703
| .

Η δίκη του Λουξεμβούργου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 25 Απριλίου 2016, 11:16

Η δίκη του Λουξεμβούργου

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 25 Απριλίου 2016, 11:16

Η πρόσφατη Εκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει το Λουξεμβούργο στην 15η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, πάνω από την Γερμανία και τη Γαλλία, και, σίγουρα, πολύ καλύτερα από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, η οποία κατέλαβε την 89η θέση, κάτω από το Τόγκο.

Η δίκη που αρχίζει αύριο Τρίτη, δεν βοηθάει κανέναν να καταλάβει γιατί το Μεγάλο Δουκάτο μπαίνει τόσο ψηλά στην κλίμακα δημοσιογραφικής ελευθερίας. Ο Εντουάρντ Περέν, γάλλος δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Αντουάν Ντελτούρ, πρώην υπάλληλος της Pricewaterhouse Coopers (PwC) και άλλος ένας συνάδελφός του ο οποίος δεν ονομάζεται, εμφανίζονται το πρωί της Τρίτης ενώπιον δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο για να δικαστούν σε σχέση με τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από την PwC. Βάσει αυτή της διαρροής, το ICIJ σε συνεργασία με 80 δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη έριξε φως στα κόλπα φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών και στο ρόλο του Μεγάλου Δουκάτου που δρούσε ως ένας φορολογικός παράδεισος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης βοηθώντας διεθνείς κολοσσούς να αποφύγουν την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους μέσω μυστικών φορολογικών συμφωνιών. Η παγκόσμια έρευνα με την ονομασία Luxleaks δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014, όμως, ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνή φόρα για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της εταιρικής φοροαποφυγής.

O διευθυντής του ICIJ Τζέραρντ Ράιλ είπε ότι το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Εντουάρντ Περέν, απλώς και μόνο επειδή έκανε την δουλειά του ως δημοσιογράφος, αποτελεί προσβολή για την ελευθερία του Τύπου. Επιπλέον τόνισε ότι οι κατηγορίες εναντίον των δύο πρώην υπαλλήλων της PwC έδειξε ότι η στάση του Λουξεμβούργο ήταν απερίσκεπτα περιφρονητική όσον αφορά το ζωτικό ρόλο των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) sτη διασφάλιση της διαφάνειας.

«Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να επαινούνται, όχι να καταδικάζονται. Μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν εξ ολοκλήρου αποκαλυφθεί από γενναίους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με δημοσιογράφους για να εκθέσουν τα κακώς κείμενα», είπε ο Ράιλ.

Η παγκόσμια σειρά ερευνών των Luxleaks μνημονεύθηκε σε επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το εφαλτήριο που άνοιξε το δρόμο για «ριζικές αλλαγές» στους φορολογικούς κανονισμούς της Ευρώπης

«Οι δημοσιογραφικές έρευνες του Περέν πυροδότησαν σε παγκόσμιο επίπεδο την δημόσια κατακραυγή σε σχέση με τη δικαιοσύνη των φορολογικών πολιτικών και οδήγησαν σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπήρξε ευρύτατο δημόσιο συμφέρον στις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν. Το να απαγγείλει ένα ιδρυτικό μέλος της ΕΕ κατηγορίες εναντίον ενός δημοσιογράφου σε σχέση με έρευνες που είναι σαφώς προς το δημόσιο συμφέρον δείχνει έλλειψη σεβασμού για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η δημοσιογραφία όσον αφορά την λογοδότηση των ισχυρών. Επίσης, το να κατηγορεί μια χώρα δύο φερόμενους ως πληροφοριοδότες δείχνει ότι το Λουξεμβούργο δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμβαδίσει με την κοινή γνώμη»

Ο Ντελτούρ κατηγορείται για την φερόμενη διαρροή εκατοντάδων μυστικών φορολογικών συμφωνιών, όπου περιγράφονται λεπτομερώς ρυθμίσεις μεταξύ του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειών. Ο Περέν αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποτιθέμενη συμμετοχή στην παραβίαση του επαγγελματικού και επιχειρηματικού απορρήτου και για λαθραία διακίνηση των πληροφοριών.

H δημοσίευση των δημοσιογραφικών ερευνών των Luxleaks στα τέλη του 2014 άμεσα άσκησαν πίεση στον τότε νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν πολλές από τις αμφιλεγόμενες φορολογικές συμφωνίες.

00_002_dt_031820161458307526
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η παγκόσμια σειρά ερευνών των Luxleaks μνημονεύθηκε σε επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το εφαλτήριο που άνοιξε το δρόμο για «ριζικές αλλαγές» στους φορολογικούς κανονισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες μέλη πρέπει πλέον να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα στοιχεία των φορολογικών συμφωνιών που συνάπτουν με διεθνείς επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου χαρακτήρισε τις έρευνες των Luxleaks ως βασικό καταλύτη, που οδήγησε στο τέλος του αγώνα του Λουξεμβούργου για να κρατάει τέτοιες φορολογικές αποφάσεις μυστικές και μακριά από τα μάτια των ελεγκτών της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο του 2016 η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ, ως επικεφαλής των ερευνών για τους μηχανισμούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν από τα Luxleaks, είπε ότι λυπάται για την απόφαση του Λουξεμβούργου να ασκήσει τις συγκεκριμένες διώξεις.

«Τα LuxLeaks δεν θα υπήρχαν χωρίς τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ομάδα των δημοσιογράφων ερευνητών. Οι δύο τους συνεργάστηκαν πολύ καλά για να αλλάξει η δυναμική της συζήτησης σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη», δήλωσε η Βεστάγκερ. «Νομίζω ότι ο καθένας μας θα πρέπει να ευχαριστήσει τόσο τον πληροφοριοδότη και τους ερευνητές δημοσιογράφους που προσπάθησαν τόσο πολύ για αυτό», είπε η Επίτροπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...