Σε κλίμα συγκίνησης και με την ελπίδα της διευθέτησης του παγκόσμιου προβλήματος της προσφυγικής κρίσης ολοκληρώθηκε στη Λέσβο η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκονταν από το πρωί σε διάφορα σημεία του νησιού, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β´.
Οι τρεις ιεράρχες υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου συνομίλησαν σε έντονα φορτισμένο από τη συγκίνηση κλίμα με πρόσφυγες και μάλιστα συνέφαγαν με οκτώ εξ αυτών. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.
«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι που έχουν πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι», έγραψε στο Twitter του ο Πάπας πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο.
Refugees are not numbers, they are people who have faces, names, stories, and need to be treated as such.
— Pope Francis (@Pontifex) April 16, 2016
«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας ύψωναν τείχη και φράχτες.», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα.
Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα στο κέντρο προσφύγων της Μόριας το κλίμα ήταν φορτισμένο. Προσφυγόπουλα τον πλησίαζαν για να του δώσουν ζωγραφιές. «Είναι για εμένα;», τα ρωτούσε ο Πάπας αγκαλιάζοντάς τα. Μάλιστα, ένας πρόσφυγας μέσα σε κλάματα απόγνωσης τον πλησίασε και γονάτισε μπροστά του «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησέ με…» του είπε. Το ίδιο και μια γυναίκα που δείχνοντας τον σταυρό της έτρεξε για να βρεθεί κοντά του.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις των τριών προκαθήμενων:
«Η κοινή μας παρουσία υπογραμμίζει την τραγωδία των προσφύγων. Μόνον όσοι δουν τα μάτια αυτών των παιδιών θα αναγνωρίσουν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς της Ευρώπης.», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Ηρθαμε εδώ για να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας ακούσουμε. Οσοι σας φοβούνται δεν σας έχουν κοιτάξει στα μάτια. Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει τάφος. Είναι τόπος ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου για να μπορέσει να ανακαλύψει τον αρχικό της προορισμό. Να γίνει θάλασσα ειρήνης.», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Αγαπητοί αδελφοί αγαπητές αδελφές μου. Σήμερα θέλησα να βρεθώ δίπλα σας και θα ήθελα να σας πω ότι δεν είστε μόνοι σας. Αυτές τις εβδομάδες περάσατε πολλά δεινά στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί άλλοι όπως εσείς βρίσκονται σε καταυλισμούς ελπίζοντας να φτιάξουν μια νέα ζωή σ΄ αυτήν την ήπειρο. Ηρθα για να σταθώ δίπλα σας και να σας ακούσω. Ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους για να είναι μία οικογένεια. Είναι αλήθεια ότι μένουν πολλά να γίνουν. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε στις ανάγκες με μεγάλη γενναιοδωρία. Υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να τείνει το χέρι και να μας βοηθήσει. Αυτή η κρίση μπορεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σήμερα: μη χάνετε την ελπίδα. Το πιο μεγάλο δώρο είναι η αγάπη, ένα ελεήμον βλέμμα που μπορεί να δώσει ο ένας στον άλλον. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους ιδιαίτερα τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους, όσους πάσχουν στο σώμα και στο πνεύμα. Σας αγκαλιάζω όλους με στοργή.», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στη δήλωσή του.
Τη σημασία της επίσκεψης του Ποντίφικα στη Λέσβο είχε τονίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με συνέντευξή του την Παρασκευή στην ιταλική εφημερίδα «Il Messagero».
«H συνάντησή μας στη Μυτιλήνη με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», είχε δηλώσει ο κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα «Il Messagero».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης με παγκόσμια αναγνώριση και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων».
Στις 3.15 μμ και εντός του χρονοδιαγράμματος ο Πάπας Φραγκίσκος συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναχώρησε από την Ελλάδα. Μαζί του πήρε και 10 πρόσφυγες –οχτώ Σύρους και δύο Αφγανούς – που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.
Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης
Το πλήρες κείμενο της έκκλησης-διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:
Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.
Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).
Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.
Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News