο. Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να λείπει μια αναφορά στον μεγάλο ρώσο ποιητή Πούσκιν, ο οποίος, στον «Χάλκινο Καβαλάρη», είχε χαρακτηρίσει την Αγία Πετρούπολη «Παλμύρα του Βορρά».
Γιορτή απελευθέρωσης ή εκδήλωση προπαγάνδας; Για τον σχολιαστή της ρωσικής τηλεόρασης που μετέδωσε απευθείας τη συναυλία ήταν απλώς «ένα αφιέρωμα της Παλμύρας του Βορρά στην ελεύθερη Παλμύρα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News